Ευθυγράμμιση με τις αμερικανικές πτωτικές τάσεις χθες, φαίνεται ότι καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές κατά την έναρξη των συνεδριάσεων. Να θυμίσουμε ότι χθες (το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό λόγω Εθνικής Εορτής) οι αμερικανικές αγορές διόρθωσαν (ήπια) ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν και αυτές ήπια ανοδικά, παρότι δεν υπήρχαν σοβαροί λόγοι για να συμβεί αυτό.
Αντιθέτως η αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει στην Ευρώπ , φαινομενικά θα έπρεπε να επηρεάσει και τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Κατά την έναρξη των σημερινών συνεδριάσεων, ο DAX κινείται σταθεροποιητικά, ο γαλλικός CAC υποχωρούσε οριακά (-0,05%) όσο και πανευρωπαικός Eurostoxx 50 (-0,05%). O ιταλικός DAX παραμένει σε ανοδικό κανάλι και σήμερα (0,16%).
Ελληνικό Χρηματιστήριο: Προσπάθεια ανάκαμψης ο Γενικός Δείκτης
Η εβδομάδα θα έχει μόλις 3 συνεδριάσεις (χθες ήταν η Εθνική Εορτή και η Παρασκευή είναι η Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών) και σ' αυτές τις τρεις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης θα προσπαθήσει να ανακτήσει το χαμένο ανοδικό momentum. H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έδειξε σημάδια κόπωσης (πολλές αντλήσεις κεφαλαίων, μη προσδοκώμενες ειδήσεις, προεξοφλήσεις εταιρικών αποτελεσμάτων) με αποτέλεσμα εδώ και δύο εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης να συσσωρεύει μεταξύ 1.400-1.430 μονάδων. Εάν στα προηγούμενα φαινόμενα προσθέσουμε και την αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας που εκδηλώνεται και με την πρόταση μομφής για τα Τέμπη. Η 'χρηματιστηριακή κόπωση' φαίνεται και από την υποχώρηση των συναλλαγών κατά την προηγούμενη εβδομάδα.
Κατά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινείται λίγο πάνω από τις 1.425 μονάδες με οριακές μεταβολές (1.425 μονάδες με άνοδο 0,12%). Το ισοζύγιο ανοδικών / πτωτικών είναι αρνητικό με 32 ανοδικές και 41 πτωτικές μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξάνεται οριακά 0,04% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχωρεί κατά -0,37%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά (-0,18%).
Τα φαινόμενα που καθηλώνουν την χρηματιστηριακή αγορά , θα προσπαθήσουν να αναιρέσουν σήμερα οι 6 τραπεζικές μετοχές που συσσώρευσαν κατά το προηγούμενο διάστημα με εναλλαγές πωλητών και αγοραστών και με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις εξελίξεις στην ΕΤΕ (επίκειται το placement του υπόλοιπου 17% του ΤΧΣ), η μετοχή της Μυτιληναίος που λόγω της επένδυσης στον Καναδά μπορεί να καταγράψει νέα ανοδική κίνηση, η ΔΕΗ που ανέκτησε το ανοδικό ρεύμα, η Jumbo που συνεχίζει την αύξηση των πωλήσεων και διανέμει και μέρισμα, ο ΟΠΑΠ που έχει μπροστά την άνοδο προς τα 17 ευρώ, ο ΟΤΕ που αύξησε όγκους συναλλαγών και προσεγγίζει τα 13,8 ευρώ, τα διυλιστήρια και ειδικά τα ΕΛΠΕ που κινούνται δυναμικά πλέον και χρηματιστηριακά και σε επίπεδο δραστηριοτήτων, οι κατασκευαστικές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ λόγω ΒΟΑΚ , Ιντρακατ) , η Coca Cola HBC που συνεχίζει την πορεία της σε ανοδικό κανάλι και τον Μάρτιο και ο ισχυροποιημένος μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα Τιτάνας. Από εκεί και πέρα οι υποδομές (ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ) και οι τεχνολογικές λόγω διεθνούς τάσης βρίσκονται σε φάση ανόδου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!