Την γνώριμη εικόνα της πλαγιολίσθησης και της αποκόμισης κερδών που είχαμε τις τελευταίες 10 συνεδριάσεις, είχαμε και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η «χρηματιστηριακή κόπωση» που έχει παρατηρηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι γιατί η ελληνική αγορά προεξόφλησε «πάρα πολλά και πολύ γρήγορα» με αποτέλεσμα τώρα να μην υπάρχει «βενζίνη» για περαιτέρω άνοδο.
Η μετριοπαθής εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών (ειδικά σε κλάδους αιχμής όπως το εμπόριο και η εστίαση), οι πολλές αντλήσεις κεφαλαίων (placements, ΑΜΚ και εταιρικά ομόλογα) σε συνδυασμό με την μη αναβάθμιση από την Moody’s έχουν βαρύνει τις χρηματιστηριακές αντιδράσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει εύκολα η υπέρβαση των 1.430 μονάδων Γενικού Δείκτη.
Η ελληνική καχεξία έρχεται σε αντίθεση βέβαια με τις ξένες αγορές σε Αμερική και Ευρώπη που κινούνται ανοδικά, ακόμη και όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοικές, όπως είναι σήμερα ο γεωπολιτικός κίνδυνος (εκλογές) σε ΗΠΑ και οι πολέμικες συγκρούσεις μέσα στην Ευρώπη.
Ξένες αγορές: Άνοδος σε Αμερική και Ευρώπη
Κατά την έναρξη των αμερικανικών συνεδριάσεων οι δείκτες κινούνται ανοδικά , μετά από την χθεσινή υποχώρηση. Ο Dow Jones αυξάνονταν στις 17.00 ώρα Ελλάδος κατά 0,12%, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,29%, ο Nasdaq έχει άνοδο 0,48%. Tην ίδια ώρα , ο γερμανικός DAX κατέγραφε άνοδο 0,65% , ο γαλλικός CAC 0,34%, ο ιταλικός MIB 0,22% και ο Eurostoxx 50 είχε άνοδο 0,46%.
Ελληνικό χρηματιστήριο: «Eντός, εκτός και επί τα αυτά»
Στα ίδια επίπεδα σχεδόν με το άνοιγμα της συνεδρίασης ολοκλήρωσε την ημέρα ο Γενικός Δείκτης αλλά οι πιέσεις στους επιμέρους κλάδους ήταν αυξημένες. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε στις 1.422,51 μονάδες με (-0,19%). Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 136 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 51 ήταν ανοδικές και οι 67 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE LargeCap υποχώρησε κατά (-0,38%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap (-1,02%).
Ανοδικά κινήθηκαν τα τρόφιμα –ποτά (2%) λόγω Coca Cola HBC που ξεπέρασε και τα 29 ευρώ και οι βιομηχανικές (0,49%) λόγω Cenergy. Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-1,96%), τηλεπικοινωνιών (-1,17%), Πετρελαικών (-0,75%) και προσωπικών-οικιακών προιόντων (-0,54%).
Ο τραπεζικός κλάδος, εν μέσω πολλών εκθέσεων, υποχώρησε κατά (-0,21%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν σε Τράπεζα Πειραιώς, ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, Mυτιληναίος και ΟΠΑΠ. Οι μετοχές αυτές πραγματοποίησαν το 65% περίπου των συνολικών συναλλαγών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!