ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 20/3
ενημερώθηκε
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΘΑ ΕΥΝΟΗΘΟΥΝ

Οι μετοχές που «βλέπουν» άνοδο μετά την αξιολόγηση

Οι μετοχές που «βλέπουν» άνοδο μετά την αξιολόγηση

Οι μετοχές υποδομών, οι τράπεζες και συγκεκριμένες εξωστρεφείς μετοχές απ' όλους τους κλάδους θα είναι αυτές που θα ευνοηθούν από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που θα αναιρέσει μεγάλο μέρος από το country risk που εμπεριέχουν οι μετοχές αυτές. 

Χρηματιστηριακή άνοδο εξαιτίας της αναίρεσης του country risk που θα σηματοδοτήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναμένουν οι εγχώριοι χρηματιστηριακοί παράγοντες. Θεωρούν πλέον ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα γίνει, αλλά το ζητούμενο είναι το «πότε». Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είχε εν μέρει προεξοφλήσει ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 και περιμένει εναγωνίως το Eurogroup της Δευτέρας για να δει τις εξελίξεις. Το γεγονός ότι από τις αρχές Μαρτίου, ο Γενικός Δείκτης ισορροπεί πέριξ των 630-650 μονάδων, καταδεικνύει από μόνο του τη στάση αναμονής που κρατά η χρηματιστηριακή αγορά απέναντι στο απρόβλεπτο, δηλαδή τη μεγάλη και παρατεταμένη καθυστέρηση της συμφωνίας.

Κάτω απ΄ αυτές τις συνθήκες, η χρηματιστηριακή αγορά περιμένει, συσσωρεύει και ταυτόχρονα περνά και μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές ότι μετά την αξιολόγηση οι τιμές πολλών μετοχών θα είναι αφ' ενός υποτιμημένες στα παρόντα επίπεδα και με αυξημένο discount σε σχέση με τις ομοειδείς μετοχές σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Για πολλές μετοχές ήδη διαμορφώνονται προσδοκίες, οι οποίες, συνδυαζόμενες και με τα αποτελέσματα χρήσης 2016, θα μετουσιωθούν σε σημαντική ανοδική κίνηση. Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται μόνο από συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές. Οι καθημερινές συναλλαγές περιλαμβάνουν περίπου 10-15 μετοχές που πραγματοποιούν το 90%-95% των συναλλαγών και μερικές «μαζεμένες» μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης που με ελάχιστες συναλλαγές καταγράφουν τεράστιες αποδόσεις. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ευνοήσει κλάδους αλλά και επιμέρους μετοχές που έχουν παγιδευτεί στην «ελληνική παγίδα», ενώ μπορούν να κινηθούν σε διαφορετικά επίπεδα τιμών.

Τράπεζες 
Ο τραπεζικός κλάδος είναι ο πρώτος που θα κινηθεί ανοδικά στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Η άνοδος των ελληνικών ομολόγων και οι εισροές κεφαλαίων προς τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, από την είσοδο κεφαλαίων αλλά και επενδύσεων χαρτοφυλακίου (μετοχές, ομόλογα) από τη μείωση του country risk θα δημιουργήσουν ενδιαφερούσες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και θα επιτρέψουν να εξευρεθούν λύσεις και στο θέμα των «κόκκινων δανείων» που εξαρτάται άμεσα από την αξιολόγηση. Για τους ξένους επενδυτές, έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χρέους και απαιτήσεων που αγοράζουν. Η μετοχή της ΕΤΕ δείχνει πιο σταθερή, καθώς έχει συσσωρεύσει πέριξ των 0,24-0,25 ευρώ και έτσι μπορεί να επιστρέψει εύκολα στα υψηλά διετίας του 0,3 ευρώ. 
Η μετοχή της Alpha Bank αφού έχει συσσωρεύσει πέριξ του 1,8 ευρώ μπορεί να επιστρέψει και αυτή μετά την αξιολόγηση προς τα 2 ευρώ. Η Πειραιώς εάν αναδιαρθρώσει άμεσα το χαρτοφυλάκιό των NPL's δικαιούται να έχει η μετοχή της σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Το ίδιο ισχύει και για τη μετοχή της Eurobank η οποία αν και αμιγώς ιδιωτική και με αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια δέχεται όλες τις παράπλευρες πιέσεις από το greek country risk.

Χρηματοοικονομικές - Αξιοποίηση ακινήτων 
Από τις πρώτες μετοχές που δέχθηκαν όλες τις παράπλευρες απώλειες της καθυστέρησης της αξιολόγησης ήταν η μετοχή της ΕΧΑΕ. Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει απωλέσει μέσα στο 2017 περίπου των 20% των συναλλαγών που είχε το 2016 (κατά το ίδιο χρονικό διάστημα). Η μετοχή της ΕΧΑΕ, συγκεντρώνει με παρατεμένη διάρκεια πέριξ των 4,5 ευρώ όταν το 2016 είχε κινητό μέσο όρο 200 ημερών της τάξης των 5 ευρώ. Επίσης οι μετοχές Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (Alpha Trust Ανδρομέδα, Αιολική) και Επενδύσεων Ακινήτων (Grivalia, Lamda Development, Intercontinental, Trastor) έχουν δημιουργήσει τεράστιο discount σε σχέση και με την εσωτερική τους αξία και την αξία των ομοειδών εταιρειών στην Ευρώπη λόγω του country risk των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων (assets). Η αξιολόγηση θα απελευθερώσει τη χαμένη δυναμική και το discount -εκτιμάται- ότι θα κλείσει σε κάποιο βαθμό.

Οι «cash cow» του χρηματιστηρίου 
Τον όρο cash cow (αγελάδες ρευστότητας), έχουν καθιερώσει οι Αμερικάνοι επενδυτές για τις εταιρείες που διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα. Όσο και εάν φαίνεται περίεργο, στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν εταιρείες των οποίων το ταμείο τους αγγίζει το 50% του συνολικού ενεργητικού τους. Η ρευστότητα αυτή εκτιμάται ιδιαίτερα από τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων, γιατί αποτελεί ένα σημαντικό εσωτερικό όπλο «άμυνας» στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη διόρθωση. Εταιρείες όπως το Πλαίσιο, για παράδειγμα, δραστηριοπούνται κάτω από μεγάλο πλέγμα ασφάλειας. Στην κατηγορία αυτή μπορεί να προστεθούν και οι μετοχές που δίνουν μεγάλα μερίσματα όπως ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil, η Τράπεζα της Ελλάδος, των οποίων οι μερισματικές αποδόσεις ξεπερνούν κατά πολύ το Euribor.

Λιανικό Εμπόριο - Εξαγωγικές - Τουρισμός
Οι μετοχές λιανικού εμπορίου επηρεάζονται από το κλείσιμο της αξιολόγησης σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο αναμένεται να απελευθερωθούν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό οι καταναλωτικές δαπάνες αφού θα έχει εκλείψει μέρος του φόβου και δεύτερον θα μπορέσουν να διαπραγματευθούν δημιουργικότερα θέματα εισαγωγών-εξαγωγών. Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι μετοχές αυτές μπορούν να κινηθούν σε υψηλότερες αποτιμήσεις αρκεί να εισρεύσει ρευστότητα στο Χ.Α. Μετοχές όπως η Aegean, η Jumbo, η Folli Follie είναι μερικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που θα δεχθούν εισροές κεφαλαίων.

«Ξυπνητήρι» στο ΧΑ 
Ιδιωτικοποιήσεις υποδομών 
Oι συμφωνημένες και -κατά πολλούς- απαραίτητες ιδιωτικοποιήσεις υποδομών θα είναι το συστατικό τόνωσης της χρηματιστηριακής ζήτησης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι μετοχές υποδομών αποτελούν «αγαπημένες» επιλογές πολλών ξένων επενδυτών, αφού λόγω παγίων λειτουργούν πιο αμυντικά στις οικονομικές κρίσεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις ελληνικών υποδομών νομοτελειακά θα προσελκύσουν ρευστότητα όχι μόνο από hedge funds αλλά κυρίως από μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως είναι τα συνταξιοδοτικά ταμεία (Pension Funds), ασφαλιστικές εταιρείες και μεγάλα Αμοιβαία Κεφάλαια. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν η άνοδος της μετοχής του ΟΛΠ κατά τη διετία 2013-2015. Εκτός από τον ΟΛΠ, πλέον υπάρχει και η ΔΕΗ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, οι οποίες άμεσα ή έμμεσα θα δημιουργήσουν χρηματιστηριακή ρευστότητα και κινητικότητα. Σήμερα οι μετοχές αυτές πραγματοποιούν μόλις 2%-3% των συνολικών συναλλαγών στο Χ.Α. Στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αναμένεται ότι το ποσοστό των συναλλαγών τους επί των συνολικών συναλλαγών θα αυξηθεί πάνω από 5%.

 


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter