ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 21/4
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Εαρινή «μελαγχολία» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εαρινή «μελαγχολία» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η πρώτη μεταπασχαλινή εβδομάδα, κινείται με μεγαλύτερη υποτονικότητα σε χρηματιστηριακές συναλλαγές με τον μέσο όρο τους να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα 30 ημέρων και στις τρεις πανομοιότυπες συνεδριάσεις μετά το Πάσχα. Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τη μικρή διόρθωση που προέρχεται όχι από επιθετικές πωλήσεις αλλά από την ανυπαρξία ζήτησης. Μικρές εντολές πώλησης που δεν απορροφούνται αλλά βρίσκουν αγοραστές (market makers συνήθως) σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι εγχώριες εξελίξεις που επηρεάζουν την αγορά αφορούν κυρίως την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και την επιδεινούμενη επιχειρηματική εικόνα μετά τους αλλεπάλληλους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές προς τις επιχειρήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 674,6 μονάδες με υποχώρηση κατά 0,67% επηρεασμένος κυρίως από την πτώση του τραπεζικού δείκτη κατά 1,56%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 26,15 εκατ. Ευρώ. Η πτώση των τραπεζικών μετοχών αντισταθμίστηκε κάπως από την άνοδο του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και της Coca Cola AG.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 32 έκλεισαν ανοδικά και οι 64 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες εκτός από τις τράπεζες, υποχώρησαν εντονότερα οι κλάδοι των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-1,89%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,8%), και αυξήθηκαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ) (1,38%), Ταξιδιών-Αναψυχής (0,41%) και Τροφίμων-Ποτών (0,12%) λόγω Coca Cola AG.

Καταλύτες στις τάσεις
Οι βραχυπρόθεσμες τάσεις (με ορίζοντα μήνα) θα διαμορφωθούν από τις εξελίξεις με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη (Brexit, εκλογές Γαλλίας) και τα εταιρικα αποτελέσματα στην Αμερική. Στην περίπτωση που επιστρέψει η επενδυτική αισιοδοξία, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει βραχυπρόθεσμη άνοδος πάνω από τις 680 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη με ταυτόχρονη επιστροφή του τραπεζικού δείκτη προς τις 800 μονάδες. Στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρξει περαιτέρω διολίσθηση με χαμηλούς όγκους συναλλαγών προς τις 650 μονάδες.

Νίκου Σακελλαρίου


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter