ΕΘΝΟΣ  |  ΗΜΕΡΗΣΙΑ  |  E-GO  |  SENTRAGOAL  |  WOMENONLY  |  ELLE | ΣΙΝΕΜΑ  |  CAR&DRIVER  |  SPORTY  |  HOMME  |  COOKBOOK
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 27/11 21:40
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΕΡΓΑΣΙΑ

Μέχρι 9 Δεκεμβρίου η διορία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για 79 θέσεις σε φορείς του Δημοσίου

Οι υποψήφιοι, που έχουν προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία μέχρι τις 9...

%BLOCK_2%

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ

Βασίλης Μπαρτζώκας: Ο Έλληνας που "συστήνει" το ελληνικό design

Ο Βασίλης Μπαρτζώκας άφησε τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε για να κάνει ένα "γενναίο"...

START UP

Μέτρηση ικανοποίησης πελατών σε πραγματικό χρόνο

Η eSurvey είναι ένα ελληνικό startup που χρησιμοποιεί φορητές συσκευές για να κάνει έρευνες αγοράς εύκολα...

SUCCESS STORIES

Ο «κίτρινος χρυσός» της ρετσίνας «Μαλαματίνα» που... ρέει σε 25 χώρες

Από το 1895 μέχρι σήμερα, η αυθεντική Ρετσίνα Μαλαματίνα με την ίδια διακριτική γεύση, το πιπεράτο της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Οδηγούμε το νέο Suzuki Vitara

To off-road είναι trendy! Αισθητικά και τεχνολογικά αναβαθμισμένο, με υπερσύγχρονους κινητήρες βενζίνης...

ΑΚΙΝΗΤΑ

Ποιος είναι o Σαουδάραβας πρίγκιπας που θέλει να μετατρέψει το Lagonisi Resort σε... υπερπολυτελές Four Seasons

Ο δισεκατομμυριούχος γαλαζοαίματος Αλ Ουαλίντ...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση η μικρή αρκούδα που πυροβόλησαν στο Μέτσοβο

Το τραυματισμένο ζώο, που βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από την επιστημονική ομάδα του Αρκτούρου και...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Kaspersky Lab: Τεράστια τα κέρδη για το ηλεκτρονικό έγκλημα

Έως και 20 φορές μεγαλύτερα είναι τα κέρδη των ψηφιακών εγκληματιών σε σχέση με το κόστος απόκτησης του...

ΥΓΕΙΑ

Πέτυχε η πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους πειραματικού εμβολίου για τον ιό Έμπολα

Τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους...

ΒΟΥΛΗ

Ψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών ο προϋπολογισμός

Ψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών ο προϋπολογισμός

Με αντιπαράθεση των ειδικών εισηγητών και αγορητών των κομμάτων, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2015. Ο Προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται πως το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στη σημερινή συζήτηση, καθώς κατά δήλωσή του, αντιτίθεται παγίως στη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε ημέρα γενικής απεργίας.

Ο ειδικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπενθύμισε στην ομιλία του ότι στις 8 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στο Eurogroup «και θα πρέπει να έχει στα χέρια του το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα του ψηφισμένου Προϋπολογισμού. Όλοι νομίζω πως έχουμε τη συλλογική, αλλά και την ατομική ευθύνη να τον στηρίξουμε, διότι συνδράμουμε στην προσπάθεια της χώρας να βγει από το πρόβλημα» υποστήριξε.

«Για να υπάρχει διαπραγμάτευση, θα πρέπει να διαφωνείς σε κάτι» απάντησε ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ). «Αν θεωρήσουμε ότι ο πρωθυπουργός και ο κ. Χαρδούβελης θα πήγαιναν να διαπραγματευτούν, δεν θα έπρεπε να διαφοροποιείται από τα προαπαιτούμενα των δανειστών και την μνημονιακή πολιτική ένας ήδη ψηφισμένος Προϋπολογισμός;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

Κατά τα άλλα, στην ομιλία του ο κος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα να καταστεί υλοποιήσιμη η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για ισοσκελισμένο (μηδενικό) ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης - κάτι που θα συμβεί «για πρώτη φορά μεταπολεμικά και θα έχει τη δική του σημασία και ξεχωριστό συμβολισμό». Ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, αναγνώρισε επίσης πως «ο ένας στους δύο ασφαλισμένους αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις κάλυψης της ασφαλιστικής του εισφοράς», προτείνοντας για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, «μια ειδική εξέταση αυτού του προβλήματος».

Ο κος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την προβλεπόμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 2 δισ. το 2015, οφειλόμενη στους μηχανισμούς του rebate και του claw back, για την εκτιμώμενη επίτευξη πλεονάσματος 76 εκ. ευρώ στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, καθώς και για τις δράσεις κατά της ανεργίας, με αύξηση της κρατικής επιχορήγησης του ΟΑΕΔ κατά 40% το 2015.

«Οι συνολικές μεταβιβάσεις του τακτικού Προϋπολογισμού προς τον κοινωνικό προϋπολογισμό εμφανίζουν μείωση 1,6 δισ. ευρώ» αντείπε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Σαμοΐλης: «Η χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας μειώνεται κατά 110 εκ. ευρώ, του υπουργείου Υγείας κατά 340 εκ. ευρώ (40% μείωση σε σχέση με τις δαπάνες του 2013) και περισσότερα από 500 εκ. ευρώ αφαιρούνται από τα δημόσια νοσοκομεία και τους φορείς υγείας. «Οι αθροιστικές περικοπές στους πόρους του υπουργείου Παιδείας αγγίζουν τα 300 εκ. ευρώ» σημείωσε ο βουλευτής, ενώ «γιγαντιαίες» μειώσεις καταγράφονται στις πιστώσεις των δήμων και των νομαρχιών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Χαρακτηριστικά, οι δαπάνες της νομαρχίας Αθήνας για τα γυμνάσια και λύκεια, «κατακρημνίζονται από 2,3 εκ. ευρώ το 2014 σε 371.000 ευρώ, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης από 2,6 εκ. ευρώ πηγαίνουν στις 428.000» σημείωσε ο βουλευτής.

Αντίθετα, ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, στάθηκε στο ότι «οι κρατικές δαπάνες είναι αυξημένες κατά 170 εκ. ευρώ, σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής». «Αναφέρω το Μεσοπρόθεσμο, γιατί κατά την αντίληψή μου είναι ένα πλαίσιο που ουσιαστικά δεν χρειάζεσαι Τρόικα για να σε παρακολουθεί - πρέπει το ίδιο το κράτος και η κυβέρνηση να παρακολουθεί τις δαπάνες».

Ο κος Κασσής, επεσήμανε πως «το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι αποτέλεσμα της τελευταίας διετίας και σίγουρα δεν είναι αποτέλεσμα του σημερινού πρωθυπουργού στα διάφορα Ζάππεια. Στα 27 δισ. ελλείμματος που καλύψαμε απ' το 2009 μέχρι σήμερα, το 80% οφείλεται στις αποφάσεις που σήκωσε μόνο του το ΠΑΣΟΚ».

«Αν η ΝΔ στήριζε από την αρχή την εθνική προσπάθεια της περιόδου 2010-2012 με επιφυλάξεις, θα είχαμε προχωρήσει ταχύτερα στην επίτευξη των στόχων» σημείωσε ο κος Κασσής, επιφυλάσσοντας την ίδια κριτική και στη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει συμμαχία των χωρών του Νότου, αλλά επί της ουσίας τίποτα. Καιροφυλακτεί για το πότε θα κάνει τη μεγάλη στροφή: Δεν λέτε πια πως θα σκίσετε τα Μνημόνια, αλλά μιλάτε για διαπραγμάτευση για την οποία μιλούσε το ΠΑΣΟΚ. Και είναι καλύτερα τα πράγματα σήμερα, γιατί δεν έχουμε το έλλειμμα των 27 δισ. ευρώ...» ανέφερε ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Διάκριση ανάμεσα στους «εχέφρονες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και τους υπόλοιπους που εξακολουθούν να κινούνται σε μια γραμμή «τακτικισμού και πολιτικού καιροσκοπισμού», έκανε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Απόστολος Βεζυρόπουλος. Οι πρώτοι, κατά τον κο Βεζυρόπουλο, «αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υπάρχουν περιθώρια για μονομερείς κινήσεις» και πως «οι απειλές προς τους επενδυτές απομακρύνουν την ανάπτυξη». Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε χαμηλούς τόνους για τη χθεσινή, σημαντική συμφωνία για τα περιφερειακά αεροδρόμια».

«Η παραχώρηση των αεροδρομίων αποτελεί αρνητική ενέργεια για τις νησιωτικές κοινωνίες, καθώς θα επιφέρει μειώσεις στα κρατικά έσοδα, αυξήσεις στα αεροπορικά ναύλα και θα μετακυλήσει στον Έλληνα πολίτη τα κόστη συντήρησης των αεροδρομίων» αντείπε στον κο Βεζυρόπουλο, ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης.

«Θέλουμε όλοι επενδύσεις;» απάντησε με ρητορική ερώτηση στον κο Βεζυρόπουλο και η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Κούβελα.

«Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται πως για να γίνουν άμεσες ξένες επενδύσεις, θα πρέπει σε μια χώρα να υπάρχουν οι ανάλογες κρατικές υποδομές» σημείωσε η βουλευτής. «Μετά από πέντε κοινοτικά πλαίσια δεν έχετε κάνει ούτε τα βασικά έργα υποδομής, δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι οδικοί άξονες στα πλαίσια των ευρωπαϊκών δικτύων - κι εσείς πήγατε να εντάξετε έργα βιτρίνας όπως το Δέλτα Φαλήρου και η πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου τα οποία οι κοινοτικοί απέρριψαν. Κι εσείς, ισχυρίζεστε πως άμεσες ξένες επενδύσεις δεν έγιναν, επειδή οι μισθοί ήταν υψηλοί και επειδή η αντιπολίτευση τρομάζει τους επενδυτές...»

«Αν αντί να φτιάχνουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να αφαιρούμε πόρους από την ελληνική οικονομία για πληρωμές τόκων, ρίχναμε αυτά τα χρήματα σε επενδύσεις, μπορούμε να αντιληφθούμε τη θεαματική θετική επίπτωση που θα είχε αυτό στην ελληνική οικονομία. Όμως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι μειωμένο κατά 400 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι» παρατήρησε η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μείωση του ΠΔΕ σε σχέση με πέρυσι, οφείλεται στη μείωση των κοινοτικών πόρων, και όχι των εθνικών που παραμένουν σταθεροί - απάντησε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Καράμπελας. «Οι δημόσιες επενδύσεις της χώρας, χρηματοδοτούνται κατά 90% από κοινοτικά κονδύλια, και αυτό αρκεί ως απάντηση σ' αυτούς που κάνουν ό,τι δυνατόν για να υπονομεύσουν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη» συμπλήρωσε ο βουλευτής.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει άλματα στο κομμάτι των απορροφήσεων. Το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, έφτασε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο το 75%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά» τόνισε ο κος Καράμπελας.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα νέων επενδύσεων της τάξης των 30 δισεκατομμυρίων στην επόμενη τετραετία, που είναι αναγκαίο προκειμένου να αποκατασταθεί η παραγωγική βάση της οικονομίας» επεσήμανε και ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης. «Πέρα λοιπόν από τις κρατικές επενδύσεις, χρειαζόμαστε σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις - κάτι που θα ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό αν προχωρήσουν οι αποφάσεις των ευρωπαίων εταίρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» συμπέρανε ο βουλευτής, τονίζοντας αντίστοιχα την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας για την επίτευξη του στόχου αυτού.

* Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής, καθώς και οι ανεξάρτητοι, δεν έλαβαν το λόγο στη σημερινή συνεδρίαση.

Πηγή: ΑΠΕ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr


'Ονομα:E-mail:
Μήνυμα:

Τα μηνύματα τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
OIKONOMIA
  ΑΓΟΡΕΣ
  Λ. ΑΜΕΡΙΚΗΕΥΡΩΠΗΒ. ΑΜΕΡΙΚΗΑΣΙΑ
  ΛΟΝΔΙΝΟ FTSE 100 6723.42 -0.09%
  ΠΑΡΙΣΙ CAC 40 4382.34 0.2%
  ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ DAX 9974.87 0.6%
  ΜΟΣΧΑ RTS 1006.43 -2.06%  ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

  ΣΙΝΕΜΑ

  Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

  Interstellar

  Στο κοντινό μέλλον, μία ομάδα εξερευνητών ταξιδεύει σε άλλον γαλαξία, αναζητώντας μία νέα Γη για το απειλούμενο με αφανισμό ανθρώπινο είδος. Ο Κρίστοφερ Νόλαν συγκεντρώνει ξανά γύρω του ένα...

  ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  Αμεσης βοήθειας

  Αμεση Δράση Αστυνομίας: 100
  Αμεση Δράση Λιμενικού: 108
  Πυροσβεστική: 199
  Τροχαία Αττικής: 2105230101 & 110-155
  Τροχαία Aθηνών: 2105230111
  Τροχαία Πειραιώς: 2104113832
  Δασική Υπηρεία: 191
  Τουριστική Αστυνομία: 171
  Κέντρο Αμεσης Βοήθειας: 166
  Εφημερεύοντες Γιατροί: 1434
  Εφημ/ντα Νοσοκομεία: 1434
  Φαρμακεία: 1434
  Δηλητηριάσεως: 2107793777
  Σταθ. Α' Βοηθ. ΙΚΑ: 184, 2106467811
  Υπ. Υγείας: 2105223246
  Υπ. Πρόνοιας: 2105225079
  Αγορανομία: 2103217056
  Yπ. Δίωξης Ναρκωτικών: 109

  Bλάβες

  ΕΥΔΑΠ: 1022
  ΔΕΗ (Αθήνα): 1253
  ΔΕΗ (Πειραιά): 1254
  Βλάβες ΟΤΕ: 121

  Δημόσιες υπηρεσίες

  ΙΝΚΑ: 1721-2103633976
  ΤΕΒΕ: 2105285500
  ΟΑΕΔ: 2109989000
  ΟΓΑ: 2103322100
  ΚΕΠ: 1564
  Υπηρεσία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» 1502
  Υπ. Ανάπτυξης: 1520
  Γενική Γραμματεία Καταναλωτή: 1520
  Προεδρία Δημοκρατίας: 2107283111
  Boυλή των Ελλήνων: 2103707000
  Δήμος Αθηναίων: 2105277000
  Δήμος Πειραιώς: 2104194000

  Συγκοινωνίες

  Λιμεναρχείο Πειραιά: 2104147800/4172675
  Λιμεναρχείο Ραφήνας: 22940/28888
  Λιμεναρχείο Λαυρίου: 22920/25249
  Λιμεναρχείο Αγ. Κων/νου: 22350/31759
  Πλοία Αργοσαρωνικού: 2104593162
  Πλοία εσωτερικού: 2104593000
  Πλοία εξωτερικού: 2104530974
  Ολυμπιακή κρατήσεις: 2109666666
  Αegean Αirlines: 8011120000 (από κινητό 210-6261000)
  Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: 3530000
  Τρένα ΟΣΕ: 2105297777
  Δρομολόγια τρένων εξωτερικού: 147
  Λεωφορεία στ. Κηφισού: 2105124910
  Λεωφορεία. στ. Λιοσίων: 2108317179-8317153
  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 185

  Κοινωνικές υπηρεσίες

  Τηλεφωνικό κέντρο για ραντεβού ΙΚΑ: 184
  Τηλεφωνική Γραμμή ΑΙDS: 2107222222
  Συμβουλευτικοί σταθμοί ΑΙDS: 2107239945
  SOS Γιατροί: 1016
  ΟΚΑΝΑ: 2108898200
  Γραμμή Απεξάρτησης: 2103617089
  Κέντρο Αιμοδοσίας: 2108257425
  Γιατροί χωρίς σύνορα: 2105200500, 8213704
  Γιατροί του Κόσμου: 2106440400, 8233653
  Κέντρο κακοποιημένων γυναικών: 2105244657
  Γραμματεία ισότητας: 2103315291
  Γραμμή ζωής SΟS: 175
  Χαμόγελο του Παιδιού: 1056
  Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 2103613848
  Κέντρο εξυπηρέτησης κωφών: 2108815555
  Κτηνιατρική κλινική: 2109813604, 3625644
  Τηλεφωνικό κέντρο για λακκούβες: 1521
  Η γραμμή του δημότη: 195

  Διάφορα

  Δελτίο καιρού: 1448
  ΟΠΑΠ: 2105798000
  Ο.Δ.Ι.Ε.: 2299081000

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  Αμεση Δράση: 100
  Στρατονομία: 2310270845
  Πυροσβεστική: 199
  Λιμενικό: 2310531505
  Κέντρο Αμ. Βοήθειας: 166
  Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία: 1434
  Οδική βοήθεια: 104
  Βλάβες ΔΕΗ: 2310729752
  Βλάβες Υδρευσης: 2310207345
  ΟΣΕ Τρένα: 2310517517, 517518
  Υπεραστικά Λεωφορεία: 142
  Δελτίο Καιρού: 149
  Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης: 2310379000
  Νομαρχία: 2310428536
  Δημαρχείο: 238321
  Πανεπιστήμιο: 2310996000
  Εισαγγελία: 2310520235

  SITEMAP

  ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

  facebook twitter