ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 28/9 14:22
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΕΡΓΑΣΙΑ

Το Δημόσιο κάνει προσλήψεις: Που θα πάνε 1.196 υπάλληλοι

Στον ΑΔΜΗΕ θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ 76 μόνιμοι υπάλληλοι για τις ανάγκες των υπηρεσιών του σε Αττική, Έβρο...

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ

Νευρώνες από ανθρώπινο δέρμα με ελληνική «υπογραφή» ενάντια στο Πάρκινσον

Χρησιμοποιώντας την πολύ καινούργια τεχνολογία του κυτταρικού επαναπρογραμματισμού οι επιστήμονες μελετούν...

START UP

Booksecrets: η ψηφιακή πλατφόρμα που "ζωντανεύει" τα βιβλία

Ένα ελληνικό startup επιδιώκει να προσφέρει στους αναγνώστες να μάθουν όλα τα “μυστικά&rdquo...

SUCCESS STORIES

Νέα σελίδα για το παραδοσιακό Καφεκοπτείο Λουμίδη στα Χαυτεία

Με το επαναλανσάρισμα και τον εκσυγχρονισμό του παραδοσιακού καταστήματος Καφεκοπτεία Λουμίδη, η δεύτερη και...

MEDIA

Σαββίδης: Περιμένω την εντολή για να καταβάλω αμέσως την πρώτη δόση

Ερωτηθείς αν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού "Alpha" , ο κ...

ΑΚΙΝΗΤΑ

Πόσοι επενδυτές στην αγορά ακινήτων πήραν άδεια διαμονής στην Ελλάδα

Τις 1.326 έφτασε ο συνολικός αριθμός των νέων αδειών διαμονής που χορηγήθηκαν σε επενδυτές προερχόμενους από...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Απήγαγαν πιγκουίνο για να διαμαρτυρηθούν για την... αιχμαλωσία άγριων ζώων

Ο Μπάντι, ένας πιγκουίνος του Ακρωτηρίου, είδος που είναι υπό προστασία, απήχθη τη νύχτα της 20ής προς την...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

O συνδυασμός smartphone και smartband που σε κρατά σε φόρμα

Η Huawei είναι ένας από τους πρώτους κατασκευαστές που προσφέρουν συνδυαστικά πακέτα και στην Ελλάδα  ...

ΥΓΕΙΑ

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με... τρεις βιολογικούς γονείς!

Γεννήθηκε στο Μεξικό από Αμερικανούς επιστήμονες το πρώτο στον κόσμο παιδί με τρεις γενετικούς γονείς, καθώς...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Τσίπρας: Εμείς θέλουμε ένα σχολείο που να δίνει τις δυνατότητες σε όλους να γίνουν άριστοι

Τσίπρας: Εμείς θέλουμε ένα σχολείο που να δίνει τις δυνατότητες σε όλους να γίνουν άριστοι

Απαριθμώντας τις βασικές αλλαγές που έχει επιφέρει ή δρομολογήσει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, ότι σκοπός είναι η δημιουργία δωρεάν δημόσιου και ανθρωπιστικού σχολείου για όλους και όλες που θα παρέχει ίδιες ευκαιρίες και δεν θα διευρύνει τις ταξικές και πολιτισμικές διαφορές, που θα αναδεικνύει τα ταλέντα και τις δεξιότητες των παιδιών και δεν θα τις ισοπεδώνει.

«Εμείς θέλουμε ένα σχολείο που να δίνει τις δυνατότητες σε όλους να μπορούν να γίνουν άριστοι», σημείωσε και άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για τα πεπραγμένα τους στο χώρο, σημειώνοντας παράλληλα τη διαφορά μοντέλου που έχει στο μυαλό της και θέλει να υπηρετήσει η κάθε πλευρά. «Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3. Την κοινωνία των ελίτ και των πληβείων. Θέλουμε μια κοινωνία καθολικής ευημερίας, δικαιοσύνης και ισότητας. Σε αυτές τις αρχές στηρίζουμε την μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Που είναι διαρκής», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για το ζήτημα των θρησκευτικών, σημειώνοντας ότι το μάθημα των θρησκευτικών δεν μπορεί να έχει πια ομολογιακό χαρακτήρα -σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν συμβαίνει αυτό-, αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται ούτε μάθημα επιλογής γίνεται ούτε χάνεται η βασική αναφορά στο ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα. Είπε ακόμη ότι το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, ιδίως στις μέρες μας όπου στα σχολειά μας δεν φοιτούν μόνο παιδιά ενός δόγματος, μιας θρησκείας, οφείλει να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας έχει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που οφείλει να λαμβάνει υπόψη του όλες τις απόψεις αλλά κυρίως τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης αλλά και της Θεολογίας, ότι φέτος στα σχολεία θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά τα νέα αναλυτικά προγράμματα στα οποία κατέληξε το ΙΕΠ και πως «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο διάλογος δεν θα συνεχιστεί». Επ' αυτού είπε ότι στο τέλος της χρόνιας θα αξιολογηθούν και θα καταγραφούν οι όποιες παρατηρήσεις και τυχόν διορθώσεις ώστε να ξεκινήσει και συγγραφή του κατάλληλου σχολικού βιβλίου. Τόνισε ότι σε αυτό το διάλογο προφανώς και είναι ευπρόσδεκτες οι απόψεις της εκκλησίας, αλλά η τελική κρίση θα γίνει -θέλω να πιστεύω σε πνεύμα σύνθεσης και συνεννόησης- από το ΙΕΠ. «Σεβόμαστε την Εκκλησία. Αναγνωρίζουμε την αδιαμφισβήτητη παρουσία της στη συνείδηση του λαού μας, μέσα στην Ιστορία του. Συζητούμε όμως μαζί της, σε πνεύμα σεβασμού των διακριτών ρόλων», είπε. Προσέθεσε ότι αναγνωρίζουμε το ρόλο που έχει διαδραματίσει στο προσφυγικό η πλειονότητα των ιεραρχών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι κομβικός ο ρόλος της αναβάθμισης της Παιδείας στην ανάκαμψη της χώρας και την οριστική έξοδο από την κρίση, καθώς αυτή δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κρίση αξιών.

Είπε ότι τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Παιδείας εφαρμόστηκε στρατηγική υποβάθμισης και απαξίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος «στο όνομα τάχα της ποιότητας, της μεταρρύθμισης, του εκσυγχρονισμού, της αξιοκρατίας και της αριστείας». «Όμως τα έργα και τα αποτελέσματά σας άλλα λένε. Δεν είστε με την ποιότητα αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στο χώρο της εκπαίδευσης. Δεν είστε πραγματικά μεταρρυθμιστές», είπε, αναφέροντας ότι οι «μεταρρυθμίσεις» ιδιαίτερα στο χώρο της τριτοβάθμιας εμφορούνταν από μια λογική «αρχοντοχωριάτη». «Εμείς θέλουμε τους φορείς της εκπαίδευσης και την κοινωνία μαζί μας ακριβώς επειδή θέλουμε μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές», συνέχισε και προσέθεσε: Δεν είστε ούτε με την αξιοκρατία, αλλά με την ευνοιοκρατία», «δεν είστε με το καλό δημόσιο σχολείο αλλά υπέρ μιας γενικής λογικής ιδιωτικοποίησης», κάνοντας λόγο για ιδιαίτερες σχέσεις με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων.

«Δεν είστε με την αριστεία αλλά με τον ελιτισμό. Είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων, υπέρ της διατήρησης της κοινωνικής διάκρισης. Εμείς είμαστε υπέρ της ποιοτικής εκπαίδευσης των ίσων ευκαιριών, που στόχο έχουν στον ορίζοντα και το ίσο αποτέλεσμα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που είχε υπογράψει πως το 2018 τα κονδύλια της παιδείας θα έπεφταν στο 1,8% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση κατάφερε και κράτησε τη χρηματοδότηση στο 2,8% του ΑΕΠ. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «όσα εξαγγείλατε στη ΔΕΘ για να υλοποιηθούν προϋποθέτουν νέες περικοπές στην παιδεία ύψους 800 εκατ.».

«Εμείς επιλέξαμε να κινηθούμε σε διαδικασία μεταρρύθμισης της παιδείας σε δύσκολες συνθήκες με ορθό τρόπο, γι’ αυτό επιλέξαμε να ρίξουμε πρώτα βάρος στη βάση του εκπαιδευτικού συστήματος, στο δημοτικό, αντίθετα με την πρακτική να ξεκινούν οι αλλαγές από την ανώτατη βαθμίδα για λόγους επικοινωνιακούς», σημείωσε. Τόνισε ότι αποκαταστάθηκε η κανονικότητα, καθώς για πρώτη φορά φέτος όλα τα σχολεία άνοιξαν χωρίς ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία, τα οποία ήταν έτοιμα από το καλοκαίρι –και μάλιστα όχι ως φωτοτυπίες. Πρώτη φορά, είπε, έγιναν τόσες προσλήψεις τόσο νωρίς, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα νησιά και πρώτη φορά ξεκίνησαν τα σχολεία με 6ωρο πρόγραμμα. Πρώτη φορά, συνέχισε, εφαρμόστηκε ο νόμος που δίνει προτεραιότητα στις προσλήψεις για την ειδική αγωγή όπου θα προσληφθούν 9.100 εκπαιδευτικοί. Τόνισε πως η κυβέρνηση φροντίζει να φτιαχτεί και ειδικό λύκειο για αυτά τα παιδιά. Επίσης ανέφερε ότι εφαρμόζεται το ολοήμερο νηπιαγωγείο, με περισσότερα τμήματα, και ότι αντίθετα με τις κατηγορίες περί κατάργησης, προχώρησε η γενίκευση του νέου τύπου ολοήμερου σχολείου, η διεύρυνση και αναβάθμισή του.

Για το γυμνάσιο, ο πρωθυπουργός είπε ότι αλλάζει ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας, οι προαγωγικές εξετάσεις δεν θα γίνονται σε τόσα πολλά μαθήματα, αλλά μόνο σε 4 και για όσα παιδιά δεν πετυχαίνουν, θα τους προσφέρεται άμεσα ενισχυτική διδασκαλία και θα δίνουν ξανά εξετάσεις σε 15 μέρες.

«Θα συνεχίσουμε τον Διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, άμεσα. Και ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να καταλήξουμε σε ένα σύστημα που θα οδηγεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στο πανεπιστήμιο χωρίς τις πανελλαδικές εξετάσεις», είπε.

Επικέντρωσε στο πρόγραμμα στέγασης οικονομικά αδύναμων φοιτητών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αυτή εγγυάται πως σε αυτή τη χώρα όποιος έχει την ικανότητα να σπουδάσει θα έχει και τη δυνατότητα να σπουδάσει. Επισήμανε την παροχή φέτος 81 εκατ. ευρώ για υποτροφίες για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές για να μείνουν οι νέοι εδώ και να μη φεύγουν στο εξωτερικό.

Είπε ότι ιδρύεται το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας και ο Ενιαίος Χώρος Εκπαίδευσης και Έρευνας, όπου θα δοθούν 240 εκατ. ευρώ για την ερχόμενη τριετία. Υπογράμμισε ότι για τη ριζική ενίσχυση του δυναμικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας, για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, γίνονται προσλήψεις μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Υπεραμύνθηκε επίσης των δημόσιων πανεπιστημίων.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε ένα «ευχαριστώ» στους εκπαιδευτικούς για τον αγώνα που δίνουν, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα παιδιά παραπέμποντας στα λόγια του συγγραφέα Χαλίλ Γκιμπράν:

«Τα παιδιά δεν είναι δικά σας παιδιά.

Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της ζωής για τον εαυτό της.

Mπορείτε να τους δώσετε την αγάπη σας

όχι όμως τις σκέψεις σας

Γιατί έχουν τις δικές τους σκέψεις.

Μπορείτε να πασχίσετε να τους μοιάσετε

μην προσπαθείτε όμως να τα κάνετε να σας μοιάσουν.

Γιατί η ζωή δεν πηγαίνει πίσω

ούτε μένει στο χτες».

 


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr
OIKONOMIA
  ΑΓΟΡΕΣ
  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


  ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

  ΣΙΝΕΜΑ

  ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  Αμεσης βοήθειας

  Αμεση Δράση Αστυνομίας: 100
  Αμεση Δράση Λιμενικού: 108
  Πυροσβεστική: 199
  Τροχαία Αττικής: 2105230101 & 110-155
  Τροχαία Aθηνών: 2105230111
  Τροχαία Πειραιώς: 2104113832
  Δασική Υπηρεία: 191
  Τουριστική Αστυνομία: 171
  Κέντρο Αμεσης Βοήθειας: 166
  Εφημερεύοντες Γιατροί: 1434
  Εφημ/ντα Νοσοκομεία: 1434
  Φαρμακεία: 1434
  Δηλητηριάσεως: 2107793777
  Σταθ. Α' Βοηθ. ΙΚΑ: 184, 2106467811
  Υπ. Υγείας: 2105223246
  Υπ. Πρόνοιας: 2105225079
  Αγορανομία: 2103217056
  Yπ. Δίωξης Ναρκωτικών: 109

  Bλάβες

  ΕΥΔΑΠ: 1022
  ΔΕΗ (Αθήνα): 1253
  ΔΕΗ (Πειραιά): 1254
  Βλάβες ΟΤΕ: 121

  Δημόσιες υπηρεσίες

  ΙΝΚΑ: 1721-2103633976
  ΤΕΒΕ: 2105285500
  ΟΑΕΔ: 2109989000
  ΟΓΑ: 2103322100
  ΚΕΠ: 1564
  Υπηρεσία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» 1502
  Υπ. Ανάπτυξης: 1520
  Γενική Γραμματεία Καταναλωτή: 1520
  Προεδρία Δημοκρατίας: 2107283111
  Boυλή των Ελλήνων: 2103707000
  Δήμος Αθηναίων: 2105277000
  Δήμος Πειραιώς: 2104194000

  Συγκοινωνίες

  Λιμεναρχείο Πειραιά: 2104147800/4172675
  Λιμεναρχείο Ραφήνας: 22940/28888
  Λιμεναρχείο Λαυρίου: 22920/25249
  Λιμεναρχείο Αγ. Κων/νου: 22350/31759
  Πλοία Αργοσαρωνικού: 2104593162
  Πλοία εσωτερικού: 2104593000
  Πλοία εξωτερικού: 2104530974
  Ολυμπιακή κρατήσεις: 2109666666
  Αegean Αirlines: 8011120000 (από κινητό 210-6261000)
  Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: 3530000
  Τρένα ΟΣΕ: 2105297777
  Δρομολόγια τρένων εξωτερικού: 147
  Λεωφορεία στ. Κηφισού: 2105124910
  Λεωφορεία. στ. Λιοσίων: 2108317179-8317153
  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 185

  Κοινωνικές υπηρεσίες

  Τηλεφωνικό κέντρο για ραντεβού ΙΚΑ: 184
  Τηλεφωνική Γραμμή ΑΙDS: 2107222222
  Συμβουλευτικοί σταθμοί ΑΙDS: 2107239945
  SOS Γιατροί: 1016
  ΟΚΑΝΑ: 2108898200
  Γραμμή Απεξάρτησης: 2103617089
  Κέντρο Αιμοδοσίας: 2108257425
  Γιατροί χωρίς σύνορα: 2105200500, 8213704
  Γιατροί του Κόσμου: 2106440400, 8233653
  Κέντρο κακοποιημένων γυναικών: 2105244657
  Γραμματεία ισότητας: 2103315291
  Γραμμή ζωής SΟS: 175
  Χαμόγελο του Παιδιού: 1056
  Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 2103613848
  Κέντρο εξυπηρέτησης κωφών: 2108815555
  Κτηνιατρική κλινική: 2109813604, 3625644
  Τηλεφωνικό κέντρο για λακκούβες: 1521
  Η γραμμή του δημότη: 195

  Διάφορα

  Δελτίο καιρού: 1448
  ΟΠΑΠ: 2105798000
  Ο.Δ.Ι.Ε.: 2299081000

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  Αμεση Δράση: 100
  Στρατονομία: 2310270845
  Πυροσβεστική: 199
  Λιμενικό: 2310531505
  Κέντρο Αμ. Βοήθειας: 166
  Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία: 1434
  Οδική βοήθεια: 104
  Βλάβες ΔΕΗ: 2310729752
  Βλάβες Υδρευσης: 2310207345
  ΟΣΕ Τρένα: 2310517517, 517518
  Υπεραστικά Λεωφορεία: 142
  Δελτίο Καιρού: 149
  Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης: 2310379000
  Νομαρχία: 2310428536
  Δημαρχείο: 238321
  Πανεπιστήμιο: 2310996000
  Εισαγγελία: 2310520235

  SITEMAP

  ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

  facebook twitter