ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 12/10/2013 15:03
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΤΟΥ 2ΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος: "Η άνοδος του νεοναζισμού στην Ευρώπη είναι επικίνδυνη"

"Η άνοδος της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ επικίνδυνη και καταδεικνύει ότι η πολιτική που ακολουθούμε 'παράγει' αυτού του είδους τους υποστηρικτές" τονίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος.

"Υπάρχουν ορισμένα δεδομένα. Εάν έχεις ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και φέρνεις τους ανθρώπους σε κατάσταση πείνας, αντιμέτωπους με δυσκολίες και περιθωριοποίηση, τους μιλάς για τον φόβο από τους ξένους, τότε, οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι δεν είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για όλα αυτά, τείνουν να στρέφονται σε τέτοιου είδους άκρα. Αυτό έγινε στη Γερμανία, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συμβαίνει και τώρα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης" εξηγεί ο κ. Μορατίνος, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος των διοργανωτών του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης.

Ο Ισπανός πολιτικός θεωρεί πως για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου "απαιτείται να υπάρξει κάποιου είδους συμμαχία εντός της ΕΕ που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα οικονομικά προβλήματα και τις κοινωνικές πολιτκές" κι εκτιμά πως αυτό που λείπει είναι το "πολιτικό όραμα".

"Άδικη η στάση απέναντι στην Ελλάδα"

"Νομίζω πως ήταν τελείως άδικη, μη απαραίτητη και μη αιτιολογημένη η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα ή τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα" εκτιμά ο κ. Μορατίνος, σύμφωνα με τον οποίο η αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί η ενωμένη Ευρώπη, έχει εγκαταλειφθεί.

"Δυστυχώς, δεν υπήρξε ηγέτης που να σταματήσει αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Ναι, είναι λίγο καλύτερα τώρα - λένε ότι βγαίνουμε από την κρίση - αλλά όλο το σύστημα θα πρέπει να αλλάξει εάν θέλουμε να έχουμε πραγματικό ρόλο στο μέλλον" τονίζει.

Κατά τον κ. Μορατίνος, η κρίση δεν έχει αποδυναμώσει μόνο το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, όπως χαρακτηριστικά λέει, αλλά και τον συνολικό ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο. "Αναρωτιέμαι ποιον ωφέλησε τελικά η κρίση. Τη Γερμανία, μεσοπρόθεσμα; Βρισκόμαστε σ' ένα πραγματικά κρίσιμο σταυροδρόμι" υπογραμμίζει.

Θεωρεί πως "δεν είναι θέμα προσώπου ή χώρας αλλά του συστήματος", καθώς "ο νεοφιλελευθερισμός αποδείχθηκε αναποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της κρίσης" και καλεί τους ηγέτες της ΕΕ "να αντιδράσουν σε αυτή την πολύ ευαίσθητη και δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε την τελευταία τετραετία".

"Είτε θα αλλάξουμε όλο το σύστημα, είτε θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα και η τρόικα θα έρχεται και θα αποφασίζει για εμάς" σημειώνει.

"Η έξοδος απο την Ευρώπη ή το ευρώ δεν θα λύσει το πρόβλημα"

Ως "απάντηση" στο κλίμα ευρωσκεπτικισμού που φαίνεται να επικρατεί σε αρκετά κράτη - μέλη της Ένωσης, ο κ. Μορατίνος προτείνει τη δημιουργία ενός νέου οράματος. "Όλοι ήταν υπέρ της Ευρώπης όταν η Ευρώπη έλυνε προβλήματα, ήταν 'πηγή' καλών νέων, όταν η Ευρώπη τούς έδινε επενδύσεις και χρηματοδοτούσε την κατασκευή δρόμων, σχολείων, νοσοκομείων. Αλλά όταν η Ευρώπη γίνεται πηγή κακών νέων, οι άνθρωποι γίνονται ευρωσκεπτικιστές. Γι' αυτό και θα πρέπει να δημιουργήσουμε γι' αυτούς ένα νέο όραμα" τονίζει.

Χαρακτηρίζει λάθος τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού που ακολουθήθηκαν τα τελευταία 5-10 χρόνια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων του 21ου αιώνα και υπογραμμίζει: "Είτε θα αλλάξουμε και θα καταλάβουν οι άνθρωποι πως πρέπει να ψηφίσουν υπέρ μιας Ευρώπης που θα καθοδηγείται με διαφορετικό τρόπο είτε θα πρέπει οι ευρωσκεπτικιστές να αναλογιστούν πώς θα είναι οι χώρες της Ευρώπης στην απομόνωση, στον 21ο αιώνα".

Ο κ. Μορατίνος εκτιμά ότι "η έξοδος από την Ευρώπη ή το ευρώ δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα το κάνει πιο περίπλοκο", ενώ σε ό,τι αφορά τις δύο παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις στον χώρο της "ευρωπαϊκής οικογένειας", τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, θεωρεί πως, εάν δεν αλλάξουν πολιτικές, θα πέσουν στη δεύτερη ή τρίτη θέση, "παραχωρώντας" την πρωτιά σε ακραίες δυνάμεις.

"Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα σχετικά με τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά σε ό,τι αφορά την 'οικογένειά' μου, τους Σοσιαλδημοκράτες, δυστυχώς θα πρέπει να πω ότι πρόκειται για μια πραγματική καταστροφή. Στη Γαλλία βρίσκονται στο 18%, στη Γερμανία συγκέντρωσαν το 26%, στην Ελλάδα και την Ισπανία πέφτουν. Κάτι δεν πάει καλά. Γι' αυτό και θα πρέπει ν' αλλάξουμε. Και θεωρώ πως τα σημερινά προβλήματα απαιτούν μια σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση καθώς πιστεύω ότι μπορούμε να κατανοήσουμε τις προκλήσεις καλύτερα από ό,τι οι άλλοι. Χρειαζόμαστε, όμως, μια νέα ρητορική για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα" σημειώνει ο Ισπανός πολιτικός.

"Η Αραβική Άνοιξη έχει τελειώσει"

Ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στη Μέση Ανατολή επί σειρά ετών (1996-2003), ο κ. Μορατίνος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και θεωρεί πως "η Αραβική Άνοιξη έχει τελειώσει".

"Υπήρξε έλλειψη κατανόησης για το ποια ήταν η κατάσταση στις αραβικές χώρες. Οι ίδιες οι χώρες και οι ηγεσίες τους δεν κατάλαβαν τι γινόταν στις κοινωνίες τους και δεν κατάφεραν να πετύχουν έναν ιστορικό συμβιβασμό μεταξύ των κοσμικών και των θρησκευτικών δυνάμεων και να δώσουν μια ευκαιρία στον εκσυγχρονισμό και τη δημοκρατία" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θεωρεί ακόμη πως η ΕΕ ήταν "παντελώς απούσα" στις εξελίξεις αυτές στη "γειτονιά" της εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν "εγκλωβισμένη στα οικονομικά της προβλήματα και την εσωστρέφειά της".

"Η ΕΕ ήταν παρούσα μόνο στην αρχή της κρίσης, στη Λιβύη. Δεν υπήρξε, ωστόσο, καμιά διπλωματική συνέχεια ή κάποιου είδους Σχέδιο Μάρσαλ για τη στήριξη των χωρών της περιοχής. Δεν υπάρχει, επίσης, κανενός είδους ευρωμεσογειακής πρωτοβουλίας ούτε κάποια χώρα που θα αναλάβει την πρωτοβουλία να αναζητήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει εκεί" τονίζει κι επισημαίνει πως από το 2010 (σ.σ. η Αραβική Άνοιξη ξεκίνησε το 2011) έχουν διεξαχθεί συνολικά 30 Ευρωπαϊκά Συμβούλια και μόλις στα δύο απ' αυτά συζητήθηκε η κατάσταση στην περιοχή.

"Αν δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις στον κόσμο σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, δεν θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε την οικονομική μας προοπτική" λέει χαρακτηριστικά.

"Λάθος η ανεξαρτησία του Κοσόβου"

Ως υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας (18 Απριλίου 2004 - 21 Οκτωβρίου 2010), ο κ. Μορατίνος ήταν από τους πλέον δριμείς επικριτές της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου (τον Φεβρουάριο του 2008). Πολλοί, μάλιστα, λένε ακόμη και σήμερα ότι, αν μια χώρα δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το Κόσοβο, αυτή είναι η Ισπανία - και δη με τον Μορατίνος επικεφαλής της διπλωματίας της.

"Νομίζω ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου ήταν ένα λάθος. Και, τώρα, πληρώνουμε το τίμημα αυτού του λάθους σε διάφορους τομείς. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξει διμερής συμφωνία και η Σερβία και το Κόσοβο αποφασίσουν να 'χωρίσουν', τότε η Ισπανία θα είναι έτοιμη να προβεί σε αναγνώριση. Εάν, ωστόσο, δεν υπάρξει διμερής συμφωνία αλλά και σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τότε δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο" υπογραμμίζει.

"Είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα και θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους υποθέσεων" σημειώνει και προσθέτει: "Εάν είχαμε δώσει τη δυνατότητα σε Σέρβους και Αλβανούς να συζητήσουν, με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, χωρίς αυτή τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, ίσως να είχαν καταλήξει οι δύο πλευρές ήδη σε συμφωνία".

Ο κ. Μορατίνος παραδέχεται πως δέχθηκε πολλές πιέσεις, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Κοσόβου, αλλά, όπως λέει, ο δρόμος που επέλεξε είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία αισθάνεται πολύ περήφανος στην περίοδο της υπουργίας του. "Είμαι πολύ περήφανος για το γεγονός ότι κράτησα νόμιμη στάση στο θέμα του Κοσόβου" λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μορατίνος μίλησε για "την πολιτική της ευρωκρίσης" στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, που διοργανώνουν η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ), το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer, σήμερα και αύριο, στο κινηματοθέατρο "Ολύμπιον"


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter