ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 14/2
ενημερώθηκε
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΑΕΔ: Ξεκινά πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της Υγείας

Το πρόγραμμα αφορά 4.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης για το δημόσιο Τομέα της Υγείας για χρονικό διάστημα...

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ

Ενας Ελληνας γίνεται πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Delaware

Ω

START UP

Slush 2016: Σημαντικό το ενδιαφέρον διεθνών οικονομικών και επενδυτικών παραγόντων για την ελληνική νεοφυή επιχειρηματικότητα

SUCCESS STORIES

Job Center για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την British American Tobacco Hellas

Με στόχο την ένταξη στην αγορά εργασίας, ξεκινά από την British American Tobacco Hellas το Κέντρο Επανένταξης...

MEDIA

Οι νέες συντάξεις - Τι αλλάζει για εκατομμύρια συνταξιούχους - Διαβάστε το πρωτοσέλιδο της «Ημερησίας του Σαββάτου»

Με τίτλο 'οι νέες συντάξεις' και αποκλειστικές πληροφορίες για τον νέο χάρτη του...

ΑΚΙΝΗΤΑ

Ετσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος

Εγκαινιάζεται στην Ελλάδα η Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η αιθαλομίχλη «σκοτώνει» 9.000 πολίτες κάθε χρόνο

Οι πνευμονολόγοι, σημειώνουν ότι ο καπνός που εκλύεται από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες έχει σημαντικές...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αυτές είναι οι 10 τεχνολογίες του μέλλοντος

Πτωτική τάση εμφανίζει διεθνώς η δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας στο πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας...

ΥΓΕΙΑ

Τουλάχιστον 1.000 θάνατοι το χρόνο από νοσοκομειακές λοιμώξεις

Ως βασική αιτία αναφέρεται ότι οι Έλληνες νοσηλευόμενοι λαμβάνουν αντιβιοτικά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «Η»

Σταθάκης: Τρία μέτρα - ανάσα για τα «κόκκινα» δάνεια

Σταθάκης: Τρία μέτρα - ανάσα για τα «κόκκινα» δάνεια

Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
Εξαιρέσεις από την πώληση σε funds «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία για κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες διεκδικεί η κυβέρνηση από το κουαρτέτο των Θεσμών, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης με συνέντευξή του στην «ΗτΣ». Αναγγέλλει την πρόθεσή του να διεκδικήσει στις διαπραγματεύσεις τριετή παράταση για τον «νόμο Δένδια», ο οποίος λήγει στις 31 Μαρτίου, και αφορά στη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων.

Συνέντευξη στον Χρήστο Κολώνα

Κύριε υπουργέ, σύμφωνα με την μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των Θεσμών, υπάρχει η δυνατότητα εκτίμησης για τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης;

Σταθάκης: Τρία μέτρα - ανάσα για τα «κόκκινα» δάνεια

Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Αναμένεται να συζητήσουμε με τους δανειστές εκ νέου όλα τα θέματα που εκκρεμούν: Το ασφαλιστικό, τα φορολογικά, το θέμα των κόκκινων δανείων κ.ο.κ.. Η αλήθεια είναι ότι η όποια καθυστέρηση δεν είναι προς όφελος καμίας πλευράς μια και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νέες συνθήκες ανασφάλειας. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στο Eurogroup της Πέμπτης, καθώς και από σειρά δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιθυμούν παράταση της διαδικασίας.

Βλέπετε προσπάθειες από την πλευρά των δανειστών έντιμου συμβιβασμού πάνω στα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης;

Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει στους Θεσμούς είναι η βάση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων. Διαφορές είναι λογικό να υπάρχουν, αλλά πιστεύω ότι στην πορεία θα βρούμε τη χρυσή τομή.

Σταθάκης: Τρία μέτρα - ανάσα για τα «κόκκινα» δάνεια

Ποιο είναι ακριβώς το αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο θέμα των «κόκκινων» δανείων; Μέχρι τις 15 Μαρτίου παρατάθηκε το καθεστώς εξαίρεσης της μεταβίβασης σε funds συγκεκριμένων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων. Από κει και πέρα θα απελευθερωθεί η δυνατότητα πώλησης και για αυτά; Θα επιμείνει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για τη μόνιμη εξαίρεση από τις μεταβιβάσεις σε funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία;

Ζητούμενο είναι το τραπεζικό σύστημα να αρχίσει να χρηματοδοτεί και πάλι ομαλά την πραγματική οικονομία. Αυτό προϋποθέτει την αποσυμφόρηση του τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να προστατεύσουμε τις κοινωνικά ευαίσθητες κατηγορίες δανείων από επιθετικές πρακτικές. Ειδικά για τα δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας θα επιδιώξουμε να κινηθούμε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Οκτωβρίου, εξασφαλίζοντας εξαιρέσεις.

Τι αλλαγές σχεδιάζετε για τη διευθέτηση των επιχειρηματικών οφειλών, στο πλαίσιο του «νόμου Δένδια»;

Για την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στόχος είναι να καταστήσουμε τον μέχρι σήμερα ουσιαστικά ανενεργό νόμο Δένδια, περισσότερο λειτουργικό, ώστε να βοηθήσουμε την αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Διεκδικούμε τριετή παράταση και παράλληλα αναζητούνται μορφές φορολογικών κινήτρων και διαδικασίες, που θα οδηγούν στην προώθηση των σχετικών αιτημάτων από τις τράπεζες. Επίσης, για τα «κόκκινα δάνεια» μεγάλων επιχειρήσεων σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα συντονιστικό μηχανισμό, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα αναζητήσουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πότε θα είναι έτοιμος ο φορέας αξιολόγησης της δανειοδοτικής ικανότητας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων;

Ηδη ανάδοχος διεθνούς κύρους προχωρεί την τελική μελέτη. Η δημιουργία του νέου θεσμού παρουσιάζει σειρά προκλήσεων τόσο σε νομικό όσο και τεχνικό επίπεδο, όπως η διασύνδεση των διαφορετικών βάσεων δεδομένων με τον νέο φορέα, όσο και η δημιουργία, βάσει της διεθνούς εμπειρίας, ενός συστήματος «βαθμολόγησης» και αποτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του κάθε δανειολήπτη. Η υπηρεσία θα λειτουργεί ως Ανεξάρτητη Αρχή, που θα διασφαλίζει την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα υιοθετεί αντικειμενικά κριτήρια, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει τώρα, δηλαδή την υποκειμενική αξιολόγηση από τις τράπεζες. Το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία της υπηρεσίας «Πίστωσης και Πλούτου» υπολογίζεται να βγει σε διαβούλευση το καλοκαίρι.

Σημαντικό ρόλο ως προς την παροχή βοήθειας στους δανειολήπτες θα παίξουν και τα κέντρα ενημέρωσης στις μεγάλες πόλεις. Πότε αυτά θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν;

Εχουμε ήδη έτοιμο το νομικό καθεστώς εντός του οποίου θα λειτουργεί ο νέος φορέας και διερευνάμε τις ακριβής υπηρεσίες που θα παρέχονται από τα κέντρα. Χρονικός ορίζοντας εντός του οποίου έχουμε προσανατολίσει την σχετική δράση είναι μέχρι το καλοκαίρι να βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης.

Τα πρώτα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας προκηρύχθηκαν. Πόσα κονδύλια θα δοθούν συνολικά από όλες τις δράσεις των επιχειρησιακών προγραμμάτων μέσα στο 2016;

Ο σχεδιασμός στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι ότι ετησίως θα πρέπει να απορροφώνται από το ΕΣΠΑ 2-2,5 δισ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής μέχρι το κλείσιμο της περιόδου. Ήδη την εβδομάδα που πέρασε σας παρουσιάσαμε τις πρώτες δράσεις για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» ? έναν τομέα για τον οποίο δεν είχε υπάρξει πρόγραμμα την τελευταία τετραετία. Μόνο οι τέσσερις αυτές δράσεις αφορούν πόρους άνω των 250 εκατ. ευρώ, ενώ στον δεύτερο κύκλο θα ακολουθήσουν άλλα 120 εκατ. ευρώ. Σε αυτές τις δράσεις είναι εμφανή τα χαρακτηριστικά που επιθυμούμε να έχουν τα νέα προγράμματα: Αποτυπώνουν το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, που εστιάζει σε τομείς της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομία, υψηλή προστιθέμενη αξία και ιδιαίτερη έμφαση στην οικολογική διάσταση του όλου σχεδιασμού. Δεύτερον, για τη σύνταξή τους έχει προηγηθεί διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς της. Τρίτον, προάγεται η νεοφυής επιχειρηματικότητα και τέταρτον, ενισχύονται οι διαδικασίες διαφάνειας και δημόσιου ελέγχου στη διαδικασία παροχής των ενισχύσεων.

Παραμένετε αισιόδοξος ως προς την επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης το 2016;

Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας, αλλά στοιχείων. Τα δεδομένα που υπήρχαν από τη συμφωνία του Αυγούστου, ότι η ελληνική οικονομία θα κατέγραφε ύφεση 2,5% φέτος και 0,5% του χρόνου, δεν ισχύουν πια. Η ελληνική οικονομία καταγράφει μηδενική ύφεση και εκ των πραγμάτων υπάρχει ισχυρή πεποίθηση ότι το 2016 θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μετά την αναπροσαρμογή των δεδομένων.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με πολιτικές αναλύσεις, είναι πιθανόν να δοκιμάσει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Βλέπετε σε ένα ενδεχόμενο καταψήφισης του νομοσχεδίου από την πλειονότητα των βουλευτών να δρομολογείται νέα προσφυγή στις κάλπες; Είσαστε υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή οικουμενικής σε περίπτωση κλυδωνισμού της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας;

Αυτό που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα είναι μια σειρά κοινωνικών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, που θεωρούμε απόλυτα λογικές, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί μια πενταετία μέτρων με αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο. Εμείς, από την πλευρά μας, αφουγκραζόμαστε τις αντιδράσεις και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διαλόγου. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε τις απαραίτητες κοινωνικές συναινέσεις για τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, δεν θεωρώ ότι απειλείται η κυβερνητική σταθερότητα.

Τον Μάρτιο ο αναπτυξιακός νόμος

Πότε θα είναι έτοιμος να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος;

O νέος αναπτυξιακός νόμος, μετά από σειρά πολλών επαφών με του φορείς και τους κοινοτικούς εταίρους, θα εισαχθεί σύντομα σε διαδικασία διαβούλευσης και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή. Αυτό θα γίνει πιθανότατα μέσα στον Μάρτιο.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του;

Επιδίωξή μας είναι η δημιουργία καινοτομικών, εξωστρεφών, δυναμικών-βιώσιμων επιχειρήσεων, η αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, η αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, των συνεργασιών, του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων, η επανεκβιομηχάνιση της χώρας (με τη στήριξη της καταρρέουσας, αλλά όχι απαξιωμένης, ελληνικής βιομηχανίας ώστε να διέλθει τη στενωπό). Κυρίως όμως, η πρόκληση του απαιτούμενου ρεύματος νέων επενδύσεων που χρειάζεται η χώρα, μετά από επτά χρόνια πολιτικών λιτότητας και αποεπένδυσης. Ο νόμος έχει έντονη χωρική διάσταση. Χρησιμοποιεί, παράλληλα με τις επιχορηγήσεις, έντονα τα φορολογικά κίνητρα και προβλέπει χρήση των λεγομένων νέων επιστρεπτέων χρηματοδοτικών εργαλείων μόχλευσης. Απλοποιεί και ουσιαστικοποιεί τις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου. Επιχειρεί τον βέλτιστο συντονισμό με άλλα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ενώ προσπαθεί να δώσει έμφαση στην απασχόληση που θα δημιουργείτε από κάθε επένδυση ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης της κάθε πρότασης. Εν κατακλείδι, ο νέος αναπτυξιακός στοχεύει στη διαμόρφωση μίας νέας ταυτότητας και εικόνας της χώρας. Θα αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας στοχεύοντας στην τεχνολογική αναβάθμισή της, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Για τα «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων, ο ίδιος γνωστοποιεί τις πρωτοβουλίες του για τη σύσταση ενός συντονιστικού μηχανισμού όπου οι εμπλεκόμενοι φορείς, τράπεζες και επιχειρήσεις, θα αναζητήσουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Στο επίμαχο θέμα της χρονικής ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της πρώτης αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομίας σημειώνει ότι «στόχος είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι προς όφελος καμίας πλευράς να δημιουργηθούν νέες συνθήκες ανασφάλειας».

ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Τέλος, αναφορικά με τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται για το Ασφαλιστικό, ο κ. Σταθάκης, τις χαρακτηρίζει στην «ΗτΣ» ως «πολύ λογικές» και δεν εκτιμά ότι «απειλείται η κυβερνητική σταθερότητα».


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 • Σταθάκης: Τρία μέτρα - ανάσα για τα «κόκκινα» δάνεια
 • Σταθάκης: Τρία μέτρα - ανάσα για τα «κόκκινα» δάνεια
 • Σταθάκης: Τρία μέτρα - ανάσα για τα «κόκκινα» δάνεια
OIKONOMIA
  ΑΓΟΡΕΣ
  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

  ΣΙΝΕΜΑ

  ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  Αμεσης βοήθειας

  Αμεση Δράση Αστυνομίας: 100
  Αμεση Δράση Λιμενικού: 108
  Πυροσβεστική: 199
  Τροχαία Αττικής: 2105230101 & 110-155
  Τροχαία Aθηνών: 2105230111
  Τροχαία Πειραιώς: 2104113832
  Δασική Υπηρεία: 191
  Τουριστική Αστυνομία: 171
  Κέντρο Αμεσης Βοήθειας: 166
  Εφημερεύοντες Γιατροί: 1434
  Εφημ/ντα Νοσοκομεία: 1434
  Φαρμακεία: 1434
  Δηλητηριάσεως: 2107793777
  Σταθ. Α' Βοηθ. ΙΚΑ: 184, 2106467811
  Υπ. Υγείας: 2105223246
  Υπ. Πρόνοιας: 2105225079
  Αγορανομία: 2103217056
  Yπ. Δίωξης Ναρκωτικών: 109

  Bλάβες

  ΕΥΔΑΠ: 1022
  ΔΕΗ (Αθήνα): 1253
  ΔΕΗ (Πειραιά): 1254
  Βλάβες ΟΤΕ: 121

  Δημόσιες υπηρεσίες

  ΙΝΚΑ: 1721-2103633976
  ΤΕΒΕ: 2105285500
  ΟΑΕΔ: 2109989000
  ΟΓΑ: 2103322100
  ΚΕΠ: 1564
  Υπηρεσία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» 1502
  Υπ. Ανάπτυξης: 1520
  Γενική Γραμματεία Καταναλωτή: 1520
  Προεδρία Δημοκρατίας: 2107283111
  Boυλή των Ελλήνων: 2103707000
  Δήμος Αθηναίων: 2105277000
  Δήμος Πειραιώς: 2104194000

  Συγκοινωνίες

  Λιμεναρχείο Πειραιά: 2104147800/4172675
  Λιμεναρχείο Ραφήνας: 22940/28888
  Λιμεναρχείο Λαυρίου: 22920/25249
  Λιμεναρχείο Αγ. Κων/νου: 22350/31759
  Πλοία Αργοσαρωνικού: 2104593162
  Πλοία εσωτερικού: 2104593000
  Πλοία εξωτερικού: 2104530974
  Ολυμπιακή κρατήσεις: 2109666666
  Αegean Αirlines: 8011120000 (από κινητό 210-6261000)
  Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: 3530000
  Τρένα ΟΣΕ: 2105297777
  Δρομολόγια τρένων εξωτερικού: 147
  Λεωφορεία στ. Κηφισού: 2105124910
  Λεωφορεία. στ. Λιοσίων: 2108317179-8317153
  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 185

  Κοινωνικές υπηρεσίες

  Τηλεφωνικό κέντρο για ραντεβού ΙΚΑ: 184
  Τηλεφωνική Γραμμή ΑΙDS: 2107222222
  Συμβουλευτικοί σταθμοί ΑΙDS: 2107239945
  SOS Γιατροί: 1016
  ΟΚΑΝΑ: 2108898200
  Γραμμή Απεξάρτησης: 2103617089
  Κέντρο Αιμοδοσίας: 2108257425
  Γιατροί χωρίς σύνορα: 2105200500, 8213704
  Γιατροί του Κόσμου: 2106440400, 8233653
  Κέντρο κακοποιημένων γυναικών: 2105244657
  Γραμματεία ισότητας: 2103315291
  Γραμμή ζωής SΟS: 175
  Χαμόγελο του Παιδιού: 1056
  Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 2103613848
  Κέντρο εξυπηρέτησης κωφών: 2108815555
  Κτηνιατρική κλινική: 2109813604, 3625644
  Τηλεφωνικό κέντρο για λακκούβες: 1521
  Η γραμμή του δημότη: 195

  Διάφορα

  Δελτίο καιρού: 1448
  ΟΠΑΠ: 2105798000
  Ο.Δ.Ι.Ε.: 2299081000

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  Αμεση Δράση: 100
  Στρατονομία: 2310270845
  Πυροσβεστική: 199
  Λιμενικό: 2310531505
  Κέντρο Αμ. Βοήθειας: 166
  Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία: 1434
  Οδική βοήθεια: 104
  Βλάβες ΔΕΗ: 2310729752
  Βλάβες Υδρευσης: 2310207345
  ΟΣΕ Τρένα: 2310517517, 517518
  Υπεραστικά Λεωφορεία: 142
  Δελτίο Καιρού: 149
  Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης: 2310379000
  Νομαρχία: 2310428536
  Δημαρχείο: 238321
  Πανεπιστήμιο: 2310996000
  Εισαγγελία: 2310520235

  SITEMAP

  ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

  facebook twitter