ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 15/7/2011
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Διεκδικούσαν θέση διευθυντή με πλαστά πιστοποιητικά

Διεκδικούσαν θέση διευθυντή με πλαστά πιστοποιητικά

Με «μαϊμού» προσόντα και δικαιολογητικά, ακόμη και πλαστά πτυχία, επιτήδειοι εκπαιδευτικοί διεκδικούσαν θέσεις διευθυντών και σχολικών συμβούλων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση υποψήφιας διευθύντριας σχολείου, η οποία δηλώνει ότι γνωρίζει από υπολογιστές με πιστοποιητικό που το έχει πλαστογραφήσει από φίλη της! Σε άλλη περίπτωση, υποψήφιος δήλωσε ότι έχει διοικητική εμπειρία από τη θητεία του σε σχολείο, όπου υπηρετούσε από το 2005. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχολείο άρχισε να λειτουργεί ένα χρόνο μετά, το 2006!

Ελεγχος 
Ήδη η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έχει δώσει εντολή στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής για «εξονυχιστικούς» ελέγχους των πτυχίων, δηλώσεων και πιστοποιητικών των υποψηφίων διευθυντών σχολείων και σχολικών συμβούλων. Παράλληλα, η κ. Διαμαντοπούλου έχει ζητήσει να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις κατά των εκπαιδευτικών καθώς επίσης και να σταλούν οι υποθέσεις στον εισαγγελέα.

Τα πλαστά δικαιολογητικά υποψηφίων ανακαλύφθηκαν στην Αθήνα κατά τον έλεγχο που γίνεται στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής διευθυντών σχολείων και σχολικών συμβούλων. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους, οι οποίοι συνεχίζονται, προέκυψαν στοιχεία ψευδών δηλώσεων ή πλαστών πιστοποιητικών, που αφορούν στην αντικειμενική μοριοδότηση προσόντων των υποψηφίων εκπαιδευτικών.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα έχουν υποβληθεί περίπου 500 αιτήσεις για 180 θέσεις διευθυντών και σχολικών συμβούλων. Σύμφωνα με τους ελέγχους, υπήρξε περίπτωση που θεολόγος εκπαιδευτικός παρουσιάστηκε να διαθέτει ένα δεύτερο πτυχίο, συγκεκριμένα Φιλοσοφίας, το οποίο όμως ήταν πλαστό.

Σεμινάριο
Σε μία ακόμη περίπτωση, εκπαιδευτικός παρουσίασε ως τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών ένα πιστοποιητικό που είχε πάρει όταν παρακολούθησε «μεταπτυχιακό σεμινάριο» όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο εκπαιδευτικός. Το... σεμινάριο διοργάνωσε στο πλαίσιο του επιμορφωτικού του προγράμματος γνωστό κοινωφελές ίδρυμα.

Οι έλεγχοι έδειξαν επίσης ότι τα περισσότερα πλαστά πιστοποιητικά αφορούν τη γνώση ξένων γλωσσών και νέων τεχνολογιών. Ακόμη ένα «τρικ» των εκπαιδευτικών για να κερδίσουν μόρια στην κούρσα του ανταγωνισμού ήταν και η υποβολή πιστοποιητικών που δεν αναγνωρίζονται. Για παράδειγμα, κάποιοι παρουσίασαν πιστοποιητικά αγγλικής γλώσσας που τα έχουν από κάποιο βρετανικό πανεπιστήμιο και όχι από τις γνωστές διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση αφορά σε εκπαιδευτικό, ο οποίος αν και είχε καθαιρεθεί από προϊσταμένη Γραφείου υπέβαλε εκ νέου υποψηφιότητα για σχολική σύμβουλος.

Εν τω μεταξύ, ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε ότι «το διοικητικό σύστημα της εκπαίδευσης κινδυνεύει με κατάρρευση, πολλώ δε μάλλον όταν ταυτόχρονα γίνονται κρίσεις διευθυντών με την μία εγκύκλιο να διαδέχεται την άλλη και με την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών να κάνουν ενστάσεις και να προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια σχετικά με τον τρόπο μοριοδότησής τους».

Εξάλλου, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής και καταχώρησης αιτήσεων αναπληρωτών και ωρομισθίων μέχρι και τις 22/07/2011, ύστερα από σχετικά αιτήματα και προκειμένου να ολοκληρωθούν ομαλά οι διαδικασίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter