ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 24/11/2012
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΜΠ

Ξέσπασε «εμφύλιος» στο Πολυτεχνείο

Ξέσπασε «εμφύλιος» στο Πολυτεχνείο

Της Χαράς Καλημέρη

«Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με αφορμή την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου.

Μετά την παραίτηση του αντιπρύτανη κ. Ιωάννη Αβαριτσιώτη και τις επιστολές των τριών καθηγητών (Δανάης Διακουλάκη, Μιχ. Σακελλαρίου, Χαρ. Ψαραύτη) που ζητούν την εφαρμογή του νόμου, συγκλήθηκε εκτάκτως χθες η Σύγκλητος του ΕΜΠ για το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση ήταν «επεισοδιακή» με τον πρύτανη Σίμο Σιμόπουλο να ζητά να προχωρήσει η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη Συμβουλίου Ιδρύματος και την αντιπρύτανη, Τόνια Μοροπούλου να διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι η πλειονότητα της πολυτεχνειακής κοινότητας δεν θέλει να γίνουν εκλογές και, έτσι, θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε διορισμό Συμβουλίου. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να επιμένει ότι προτού προχωρήσει σε διορισμό Συμβουλίου, θα πρέπει να γίνει έστω απόπειρα εκλογών στο ΕΜΠ. Πάντως, από κινητοποιήσεις φοιτητών και διδασκόντων έχουν αναβληθεί τέσσερις συνεδριάσεις του πρυτανικού συμβουλίου του ΕΜΠ, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει δυνατή ούτε καν η ανακήρυξη των υποψηφίων για τις εκλογές του νέου Συμβουλίου Ιδρύματος.

Παραιτήσεις
Το ΕΜΠ, καθώς και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο πρύτανης του οποίου Γιάννης Φίλης έχει, μάλιστα, υποβάλει την παραίτησή του, είναι τα μόνα ΑΕΙ στα οποία ακόμη δεν έχουν εκλεγεί νέες διοικήσεις. Αποτέλεσμα είναι να οδηγούνται, εκτός από διοικητικό, και σε οικονομικό αδιέξοδο από 1ης Ιανουαρίου. Για το θέμα φαίνεται ότι έχουν βγει τα... μαχαίρια μεταξύ των μελών της πολυτεχνειακής κοινότητας. Ενδεικτικό είναι ότι χθες, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των καθηγητών, εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις στη θέση που διατύπωσε ο ομότιμος καθηγητής, πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, Ν. Μαρκάτος ότι «η πρυτανεία σωστά δεν εφαρμόζει ένα νόμο που φτιάχτηκε χωρίς καμιά διαβούλευση με τα υποκείμενα του νόμου, δηλ. την πανεπιστημιακή κοινότητα παρά μόνο από πασοκικούς τσάτσους της Διαμαντοπούλου. Οι νόμοι είναι σεβαστοί όταν εξυπηρετούν τις κοινότητες για τις οποίες φτιάχνονται όχι γενικά και αόριστα επειδή είναι νόμοι. Άλλωστε σε τρεις μήνες η νέα κυβέρνηση θα τον αποσύρει ούτως η άλλως».

Η τοποθέτησή του προκάλεσε αντιδράσεις καθηγητών, καθώς ερμηνεύτηκε ότι «οι νόμοι είναι σεβαστοί όταν εξυπηρετούν... συντεχνίες» κάτι που ο κ. Μαρκάτος διέψευσε, λέγοντας ότι «είναι σεβαστοί όταν εξυπηρετούν, παρέχοντας τη δυνατότητα στα υποκείμενα του νόμου να εξασκήσουν το έργο τους».


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter