ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 30/9/2016
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FT «ΕΙΔΕ» ΕΠΙΠΛΗΞΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ - ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Πληγή το προσφυγικό στις σχέσεις Ελλάδας-Ε.Ε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, διπλωμάτης που ήταν παρών στη Σύνοδο είπε στους FT πως: «Η Μέρκελ ήταν πραγματικά σκληρή. Έχει βαρεθεί να ακούει δικαιολογίες για το θέμα»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, διπλωμάτης που ήταν παρών στη Σύνοδο είπε στους FT πως: «Η Μέρκελ ήταν πραγματικά σκληρή. Έχει βαρεθεί να ακούει δικαιολογίες για το θέμα»

Της Χαράς Καλημέρη

Νέα «πληγή» στις σχέσεις Ελλάδας - Ε.Ε. με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα ανοίγει μετά τις διαρροές από το Βερολίνο ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν ισχύει για τους περίπου 14.000 πρόσφυγες οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά, αλλά μόνο για όσους βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Την ίδια ώρα, το κλίμα δυναμιτίζει δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Βιέννης το περασμένο Σάββατο, επέπληξε την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του στο προσφυγικό. Το δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο υποστήριξε ότι στη Σύνοδο οι καγκελάριοι της Γερμανίας και της Αυστρίας, αντιθέτως, επικέντρωσαν στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης, καθώς και της απελευθέρωσης του καθεστώτος ταξιδιωτικής βίζας προς τους πολίτες της Τουρκίας. «Βεβαίως, είναι απολύτως κατανοητή η σκοπιμότητα διαρροών, που έχουν ως στόχο την κοινή γνώμη της Γερμανίας, ιδιαιτέρα μετά την άνοδο του ξενοφοβικού κόμματος AfD», ανέφερε το Μαξίμου. Περνώντας δε, στην αντεπίθεση, σημείωσε ότι η Ε.Ε. δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, αφού από τις 66.000 μετεγκαταστάσεις που έχουν αποφασιστεί, έχουν υλοποιηθεί περίπου 4.000.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης υπήρξε αλλαγή πλεύσης της Γερμανίδας καγκελαρίου που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απογοήτευση του Βερολίνου για τους χειρισμούς της Ελλάδας. Διπλωμάτης που ήταν παρών στη Σύνοδο είπε στους FT πως: «Η Μέρκελ ήταν πραγματικά σκληρή. Έχει βαρεθεί να ακούει δικαιολογίες για το θέμα».

Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που Ελλάδα και Γερμανία συγκρούονται για το προσφυγικό, υπενθυμίζοντας πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ στη γερμανική εφημερίδα DieWelt ότι «κάναμε πολλά στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να έχει συνέπειες ώστε να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνου».

Επίσης, το δημοσίευμα των FT παραθέτει δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη στην ίδια εφημερίδα, σύμφωνα με τις οποίες από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, το 99% των προσφύγων που φθάνει στην Ελλάδα ζητούν άσυλο, έναντι ποσοστού 3% πριν από τον Μάρτιο, «για να κερδίσουν χρόνο και να μη σταλούν άμεσα πίσω στην Τουρκία». Ο κ. Ξυδάκης επισήμανε, επίσης, πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης Ασύλου έχει προσφέρει την παροχή 400 αξιωματούχων για τη βοήθεια των ελληνικών αρχών στην καταγραφή και τον έλεγχο των προσφύγων, εκ των οποίων μόνο 26 έχουν φτάσει μέχρι σήμερα.

Υψηλοί τόνοι
Σε υψηλούς τόνους, το Μέγαρο Μαξίμου επισήμανε χθες ότι «η απαρέγκλιτη τήρηση των διεθνών κανονισμών για το άσυλο, όπως αυτοί απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αποτελεί ιδιοτροπία μιας αριστερής κυβέρνησης, αλλά υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε.». Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «αν η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας κινδυνεύει από κάτι, δεν είναι από την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας σε σχέση με το άσυλο, αλλά από την άρνηση πολλών χωρών της Ε.Ε. να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, τόσο σε σχέση με τον διαμερισμό της ευθύνης όσον αφορά τις μετεγκαταστάσεις, όσο και σε σχέση με την απελευθέρωση του καθεστώτος ταξιδιωτικής βίζας προς τους πολίτες της Τουρκίας, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία αυτή».

 


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter