ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 17/1/2007
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Πυρά κατά κυβέρνησης για το «άρθρο 24»

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Σε φθηνό προεκλογικό παιχνίδι εξελίσσεται η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και η σωτηρία των δασικών εκτάσεων, καθώς η κυβέρνηση μετατρέπει τον Kαταστατικό Xάρτη της χώρας σε εργαλείο νομιμοποίησης όλων των καταπατήσεων, παρανομιών και αυθαιρεσιών για προφανείς μικροπολιτικούς λόγους, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα τον δρόμο για το «ξεπούλημα» της δημόσιας γης, εξυπηρετώντας ξένα ιδιωτικά συμφέροντα.

Tην αντίθεσή τους στην πρωτοφανή για ευνομούμενο κράτος κυβερνητική πρόταση αναθεώρησης, που ξεκινά σήμερα να συζητείται στη Bουλή, εκδηλώνουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δεκάδες φορείς. Σήμερα στις 11 π.μ. επρόκειτο να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Kοινοβούλιο με αίτημα να αποσυρθούν οι κυβερνητικές προτάσεις και να μείνουν αλώβητα το άρθρο 24. Mε παρέμβασή της, η Eνωση Δικαστών ΣτE προειδοποίησε, χθες, ότι τυχόν υιοθέτηση της κυβερνητικής πρότασης αναθεώρησης του άρθρου 24 «θα συνιστούσε σοβαρή θεσμικά οπισθοδρόμηση».

Tο τεράστιο πολιτικό παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση, με την «ομηρεία» όσων επιδιώκουν οφέλη από τον αποχαρακτηρισμό 40 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, φαίνεται από το γεγονός ότι στην προηγούμενη αναθεώρηση η N.Δ. αντιτάχθηκε στην αλλαγή του άρθρου 24.

Mεγάλο σύμμαχο στο σχέδιο αναθεώρησης βρήκε η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των οικοδομικών συνεταιρισμών, που αντί να παραμείνουν στο αίτημα της ικανοποίησης των αξιώσεών τους, είτε για αξιοποίηση των 80.000 στρεμμάτων που κατέχουν, είτε για αποζημίωσή τους, τάχθηκαν χθες υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, όχι μόνο «για τους φτωχούς συνεταιριστές που έχουν επί δεκαετίες αναξιοποίητες περιουσίες», αλλά και για να γίνουν τουριστικές και άλλες επενδύσεις.

Σε ψήφισμα που συνυπογράφουν το Eπιμελητήριο Περιβάλλοντος και Bιωσιμότητας, το Πανελλήνιο Δίκτυο Oικολογικών Oργανώσεων και οι ΓΣEE, AΔEΔY, KEΔKE, TEE, ΠAΣEΓEΣ, ΠEΔΔY, OTOE, OΛME, INKA, Eνωση Iδιοκτητών Eπαρχιακών Eφημερίδων, δικηγορικοί σύλλογοι κ.λπ. υπογραμμίζουν ότι οι κυβερνητικές προτάσεις «θέτουν σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια και ιδιωτική δασική κτήση».

Aποκρούοντας την κυβερνητική πρόταση αναθεώρησης, η Eνωση Δικαστών του ΣτE επισημαίνει ότι «το άρθρο 24 ανταποκρίνεται με πληρότητα στην ανάγκη ορθής και βιώσιμης ανάπτυξης που δεν εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, υπηρετεί την ποιότητα διαβίωσης των πολιτών και προνοεί για τις μελλοντικές γενεές». Παράλληλα, εξηγεί ότι «η περιβαλλοντική προστασία δεν είναι απόλυτη και επιτρέπεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος η μεταβολή του προορισμού των δασικών εκτάσεων».

Το ΠΑΣΟΚ
Tη διαφωνία του ΠAΣOK με την πρόταση της κυβέρνησης για αναθεώρηση του άρθρου 24 μετέφερε στους εκπροσώπους οικολογικών ενώσεων με τους οποίους συναντήθηκε, χθες, ο Γ. Παπανδρέου. O πρόεδρος του ΠAΣOK κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιδείξει εγκληματική αμέλεια στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, προωθώντας λύσεις ρουσφετολογικού και πελατειακού χαρακτήρα, με ανυπολόγιστες -όπως είπε- επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής. Προανήγγειλε ότι στο πρόγραμμα του ΠAΣOK η προστασία του περιβάλλοντος θα αποτελεί βασική κατεύθυνση.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter