ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 19/10/2007
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Δοκιμασία για την ανοχή του Μαξίμου και τη συνοχή των 152

Δοκιμασία για την ανοχή του Μαξίμου και τη συνοχή των 152

Tου Ηλία Μπενέκου

Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν πλέον οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ιδιότυπο «αντάρτικο» που καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολο τον έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ισχνής πλειοψηφίας των 152 βουλευτών.

Με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό και τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου, αλλά με βαθύτερες αιτίες τις προσωπικές πικρίες και απογοητεύσεις στελεχών που θεωρούν ότι δεν αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε μετεκλογικά, συνεχίζονται σε καθημερινή βάση οι δηλώσεις των διαφωνούντων, συντηρώντας τον αναβρασμό στη Ν.Δ. και προκαλώντας αμηχανία και εκνευρισμό στου Μαξίμου. Τα... απόνερα της εσωκομματικής κρίσης, μάλιστα, έφθασαν μέχρι τη Λισαβόνα, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, και αρχικώς υπήρχαν σκέψεις ακόμη και για λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος διαφωνούντων.

Χθες «λάδι στη φωτιά» ήρθαν να ρίξουν με τις δηλώσεις τους ο πρώην υφυπουργός Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος, ο Π. Τατούλης, αλλά και ο πρώην υπουργός Αιγαίου Αρ. Παυλίδης, δοκιμάζοντας για μία ακόμη φορά τα όρια ανοχής του Μαξίμου και απαντώντας στην πράξη στο ρητορικό ερώτημα που είχε διατυπώσει μία μέρα νωρίτερα ο Β. Μεϊμαράκης για το «ποιος θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση».

Δοκιμασία για την ανοχή του Μαξίμου και τη συνοχή των 152

«Βόμβα»
Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαννόπουλος, με μία δήλωση-«βόμβα» στο ραδιόφωνο του Alpha, ξεκαθάρισε ότι «δεν επικροτεί τη θέση της Ν.Δ. στο Ασφαλιστικό». Παράλληλα, εκφράζοντας αγανάκτηση σχετικά με την έλλειψη μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας, ζήτησε να ασκείται κριτική προς την κυβέρνηση, «μπας και ξυπνήσουμε καμιά φορά και φτιάξουμε τα πράγματα πιο σωστά και πιο αποδοτικά για τον Έλληνα», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ήμουν νιος και γέρασα που τα έχω πει τόσες φορές... Χρήματα για τον χώρο της Υγείας διατίθενται. Υπάρχει, όμως, τέτοια αναρχία στον τρόπο της διάθεσης, που μοιραία δεν μπορούμε να έχουμε το ποθητό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος, ενώ, προχωρώντας ακόμη περισσότερο, εξαπέλυσε επίθεση στους διοικητές και προέδρους των Ταμείων, τα οποία ανέφερε ότι «βλέπουν ως φέουδο».

Δοκιμασία για την ανοχή του Μαξίμου και τη συνοχή των 152

Αιχμές
Αιχμές άφησε και για τους πρώην υπουργούς Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο και Σ. Τσιτουρίδη, λέγοντας ότι δεν ανέπτυξαν στο υπουργείο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μπορέσει να κάνει περιστολή δαπανών. «Εγώ ήμουν αυτός που τα έλεγα και τα έγραφα προεκλογικά, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι άλλοι μας γράφουν», κατέληξε ο πρώην υφυπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιαννόπουλος εμφανίζεται δυσαρεστημένος το τελευταίο διάστημα λόγω της μη υπουργοποίησής του, γεγονός που εν πολλοίς αποδίδει και στον διευθυντή του γραφείου του κ. Καραμανλή Κ. Σταϊκούρα, με τον γιο του οποίου ήταν συνυποψήφιοι στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

Καταπέλτης για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, περί αύξησης του ΦΠΑ, ήταν χθες και ο Π. Τατούλης. Σε χθεσινές δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε: «Είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε λογική αύξησης του ΦΠΑ, μεταχείρισης του ΦΠΑ ως εργαλείου δημοσιονομικής πολιτικής... είναι ο πιο άδικος φόρος που κατά κύριο λόγο πλήττει τους χαμηλόμισθους. Δεν μπορείς, από τη μία πλευρά να ασκείς κοινωνική πολιτική μέσω της κατώτατης σύνταξης και από την άλλη να παίρνεις αυτά τα χρήματα μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ». Δίνοντας, μάλιστα, στίγμα των προθέσεών του, πρόσθεσε «Είμαι μάχιμος πολιτικός, δεν παραιτούμαι, θα παλέψω για την άποψη μου... Στη ζωή κάποιοι πρέπει να πληρώνουν και κάποιοι να απολαμβάνουν ό,τι πληρώνουν οι υπόλοιποι».

Διαφωνία
Ένας ακόμη πρώην υπουργός της Ν.Δ. ο Αρ. Παυλίδης εξέφρασε χθες τις διαφωνίες του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς -αυτή τη φορά στα εξωτερικά θέματα. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84, σχετικά με την ανανέωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για οικονομική βοήθεια προς τις βαλκανικές χώρες και κυρίως τα Σκόπια, ο κ. Παυλίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην το ψηφίσει.

Το κλίμα που διαμορφώνεται πλέον στο εσωτερικό της Ν.Δ. και τη στάση αμφισβήτησης που είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν στο εξής αρκετοί βουλευτές αποτυπώνουν και οι χθεσινές δηλώσεις του Γ. Μανώλη, ο οποίος ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι την απουσία του ΠΑΣΟΚ από τον διάλογο για το Ασφαλιστικό αναλαμβάνουν να καλύψουν πλέον βουλευτές της Ν.Δ. «Το αντίβαρο της κοινωνίας στον διάλογο θα υπάρχει. Θα το κάνουμε οι βουλευτές της Ν.Δ.».

Το χθεσινό «αντάρτικο»

Αθ. Γιαννόπουλος
Δεν επικροτεί τη θέση της Ν.Δ. στο Ασφαλιστικό. Ζήτησε να ασκείται κριτική προς την κυβέρνηση, «μπας και ξυπνήσουμε καμιά φορά και φτιάξουμε τα πράγματα πιο σωστά και πιο αποδοτικά για τον Έλληνα».

Π. Τατούλης
«Είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε λογική αύξησης του ΦΠΑ, μεταχείρισης του ΦΠΑ ως εργαλείου δημοσιονομικής πολιτικής... είναι ο πιο άδικος φόρος που κατά κύριο λόγο πλήττει τους χαμηλόμισθους».

Αρ. Παυλίδης
Εξέφρασε τις διαφωνίες του για τους χειρισμούς στα εξωτερικά θέματα. Σχετικά με το νομοσχέδιο για βοήθεια προς τις βαλκανικές χώρες και κυρίως τα Σκόπια, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην το ψηφίσει.

Το Μαξίμου ρίχνει τους τόνους

Στο Μαξίμου, καταβάλλεται εναγώνια προσπάθεια να υποβαθμισθεί το θέμα των εντεινόμενων διαφωνιών, πριν από τη λήψη δραστικότερων μέτρων. Μάλιστα, ως μία τελευταία ένδειξη καλής θέλησης, ο πρωθυπουργός αναμένεται και στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος να απευθύνει εκ νέου συστάσεις στους βουλευτές του κόμματος για καλύτερη συνεργασία και από κοινού δράση στα μεγάλα θέματα.

Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια να διαφυλαχθεί το πρόσωπο του πρωθυπουργού από το κύμα δυσαρέσκειας που προκαλούν οι χειρισμοί του οικονομικού επιτελείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε στην ουσία να δώσει διευκρινίσεις για τις αντικρουόμενες θέσεις που διατυπώνονται για το θέμα του ΦΠΑ. Αλλά και στο θέμα του Ασφαλιστικού, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και πυρά εκ των έσω, η κυβέρνηση επιχειρεί να απεκδυθεί των ευθυνών της, μετακυλίοντάς τες στην αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από τον διάλογο.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Δοκιμασία για την ανοχή του Μαξίμου και τη συνοχή των 152
  • Δοκιμασία για την ανοχή του Μαξίμου και τη συνοχή των 152
  • Δοκιμασία για την ανοχή του Μαξίμου και τη συνοχή των 152

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter