ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 19/10/2007 10:58
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Καλημέρα Ευρώπη...

Καλημέρα Ευρώπη...

Τέλος σε μία διετία που απείλησε την αξιοπιστία της ενωμένης Ευρώπης δόθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε τελική συμφωνία για τη συνθήκη που θα μεταρρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των 27, αντικαθιστώντας το Ευρωσύνταγμα.

"Με αυτή τη συνθήκη, η Ευρώπη δείχνει ότι ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός για το μέλλον κινείται... Καταφέραμε να εξέλθουμε από το τυφλό αδιέξοδο στο οποίο είχαμε βρεθεί", δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, που προήδρευσε της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών.

Η συμφωνία θα υπογραφεί στην σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας στις 13 Δεκεμβρίου.

Η μεταρρυθμιστική συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2009.

Καλημέρα Ευρώπη...

Προβλέπει μεταξύ άλλων μία προεδρία με μακρά θητεία στην ΕΕ, έναν επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής με περισσότερες εξουσίες, πιο δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και περισσότερο λόγο στο ευρωπαϊκό και στα εθνικά κοινοβούλια.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά τα μεσάνυχτα, τερματίζοντας έτσι την κρίση στην οποία βρέθηκε η ΕΕ μετά την απόρριψη του ευρωσυντάγματος από τους Ολλανδούς και τους Γάλλους ψηφοφόρους, το 2005. Η απόρριψη του ευρωσυντάγματος θεωρήθηκε ως ψήφος διαμαρτυρίας για έναν οργανισμό που πολλοί Ευρωπαίοι τον θεωρούν γραφειοκρατικό.

Αυτή τη φορά μόνον η Ιρλανδία αναμένεται να διοργανώσει δημοψήφισμα για την έγκριση της μεταρρυθμιστικής συνθήκης απευθείας από τον λαό.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι "όπως έχουμε πει πολλές φορές, αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι από μόνη της το τέλος. Με αυτούς τους θεσμούς τώρα, μπορούμε να δώσουμε προσοχή στις πιο σημαντικές προτεραιότητες για τους πολίτες μας".

Για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας, η Ιταλία κέρδισε άλλη μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Πολωνία εξασφάλισε εγγυήσεις ότι η πρόβλεψη που επιτρέπει στις μικρές ομάδες κρατών να καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ μπορεί να ανατρέπεται μόνον με ομοφωνία και επιπλέον οι Πολωνοί κέρδισαν μία μόνιμη θέση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπήρξαν επίσης συμβιβασμοί σε θέματα που έθεσαν η Αυστρία και η Βουλγαρία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, απορρίπτοντας τις εσωτερικές πιέσεις για δημοψήφισμα επί της μεταρρυθμιστικής συνθήκης, υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων που ζήτησε το Λονδίνο ώστε να διασφαλιστεί ότι η εθνική κυριαρχία της Βρετανίας δεν θα υπονομεύεται από τη νέα συνθήκη.

 

 


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Καλημέρα Ευρώπη...
  • Καλημέρα Ευρώπη...

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter