ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 21/11/2007
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Εκλογικός νόμος μιας χρήσεως...

Εκλογικός νόμος μιας χρήσεως...

Του Δημήτρη Τσιούφου και του Ηλία Μπενέκου

Με ένα άνευ προηγουμένου «εκλογομαγείρεμα», που δίνει τη δυνατότητα ακόμη και στο δεύτερο σε ψήφους κόμμα να βρεθεί πρώτο σε έδρες και να σχηματίσει κυβέρνηση έκλεισε χθες με... μέθοδο άνευ διαλόγου το θέμα του εκλογικού νόμου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου νόμου η δυνατότητα πριμοδότησης με 50 επιπλέον έδρες δίνεται μόνο σε αυτοτελές κόμμα ενώ στην περίπτωση που τερματίσει πρώτος συνασπισμός το πριμ λαμβάνει το πρώτο αυτοτελές κόμμα, ακόμη και αν αυτό καταταγεί δεύτερο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχείρησε να κάμψει τις εσωκομματικές αντιθέσεις αλλά και να αποδυναμώσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την υιοθέτηση του γερμανικού εκλογικού μοντέλου με την επίκληση ενός προσχηματικού διαλόγου για την εφαρμογή του στο απώτερο μέλλον.

Εκλογές

Εκλογικός νόμος μιας χρήσεως...
Η σπουδή του Μαξίμου να καταθέσει πριν από τα Χριστούγεννα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά και το γεγονός ότι η μοναδική του «μέριμνα» είναι η ενίσχυση του πρώτου αυτοτελούς κόμματος και η αποτροπή συνασπισμών, προδιαγράφει εν πολλοίς το σκηνικό πρόωρων εκλογών που θα επιχειρήσει να στήσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση.

Αν και ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής επιχείρησε να θολώσει τα νερά δηλώνοντας ότι «ο συγκεκριμένος νόμος θα ισχύσει από το 2015», είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν προέκρινε τις αλλαγές αυτές για ένα νόμο που θα τον χρειασθεί έπειτα από οκτώ χρόνια.

Βασικός στόχος, όπως όλα δείχνουν, είναι να «καεί» σε σύντομο χρονικό διάστημα ο νόμος Σκανδαλίδη, με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη θα μπορούσε να γίνει και «αν οι προτάσεις μας για το ασφαλιστικό συναντήσουν ισχυρές αντιδράσεις τόσο στην Κ.Ο. της Ν.Δ. όσο και στην κοινωνία, λόγω των διαφαινόμενων ισχυρών αντιδράσεων στο θέμα του Ασφαλιστικού. Σε αυτό το ενδεχόμενο άλλωστε φαίνεται να συνηγορεί και η ξαφνική σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στις τελευταίες προτάσεις του υπουργού Απασχόλησης.

Πρόσχημα
Σε κάθε περίπτωση το προσχηματικό του διαλόγου για «γενναίες» αλλαγές στο εκλογικό σύστημα καταδεικνύεται και από τις επίσημες δηλώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου όσο και του Ευάγγ. Μεϊμαράκη, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η συζήτηση για το γερμανικό μοντέλο απαιτείται να περάσει μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος. Με δεδομένο όμως ότι τα προς αναθεώρηση άρθρα έχουν ήδη «κλείσει» από την προηγούμενη Βουλή, είναι προφανές ότι ο «διάλογος» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση αφορά μια αναθεώρηση, στο μακρινό μέλλον.

Πάντως ερωτηθείσα σχετικά η Ντ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι « μπορεί να γίνει αναθεώρηση και άρθρου που δεν έχει προβλεφθεί, αν σε αυτό συμφωνήσουν τα τρία πέμπτα των βουλευτών». Παράλληλα εκείνο που προφανώς επιχειρείται με τη σύνδεση του γερμανικού μοντέλου με τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι να πιεσθεί το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να προσέλθει έστω και την τελευταία στιγμή στη συζήτηση στη Βουλή, αν και όπως έχει διευκρινισθεί από την αντιπολίτευση δεν απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου να αλλάξει ο χάρτης των εκλογικών περιφερειών.

Δηλώσεις
Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Ευάγγ. Μεϊμαράκη που ανέφερε ότι «δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ζητάει την υιοθέτηση του γερμανικού συστήματος και ταυτόχρονα να μην προσέρχεται στη συζήτηση για την αλλαγή του Συντάγματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως «το γερμανικό σύστημα απαιτεί την εκλογή βουλευτών με λίστα, μέσω εσωκομματικών εκλογών, κάτι που προϋποθέτει την αλλαγή του υπάρχοντος Συντάγματος». Κατά συνέπεια, όπως είπε «υπάρχει αντίφαση στο ΠΑΣΟΚ, που ενώ γνωρίζει ότι χρειάζεται αλλαγή του υπάρχοντος Συντάγματος αρνείται να μετέχει στην αναθεώρηση».

Αντιδράσεις
Παρά τις δημόσιες δηλώσεις περί ομόφωνης απόφασης για τις συγκεκριμένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, η ιδέα υιοθέτησης του «γερμανικού συστήματος» εξακολουθεί να παραμένει δημοφιλής στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Γ. Σουφλιάς μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής έσπευσε να υπενθυμίσει ότι «πάγια θέση μου είναι ότι το γερμανικό σύστημα θα αποτελούσε και αποτελεί ένα μέσο εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος. Αυτή είναι μια πάγια θέση μου, δεν την αλλάζω, αλλά από εκεί και πέρα είμαι μέλος της κυβέρνησης και θα στηρίξω την απόφαση και την πρότασή της για τον εκλογικό νόμο». Ωστόσο στην ερώτηση αν συμφωνεί με το «μοντέλο της κυβέρνησης» σημείωσε με νόημα ότι «το μοντέλο το ξέρει ο κ. Παυλόπουλος».

Η Ντόρα Μπακογιάννη, που είναι επίσης οπαδός του «γερμανικού μοντέλου» εξέφρασε τη συμφωνία της με τον νέο νόμο, λέγοντας ότι «αυτό το οποίο σήμερα προέχει είναι η κυβερνητική σταθερότητα». Προσέθεσε όμως αναφορικά με την ανάγκη περαιτέρω αλλαγών ότι «ο διάλογος θα προχωρήσει και θα δούμε». Αντίθετα ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης δήλωσε κάθετα αντίθετος στο γερμανικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι «και ο Γ. Σουφλιάς άλλωστε εννοεί παραλλαγή του γερμανικού εκλογικού συστήματος, αφού οι Γερμανοί έχουν δύο Βουλές και ομόσπονδα κράτη, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στη χώρα μας».

Τέλος ο Μ. Λιάπης εξέφρασε την απορία του γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν συναινεί σε αυτόν τον εκλογικό νόμο, που δίνει τη δυνατότητα στο πρώτο κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία. «Τι φοβάται, ότι θα είναι πάλι δεύτερο;» διερωτήθη ο υπουργός Πολιτισμού.

Η αντίδραση των κομμάτων

ΠΑΣΟΚ: Πελατειακό σύστημα
«Σήμερα απεδείχθη περίτρανα ότι ο κ. Καραμανλής λειτουργεί ως αυθεντικός εκπρόσωπος ενός παρωχημένου, πελατειακού και εξαρτημένου πολιτικού συστήματος» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι «η μόνη ελπίδα αυτό το πολιτικό σύστημα να αλλάξει, η μόνη ελπίδα αυτό το πολιτικό σύστημα να μεταρρυθμιστεί είναι η πρόταση του Γ. Παπανδρέου, να υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο, προσαρμοσμένο στις ελληνικές ιδιαιτερότητες».

ΚΚΕ: Αποδυνάμωση των δύο...
Από την πλευρά του ΚΚΕ ανακοινώθηκε ότι «όποιο κι αν είναι το εκλογικό σύστημα που θα αποφασίσει ο δικομματισμός, η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι μία: η μαζική αποδυνάμωση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, και η ενίσχυση του ΚΚΕ και του ταξικού λαϊκού κινήματος. Οι εργαζόμενοι έχουν εμπειρία και αντιλαμβάνονται για ποιο λόγο γίνονται τα μαγειρέματα με τα εκλογικά συστήματα».

ΣΥΝ: Από το καπέλο του ταχυδακτυλουργού
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος σχολιάζοντας τον εκλογικό νόμο, υπογράμμισε ότι «με βάση τον εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, 1.226.049 πολίτες, δηλαδή 245.210 πολίτες περισσότεροι από ό,τι και με τον σημερινό εκλογικό νόμο, θα ψηφίζουν ένα κόμμα και ο κ. πρωθυπουργός, από το ημίψηλο του ταχυδακτυλουργού, θα βγάζει άλλο κόμμα. Ετσι βγαίνει το πριμ των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα». Όπως επισήμανε ο κ. Αλαβάνος αυτό συνιστά «προσβολή στη Δημοκρατία».

ΛΑ.Ο.Σ: Σήμερα δική του πρόταση
Την αντίθεσή του στις ρυθμίσεις του νέου νόμου εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι «η ποσόστωση προβάλλει τις γυναίκες» ενώ διευκρίνισε ότι σήμερα θα καταθέσει δική του πρόταση εκλογικού νόμου που θα προβλέπει σύστημα απλής αναλογικής με την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με τις έδρες που θα έπαιρναν τα κόμματα που δεν «πιάνουν» το 3% και δεν εισέρχονται στη Βουλή.

Ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις

Γ. Σουφλιάς: «Πάγια θέση μου είναι ότι το γερμανικό σύστημα θα αποτελούσε και αποτελεί ένα μέσο εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος

Ντ. Μπακογιάννη: Αναφορικά με την ανάγκη περαιτέρω αλλαγών στον εκλογικό νόμο, δήλωσε ότι «ο διάλογος θα προχωρήσει και θα δούμε»

Ευ. Μεϊμαράκης: «Και ο Γ. Σουφλιάς εννοεί παραλλαγή του γερμανικού εκλογικού συστήματος, αφού οι Γερμανοί έχουν δύο Βουλές και ομόσπονδα κράτη

«Οχι» στους συνασπισμούς κομμάτων

Με το νομοσχέδιο που πήρε χθες το «πράσινο φως» από την κυβερνητική επιτροπή, προτείνεται:

 • η ενίσχυση της προσαύξησης των εδρών στο πρώτο αυτοτελές κόμμα κατά 50 έδρες από 40 που προβλέπει ο ισχύων νόμος.
 • Σε περίπτωση κατά την οποία ο εκλογικός σχηματισμός που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην Επικράτεια, έχει ανακηρυχθεί ως συνασπισμός κομμάτων, δεν λαμβάνει το προαναφερθέν «μπόνους». Το πριμ των 50 εδρών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως διευκρίνιζαν από το υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνει το πρώτο αυτοτελές κόμμα, δηλαδή το δεύτερο στην προτίμηση των ψηφοφόρων! Αυτό βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα να είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης από το δεύτερο κόμμα.

  Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τις φωνές εκείνες που έκαναν λόγο για «εκλογομαγειρέματα», αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε όλα τα αναγκαία «μέτρα» προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε προεκλογική συνεργασία. Παράλληλα φανερώνει ότι μόνο τύποις επιτρέπεται η σύμπραξη κομμάτων, παρά τις επί ματαίω προσπάθειες του Π. Παυλόπουλου να πείσει για το αντίθετο.

  Συνεργασιες
  Σημειώνεται ότι η μόνη περίπτωση να λάβουν το πριμ συνεργαζόμενα κόμματα είναι -όπως διευκρίνισε ο κ. Ρουσόπουλος- «να κατέβουν ως μία κομματική οντότητα, δηλαδή να συνεργαστούν προεκλογικά και να κατέβουν με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ως ενιαίο κόμμα».

 • Υποχρεωτική ποσόστωση για τη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια των κομμάτων στις εθνικές εκλογές, κατά το 1/3 των υποψηφίων βουλευτών.

 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
  Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Εκλογικός νόμος μιας χρήσεως...
  • Εκλογικός νόμος μιας χρήσεως...

  SITEMAP

  ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

  facebook twitter