ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 21/11/2007
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Επιστροφή στην αντιπολίτευση σχεδιάζουν και πάλι στο ΠΑΣΟΚ

Επιστροφή στην αντιπολίτευση σχεδιάζουν και πάλι στο ΠΑΣΟΚ

Του Βασίλη Σκουρή

Μπαράζ πρωτοβουλιών για προγραμματική αντιπολίτευση σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν τις ανακοινώσεις Παπανδρέου για τα νέα κομματικά όργανα και την άλλη εβδομάδα η Κοινοβουλευτική Ομάδα ψηφίζει προκειμένου να αναδείξει το νέο προεδρείο της, το οποίο με τη σειρά του εκλέγει τον γραμματέα.

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Επιτροπή για το εκλογικό σύστημα και καταλήγει στις οριστικές της προτάσεις. Το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, με δεδομένη τη σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, είναι υποχρεωμένο να καταθέσει δική του πρόταση νόμου όχι απολύτως συγκεκριμένη, αλλά με βασικές αρχές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Η» -και με δεδομένο ότι η αναλογικότητα ή όχι του «γερμανικού μοντέλου» ρυθμίζεται από την πολιτική δύναμη- το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή να παραμείνει στο 3% (στη Γερμανία ανέρχεται στο 5%) ενώ είναι πολύ πιθανόν να προτείνει ακόμα και αύξηση της αναλογικότητας, που στο νόμο Σκανδαλίδη που ισχύει ανέρχεται στο 88%. Ηδη, στο ΙΣΤΑΜΕ, ομάδα με επικεφαλής τον κ. Μάρκο Παπακωνσταντή εργάζεται στην πρακτική εξειδίκευσης στην Ελλάδα του «γερμανικού μοντέλου».

Συνάντηση
Αύριο, εξάλλου, στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Η»:

 • Ο γραμματέας της ΚΟ Δημ. Ρέππας θα συναντηθεί με τους γραμματείς των ΚΤΕ, ώστε να του παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα, με δεδομένη την απόφαση του κ. Παπανδρέου η αντιπολίτευση που θα ασκηθεί στην παρούσα τετραετία να είναι προγραμματική. Ο κ. Ρέππας θα συγκεντρώσει τις προτάσεις των γραμματέων των ΚΤΕ και εν συνεχεία ο κ. Παπανδρέου και τα όργανα που θα ορίσει θα αποφασίσουν την ιεράρχηση.
 • Αντιπροσωπεία του κόμματος, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τον προϋπολογισμό που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Στη συνέντευξη θα συμμετάσχουν ο αρμόδιος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Θ. Πάγκαλος, η βασική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Γ. Μαγκριώτης.

  Το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, με αφορμή και τον προϋπολογισμό, αναμένεται να εντείνει την αντιπολιτευτική του τακτική, εμμένοντας σε θέματα όπως η συνεχής μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, η οπισθοδρόμηση της χώρας σε όλους τους κρίσιμους τομείς όπως π.χ. η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη που οφείλεται πρωτίστως στον δανεισμό και δεν είναι ανατροφοδοτούμενη, η για ακόμα μια χρονιά μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

  Αποχώρηση
  Το ΠΑΣΟΚ, πάντως μετά τις τελευταίες κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο Ασφαλιστικό, και εάν οι αρμόδιοι υπουργοί δεν φέρουν άμεσα τις θέσεις τους στη Βουλή, θα αποχωρήσει από το διάλογο. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε προϊδεάζει η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Χαρ. Τρικούπη Γιάννη Ραγκούση ότι ο δήθεν διάλογος έχει καταντήσει το πλέον σύντομο ανέκδοτο. Ανεξαρτήτως αυτών, ωστόσο, στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν με μεγάλη αγωνία τις ανακοινώσεις του προέδρου του για τη συγκρότηση των δύο οργάνων του κόμματος, τον Πολιτικό Σχεδιασμό και τη Γραμματεία της ΚΟΕΣ.

  Ο κ. Παπανδρέου επρόκειτο να επιστρέψει το βράδυ χθες από το Λονδίνο και εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, έως το τέλος της εβδομάδας, θα πρέπει να ανακοινώσει τη σύνθεση των οργάνων. Πολύ περισσότερο, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα εκλέξει το προεδρείο της, το οποίο εν συνεχεία θα εκλέξει το Γραμματέα του. Εάν υποψήφιος θα είναι ο κ. Δημ. Ρέππας, σημαίνει ότι δεν υπέκυψε στις πιέσεις και δεν θα είναι υποψήφιος για Γραμματέας. Εάν δεν είναι υποψήφιος, θα σημαίνει ότι εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, θα είναι ο νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

  Κινήσεις

 • Ο Γραμματέας της ΚΟ Δημ. Ρέππας θα συναντηθεί με τους Γραμματείς των ΚΤΕ, ώστε να του παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα.

 • Αντιπροσωπεία του κόμματος, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τον προϋπολογισμό που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Στη συνέντευξη θα συμμετάσχουν ο αρμόδιος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Θ. Πάγκαλος, η βασική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Γ. Μαγκριώτης.

 • Το ΠΑΣΟΚ, μετά τις τελευταίες κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο Ασφαλιστικό, και εάν οι αρμόδιοι υπουργοί δεν φέρουν άμεσα τις θέσεις τους στη Βουλή, θα αποχωρήσει από το διάλογο.

 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
  Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

  SITEMAP

  ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

  facebook twitter