ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 18/8/2010
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Αυξάνονται οι θάνατοι από τον ιό των κουνουπιών

Αυξάνονται οι θάνατοι από τον ιό των κουνουπιών

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Διευρύνεται ο αριθμός των θυμάτων από τον ιό του δυτικού Νείλου, καθώς χθες έφτασαν τους 4, ενώ πλέον ταυτοποιήθηκε και σε κουνούπια ο ιός. Το τέταρτο θύμα είναι ένας ηλικιωμένος άντρας, άνω των 70 χρόνων, που προσβλήθηκε από εγκεφαλίτιδα, ενώ αντιμετώπιζε και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου της κεντρικής Μακεδονίας.

Χθες διαγνώστηκαν άλλα 13 κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου και οι ασθενείς φτάνουν πια τους 60, αλλά μόνο 29 από αυτούς νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, οι 8 μάλιστα -όλοι ηλικιωμένοι- σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Μετά την απαγόρευση από το υπουργείο Υγείας των αιμοληψιών στις περιοχές, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του ιού, αρκετοί ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ταλαιπωρήθηκαν χθες στη Λάρισα -όπου διαγνώστηκε ένα κρούσμα- καθώς στο νοσοκομείο όπου πήγαν για μετάγγιση, τους είπαν ότι δεν υπήρχαν φιάλες αίμα και περίμεναν από άλλα νοσοκομεία.

Αιμοληψίες
Γενικά, οι αιμοληψίες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης γίνονται με προσοχή, ενώ έχουν σταματήσει, σύμφωνα με οδηγίες του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στα Κέντρα Αιμοδοσίας Λάρισας, Κατερίνης, Βέροιας, Κιλκίς και Γιαννιτσών. «Στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν απαγορευτεί οι αιμοληψίες. Οι οδηγίες που έχουμε είναι να μην παίρνουμε αίμα από άτομα τα οποία έχουν μείνει το τελευταίο 24ωρο στους Νομούς Λάρισας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γ. Παπαϊωάννου.

Παράλληλα, στο Α΄ Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Α.Π.Θ. ταυτοποιήθηκε ο ιός του δυτικού Νείλου σε κουνούπια του γένους culex pipiens, που είναι συνηθισμένα στη βόρεια Ελλάδα. Οι συνεχιζόμενες υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να εμφανίζονται σμήνη κουνουπιών, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως μόλις υποχωρήσει η θερμοκρασία, ο αριθμός των κρουσμάτων θα πέσει κατακόρυφα. Αύριο διοργανώνεται στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου ημερίδα του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας και τις υγειονομικές περιφέρειες της περιοχής, για να ενημερωθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τα μέτρα αντιμετώπισης των εγκεφαλίτιδων, που οφείλονται στον ιό του δυτικού Νείλου.

Προγράμματα
Η γενική γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μ. Λιονή, δεσμεύτηκε ότι θα επεκταθούν τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών στις περιοχές με αυξημένη συγκέντρωση των εντόμων-φορέων. Την έγκριση και άμεση χρηματοδότηση προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών ζητά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος.

Tα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Nείλου

Aσυμπτωματική λοίμωξη
Tο 80% (4 στα 5) των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

Hπια νόσος
Περίπου 20% αυτών που μολύνονται αναπτύσσουν ήπια συμπτωματολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμετούς και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα.

Σοβαρή μορφή νόσου
Tα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμος, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter