ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 14/10/2010
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


«Φρένο» στη δόμηση, μείωση συντελεστών στον Υμηττό

«Φρένο» στη δόμηση, μείωση συντελεστών στον Υμηττό

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Περιορισμό της δόμησης και πολύ αυστηρότερες ρυθμίσεις για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού, αλλά και των περιφερειακών εκτάσεών του, που αφορούν 11 συνολικά δήμους (Παπάγου, Αγ. Παρασκευής, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Γλυφάδας, Βάρης, Βούλας, Κρωπίας, Παιανίας, Βύρωνα, Ζωγράφου) προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προωθεί η κυβέρνηση.

Με το 25σέλιδο σχέδιο Π.Δ. που κατέθεσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία χωρίζεται ο Υμηττός και οι περιφερειακές του εκτάσεις σε 5 ζώνες, ανοίγοντας τον δρόμο για μείωση των συντελεστών δόμησης και εξειδίκευση των χρήσεων γης στην περιφερειακή ζώνη, ενώ στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου απαγορεύεται τελείως η δόμηση.

Το σχέδιο περιορίζει την κυκλοφορία οχημάτων και τη στάθμευση, ανάβοντας «πράσινο φως» για ποδηλατοδρόμους, πεζόδρομους, χρήση μη ρυπογόνων μαζικών μέσων μεταφοράς, με στόχο την ανάπτυξη ήπιου εναλλακτικού αστικού τουρισμού. Προβλέπει την οριοθέτηση ρεμάτων και απαγορεύει σε όλες τις ζώνες το μηχανοκίνητο αθλητισμό, το κυνήγι και τις υπαίθριες εμπορικές διαφημίσεις. Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για την ενοποίηση των πάρκων με κοινόχρηστους χώρους και το άνοιγμα περιφράξεων.

Πέντε ζώνες 
Δημιουργούνται πέντε ζώνες προστασίας του Υμηττού. Η «Α» ζώνη χαρακτηρίζεται ως περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης, όπου απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση, δεν θίγονται τα νομίμως υφιστάμενα κτήρια, ενώ επιτρέπεται η κατασκευή δύο ιστών για να συγκεντρωθούν οι εγκαταστάσεις κεραιών ραδιοτηλεόρασης, ώστε να απομακρυνθούν οι διάσπαρτες.

Στη «Β» ζώνη επιτρέπονται χρήσεις γεωργίας, εκπαίδευσης, υπαίθριας αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού. Για την εκπαίδευση, ελάχιστο όριο αρτιότητας είναι τα 40 στρέμματα με συντελεστή δόμησης 0,2 και ποσοστό κάλυψης 15%. Για τις υπόλοιπες χρήσεις όριο αρτιότητας είναι τα 20 στρέμματα. Στους δήμους Βάρης, Κρωπίας, Παιανίας, Γλυκών Νερών στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού επιτρέπεται να γίνει σε κάθε δήμο ένα δημοτικό βιοκλιματικό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης 150 τ.μ., ύψους 3,5 μ., σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων.

Η «Γ» ζώνη είναι προστασίας αρχαιολογικών χώρων και επιτρέπεται η γεωργική χρήση.

Η «Δ» ζώνη αφορά τα Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή και Ιλισσίων (συνολικής έκτασης περίπου 6.000 στρεμμάτων με την περιφερειακή ζώνη) που συνδέουν το ορεινό οικοσύστημα με την πόλη, ενώ στη ζώνη «Ε» λειτουργούν τα υφιστάμενα κοιμητήρια.

Η δημιουργία των πάρκων αποσκοπεί να αναβαθμίσει το πολεοδομικό περιβάλλον του λεκανοπεδίου. Προωθείται ήπιος αστικός τουρισμός, χώρος πρασίνου υψηλής οικολογικής ποιότητας, εμπλουτισμός της σημερινής φύτευσης, διατήρηση σημαντικών ιστορικών κτηρίων της «στρατιωτικής πόλης Γουδή» και των νοσοκομείων, με επανάχρηση ορισμένων. Επιβάλλεται άμεσα η απαγόρευση κίνησης οχημάτων στους πυρήνες των πάρκων (πλην των αξόνων Κατεχάκη, Κανελλοπούλου, Ούλαφ Πάλμε και των συγκεκριμένων οδών από ισχύοντα ρυμοτομικά σχέδια), με εξαίρεση οχήματα τροφοδοσίας, έκτακτων αναγκών κ.λπ., ενώ απομακρύνονται περιφράξεις που δεν σχετίζονται με την ασφάλεια στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Μπάντμιντον
Το Ολυμπιακό Κέντρο Μπάντμιντον θα κατεδαφιστεί μόλις λήξει η τρέχουσα σύμβαση (15ετής), ενώ θα χρησιμοποιείται μέχρι τότε ως χώρος συνάθροισης κοινού με βάση τις κατευθύνσεις του Π.Δ. Στη θέση του πρώην εργοταξίου της Αττικής Οδού χωροθετείται Κεντρικός Σταθμός Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων, ενώ θα επιτραπεί η δόμηση κτηρίου Διοίκησης στη σημερινή ιδιοκτησία της ΕΥΠ, εφόσον παραχωρηθεί σε κοινή χρήση ο χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος με Π.Δ. του 2001.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter