ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΚΟΣΜΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 28/11/2013 10:16
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Βέλγιο: Ανοίγει τον δρόμο για την ευθανασία παιδιών

Βέλγιο: Ανοίγει τον δρόμο για την ευθανασία παιδιών

Ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θα επεκτείνει το δικαίωμα στην ευθανασία παιδιών που υποφέρουν από θανατηφόρες ασθένειες αλλά και ενηλίκων με άνοια ενέκρινε με ψηφοφορία η βελγική επιτροπή της Γερουσίας την Τετάρτη.

Η επιτροπή υπερψήφισε με 13-4 τη δυνατότητα να επιτρέπεται σε παιδιά να ζητούν ευθανασία υπό ορισμένους όρους, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Γερουσίας, Πάτρικ Περεμάνς.

Η ψηφοφορία αυτή ήταν το πρώτο στάδιο σε μια νομοθετική διαδικασία, θα πρέπει ωστόσο να περάσει πολλά ακόμη εμπόδια μέχρι να γίνει νόμος.

Το Βέλγιο ψήφισε το νόμο για την εκούσια ευθανασία ενηλίκων το 2002.

Οι αλλαγές που εξετάζονται τώρα από τους νομοθέτες, θα επιτρέπουν σε ανήλικους κάτω των 18 ετών τη δυνατότητα να ζητούν να μπει τέλος στη ζωή τους, μόνο υπό αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές.

Ο Δρ. Κένεθ Καμπαρέ, που αποτελεί μέλος της ερευνητικής επιτροπής για την ευθανασία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναφέρει ρητά πως θα είναι δυνατή η ευθανασία στους ανηλίκους που πάσχουν από αφόρητο σωματικό πόνο, από μια σοβαρή σωματική ασθένεια, χωρίς προοπτική βελτίωσης. Το νέο νομοσχέδιο είναι διαφορετικό από αυτό που ψηφίστηκε το 2002, που δίνει τη δυνατότητα σε ευθανασία ακόμη και των ενηλίκων που πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, 16 παιδίατροι έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή σε δύο ημερήσιες εφημερίδας, ζητώντας την επέκταση του μέτρου.

Ανάμεσά τους ήταν και ο Γκέρλαντ βαν Μπερλάερ, από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.
«Οι γιατροί δίνουν τέλος στη ζωή παιδιών και ανηλίκων» δήλωσε στο CNN. «Μόνο που αυτό μέχρι σήμερα γίνεται σε μια γκρίζα ζώνη ή στο σκοτάδι, γιατί είναι παράνομο. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για να κάνουμε ευθανασία με λάθος τρόπο».

Ο Δρ. Φιλίπ Νίτσκε, διευθυντής του οργανισμού υπέρ της ευθανασίας Exit International, δήλωσε στο CNN, ότι οι Βέλγοι θα επικροτηθούν για την προοδευτική τους σκέψη σε ένα πολύ δύσκολο θέμα.

Ωστόσο, οι επικριτές αμφισβητούν, αν τα παιδιά είναι ικανά να αποφασίσουν για το αν θα δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Η Ολλανδία, έχει ήδη επιτρέψει σε παιδιά άνω των 12 ετών το δικαίωμα να ζητούν ευθανασία, με τη συγκατάθεση των γονιών τους. Δεδομένου ότι ο νόμος εισήχθη το 2002, μόνο πέντε παιδιά έχουν επιλέξει να πεθάνουν με αυτόν τον τρόπο.

Πηγή: CNN


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter