ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΚΟΣΜΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 21/4 13:41
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΣΤΗΝ «ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Γιατί οι τζιχαντιστές «χτύπησαν» στη Λεωφόρο των Ηλυσίων

Γιατί οι τζιχαντιστές «χτύπησαν» στη Λεωφόρο των Ηλυσίων

Η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων, τα Σανζ-Ελιζέ, όπου ένας αστυνομικός σκοτώθηκε χθες το βράδυ σε επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αποτελεί ένα έμβλημα του Παρισιού εξίσου με τον πύργο του Άιφελ, υποχρεωτικό πέρασμα για τους τουρίστες, αλλά και τόπο εορτασμών και λαϊκών συγκεντρώσεων.

«Η ωραιότερη λεωφόρος του κόσμου», όπως συχνά αποκαλείται, έχει μήκος δύο χιλιομέτρων και συνδέει την Αψίδα του Θριάμβου με την Πλας ντε λα Κονκόρντ, ενώ κατά μήκος των μεγάλων πεζοδρομίων της ο επισκέπτης συναντά μέγαρα, θέατρα, καταστήματα πολυτελείας και μουσεία.

Κάθε χρόνο, η διασημότερη αρτηρία του Παρισιού αποτελεί τόπο διεξαγωγής των μεγαλύτερων λαϊκών εκδηλώσεων, όπως η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου, η άφιξη του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας, αλλά και αυθόρμητων συγκεντρώσεων, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε το 1998 μετά τη νίκη της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Γαλλίας στο Μουντιάλ.

Εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπονται τη χριστουγεννιάτικη αγορά της και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Παριζιάνοι και τουρίστες συγκεντρώνονται εκεί κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς για να γιορτάσουν την έλευση του Νέου Έτους.

Από τα Σανζ-Ελιζέ έχει παρελάσει η ιστορία της Γαλλίας.

Σ' αυτήν την λεωφόρο που βρίσκεται στον άξονα ανατολής-δύσης, την οποία κάλυπταν κάποτε οι αγροί και τα περιβόλια του Λουδοβίκου 14ου, χαράχθηκε μια αλέα από φτελιές ως προέκταση των κήπων του Κεραμεικού.

Το 1789, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, πέρασε από εκεί η πορεία των Παριζιάνων που πήγαν να συναντήσουν τον Λουδοβίκο 16ο στις Βερσαλλίες.

Ο Ναπολέων θέλησε να την μετατρέψει σε θριαμβική αλέα και παρήγγειλε προς τιμήν της Μεγάλης Στρατιάς την Αψίδα του Θριάμβου η οποία την ορίζει προς δυσμάς και εγκαινιάσθηκε το 1836 από τον Λουδοβίκο-Φίλιππο.

Οι γάλλοι στρατιώτες παρήλασαν εκεί για πρώτη φορά στις 14 Ιουλίου 1915.

Τα Σανζ-Ελιζέ ήταν φυσικά ο τόπος τον οποίο επέλεξε ο στρατηγός ντε Γκωλ, στις 26 Αυγούστου 1944, για να γιορτάσει την Απελευθέρωση του Παρισιού.

Το 1986, η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων έγινε θέατρο δύο επιθέσεων, η πρώτη στις 3 Φεβρουαρίου στην γκαλερί του Κλάριτζ (ένας νεκρός και 8 τραυματίες), η δεύτερη στις 20 Μαρτίου, στην γκαλερί Point Show (2 νεκροί και 29 τραυματίες).

Στις 14 Ιουλίου 2002, ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ έγινε επίσης εκεί στόχος απόπειρας που πραγματοποιήθηκε από έναν ακροδεξιό ο οποίος είχε διεισδύσει στο κοινό με μια καραμπίνα κρυμμένη μέσα σε θήκη κιθάρας, πριν αφοπλισθεί από παρισταμένους.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter