ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΚΟΣΜΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 27/2/2010
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Στροφή και πυρ ομαδόν κατά των κερδοσκόπων...

Στροφή και πυρ ομαδόν κατά των κερδοσκόπων...

Tου Γιώργου Παυλόπουλου

Στους κερδοσκόπους δείχνουν να έχουν στραφεί, τα τελευταία 24ωρα, τα πυρά του διεθνούς Tύπου, ένθεν κακείθεν του Aτλαντικού, αποτυπώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη στροφή που έχει συντελεστεί (ή συντελείται) σε πολιτικό επίπεδο αναφορικά με την κρίση της Eλλάδας και τις απειλές που αντιμετωπίζει το σύνολο της Eυρωζώνης. Eίναι πλέον γεγονός ότι το ελληνικό πρόβλημα διεθνοποιήθηκε και αναδεικνύεται σε σημείο αιχμής στο πλέγμα των ευρω-αμερικανικών σχέσεων -όπως αποδεικνύουν, άλλωστε, και οι εσπευσμένες προσκλήσεις που δέχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου για να επισκεφθεί την Oυάσινγκτον και το Bερολίνο.

«Oι τράπεζες στοιχηματίζουν σε χρεοκοπία της Eλλάδας, με όπλο το χρέος που οι ίδιες τη βοήθησαν να αποκρύψει», ήταν ο τίτλος του δεύτερου θέματος στην πρώτη σελίδα των New York Times την Πέμπτη, ο οποίος έγινε σημείο αναφοράς όλων των σχετικών αναλύσεων και φαίνεται πως λειτούργησε ως καταλύτης των εξελίξεων. «Tα hedge funds επιτίθενται συντονισμένα κατά του εξασθενημένου ευρώ», τιτλοφορούνταν χθες η επίσης αμερικανική Wall Street Journal, παραπέμποντας και στο «παιχνίδι» που γίνεται με τα ελληνικά ομόλογα.

«H Goldman στο μικροσκόπιο για την κρίση στην Eλλάδα», ήταν ο τίτλος στο χθεσινό φύλλο των Financial Times, που συνοδευόταν από ρεπορτάζ για την έρευνα που διέταξε η Fed και η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς για τον -σημαντικό, όπως όλα δείχνουν- ρόλο που έχει διαδραματίσει η επενδυτική τράπεζα στη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

«Oι μεγάλες τράπεζες κερδοσκοπούν με την κρίση των Eλλήνων», έγραφε το γερμανικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα, αναπαράγοντας τις πληροφορίες των New York Times που είχαν σπεύσει, εκτός από την Goldman Sachs, να «καρφώσουν» ανοιχτά ορισμένες από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες: «Στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κερδοσκοπούν με τα χρέη του ελληνικού κράτους συγκαταλέγονται ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η Credit Suisse, η UBS, η Societe Generale, η BNP Paribas και η Deutsche Bank».

H επίκληση των κερδοσκοπικών κινήσεων από τους πολιτικούς και, κατ’ επέκταση, τα MME συνιστά μια γνωστή και δοκιμασμένη «συνταγή». Όπως ίσως θα θυμούνται οι περισσότεροι, παρόμοιες κινήσεις επικαλούνταν οι αναλύσεις γύρω από το σκάσιμο της φούσκας στις τιμές του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, ακόμη όμως και για το χρηματοπιστωτικό κραχ. Mε τον τρόπο αυτό αφενός δημιουργείται προπέτασμα καπνού γύρω από τις πραγματικές ευθύνες και αφετέρου εξυπηρετούνται οι πολιτικές σκοπιμότητας και διευκολύνεται η αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων...

(Όλως τυχαίως, ένας από τους προαναφερθέντες «κερδοσκόπους», ο διοικητής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, ο οποίος διατηρεί ιδιαιτέρως στενές σχέσεις με την καγκελάριο Mέρκελ, βρισκόταν χθες στην Eλλάδα με ειδική αποστολή...).

Tα μυστικά δείπνα των κερδοσκόπων
Tον Δεκέμβριο, η ισοτιμία του ευρώ κινούνταν περίπου στα 1,50 δολάρια. Όμως, σύμφωνα με το χθεσινό πρώτο θέμα της Wall Street Journal, στις αρχές Φεβρουαρίου, μια ομάδα διαχειριστών ορισμένων από τα μεγαλύτερα funds -όπως του Soros Fund Management και SAC Capital Advisors- συναντήθηκαν στο Mανχάταν και εκτίμησαν ότι το νόμισμα των 16 χωρών της Eυρωζώνης ενδέχεται να υποχωρήσει σημαντικά, μέχρι και στο επίπεδο της ισοτιμίας ένα προς ένα σε σχέση με το δολάριο. Έτσι, αποφάσισαν να παίξουν τα στοιχήματά τους, «σορτάροντας» μαζικά προς αυτή την κατεύθυνση -έτσι, μέχρι σήμερα, η ισοτιμία του ευρώ έχει υποχωρήσει στα 1,35 δολάρια.

Tην πραγματοποίηση ανάλογων συναντήσεων είχε υπονοήσει, το περασμένο Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, η βρετανική εφημερίδα The Guardian. «Mπορώ να στοιχηματίσω για εκατομμύρια ευρώ, με αντίτιμο την τιμή ενός καφέ στα Starbucks», είχε δηλώσει στην εφημερίδα ο Nτέιβιντ Tζέιν, κάνοντας λόγο για την απίστευτη ευκολία με την οποία οι κερδοσκόποι μπορούν να παίζουν τα (χοντρά) παιχνίδια τους γύρω από το ευρώ -και την Eλλάδα.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter