ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 11/6/2011
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Χάπι... end για 50 εκατ. συσκευασίες που μολύνουν το περιβάλλον

Χάπι... end για 50 εκατ. συσκευασίες που μολύνουν το περιβάλλον

Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr

Σε περισσότερα από 20 σημεία στην Αθήνα μπορούν πλέον οι καταναλωτές να απορρίπτουν με ασφαλή τρόπο τα οικιακά φάρμακα (αχρησιμοποίητα ή ληγμένα), τα οποία μέχρι πρότινος κατέληγαν μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια στους κάδους, ενέχοντας κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Είναι γεγονός πως η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη απόρριψη των φαρμάκων προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς οι ουσίες τους παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον υδροφόρο ορίζοντα και στο υπέδαφος και επομένως μπορούν να προσβάλλουν τη διατροφική αλυσίδα. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς κάθε χρόνο στην Ελλάδα διακινούνται περίπου 500 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων, απ’ όπου υπολογίζεται ότι περί το 10% απορρίπτονται στους κάδους αχρησιμοποίητα ή ληγμένα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος χάπιend, από το πρώτο πράσινο επιχειρηματικό δίκτυο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος Athens Green 360, στην Ελλάδα όπου γίνεται υπερκατανάλωση φαρμάκων, δεν υπάρχει σύστημα συλλογής και ασφαλούς διαχείρισης των διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τον οικιακό τομέα. Επιστημονικές έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ουσίες που περιέχονται στα φάρμακα ανιχνεύονται στο πόσιμο νερό, στο έδαφος και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Χάπι... end για 50 εκατ. συσκευασίες που μολύνουν το περιβάλλον

Τα μείγματα φαρμακευτικών σκευασμάτων έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικό μέρος των χημικών ουσιών που είναι παρούσες στο περιβάλλον. H επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει την ανάγκη να αναζητηθούν τρόποι για να περιοριστεί η εισαγωγή τέτοιων ουσιών στο περιβάλλον. Κατά πόσο όμως η έλλειψη ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης του φαρμάκου επιδεινώνει το πρόβλημα; Στο ερώτημα αυτό απαντά ο Ιωάννης Ζιώμας, Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τονίζοντας πως «Υπολογίζεται ότι το 2% των φαρμάκων που διακινούνται στην αγορά επιστρέφεται στις φαρμακοβιομηχανίες από φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, επειδή έχουν λήξει πριν ακόμα πουληθούν.

Επιπλέον, ένα ποσοστό της τάξεως του 10% των περιεχομένων του οικιακού φαρμακείου καταλήγει δυστυχώς μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα, στους όποιους χώρους διάθεσης. Πρόκειται για ληγμένα φάρμακα, στα οποία έχει παρέλθει ο χρόνος ασφαλούς χρήσης. Με διάφορους μηχανισμούς και κυρίως μέσω της εισόδου τους στον υδροφόρο ορίζοντα, οι φαρμακευτικές ουσίες, είτε αυτούσιες είτε μετασχηματισμένες, εισέρχονται στο βιολογικό μας κύκλο».

Το πρόγραμμα χάπιend
Υιοθετώντας μία υπεύθυνη στάση έναντι του σοβαρού θέματος της απόρριψης οικιακών φαρμάκων στο περιβάλλον και των επιπτώσεων που αυτή προκαλεί, η Post Bank Green Institute (PBGI), θυγατρική εταιρεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σχεδίασε το πρόγραμμα χάπιend για την περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση των οικιακών φαρμάκων.

Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του δικτύου Athens Green 360, του πρώτου επιχειρηματικού δικτύου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, και στηρίζεται από την εξειδικευμένη τεχνογνωσία σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης της PBGI. Στόχος του προγράμματος είναι αφενός να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και αφετέρου να προσκαλέσει τους Αθηναίους πολίτες να απορρίψουν τα φάρμακά τους με ασφάλεια σε επιλεγμένα σημεία, από όπου θα μπορούν να ενημερωθούν και για τις βέλτιστες πρακτικές ασφαλούς διαχείρισης στο μέλλον.

Το πρόγραμμα διεξάγεται πιλοτικά το χρονικό διάστημα από 8 Ιουνίου έως 31 Δεκεμβρίου 2011, με την τοποθέτηση ειδικών κάδων ασφαλείας, με ειδική σήμανση για την απόρριψη των συσκευασιών σε 22 σημεία ενημέρωσης. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Post Bank Green Institute, κ. Δημήτρη Ζήση, «για την επιτυχή υλοποίηση του εγχειρήματος χρειάζεται να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις συνέργιες και τις συνεργασίες. Καλώ όλους τους φορείς που θα μπορούσαν να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία, ενώνοντας τις δυνάμεις τους μαζί μας».

Περιβαλλοντικοί ρυπαντές τα φάρμακα...
Οι πρώτες χώρες που έχουν ασχοληθεί με την αντιμετώπιση του προβλήματος και αναγνωρίζουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα σαν πιθανούς περιβαλλοντικούς ρυπαντές είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και σε σημαντικό βαθμό η Αυστραλία. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, το πρόβλημα έχει και μία άλλη διάσταση μιας και σημαντικό μέρος των οικιακών αποβλήτων, άρα και τα φάρμακα, απορρίπτονται μέσω των συστημάτων αποχέτευσης με τη χρήση συσκευών τεμαχισμού και πολτοποίησης.

Σήμερα, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, λειτουργούν συστήματα ασφαλούς διαχείρισης, ενώ κάποιες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Σουηδία έχουν ήδη δημιουργήσει συστήματα επιστροφής, με τοποθέτηση κάδων συλλογής στα ίδια σημεία όπου γίνεται η προμήθεια των φαρμάκων. Στη Σουηδία, μάλιστα, έχει δημιουργηθεί και εθελοντικό σύστημα κατάταξης των φαρμάκων ανάλογα με την επικινδυνότητά τους.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών & πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Ιωάννης Τούντας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο ΕΟΦ, έχοντας σαν βασικό του σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας, θεώρησε χρέος του να θέσει υπό την αιγίδα του την πρωτοβουλία χάπιend.

Ευελπιστούμε ότι η συμβολή μας αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία μιας γενικότερης συστηματικής προσπάθειας για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων φαρμάκων, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες, αλλά και δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες, ώστε τα άχρηστα και ληγμένα φάρμακα να μην αποτελούν στο μέλλον απειλή ούτε για το περιβάλλον ούτε για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού».


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Χάπι... end για 50 εκατ. συσκευασίες που μολύνουν το περιβάλλον
  • Χάπι... end για 50 εκατ. συσκευασίες που μολύνουν το περιβάλλον

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter