ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 3/2/2013 13:36
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Βοηθήστε μας να βρούμε ποιος εξοντώνει ζώα στο Χαλάνδρι

Βοηθήστε μας να βρούμε ποιος εξοντώνει ζώα στο Χαλάνδρι

Ενα ταχείας δράσεως κοινωνικό δηλητήριο, παραφράζοντας τον  Philip Pullman, έπεσε για πολλοστή φορά στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στο Ρέμα Χαλανδρίου και προκάλεσε την εξόντωση ζώων και των ανθρώπων τους.  

Οσοι φρόντιζαν και προστάτευαν αυτά τα ζώα νιώθουν έρμαια στις διαθέσεις κάθε φορά εκείνου που θεωρεί ανθρώπους και ζώα ανεπιθύμητους.   

Γιατί να ζούμε με το άγχος και την επιφύλαξη όταν βγάζουμε τα κατοικίδια μας βόλτα; Γιατί κάποιος να επιλέξει τον θάνατο για οποιονδήποτε από εμάς; Παραβιάζοντας την ατομική ελευθερία και το προσωπικό μας άσυλο.  Με πιο λυσσαλέα την εξόντωση στα αδέσποτα.  

Κάθε πληροφορία είναι πολύτιμη. Μη φοβάστε να μιλήσετε, η κοινωνία μπορεί να γίνει η αφορμή για να μπει ένα τέλος στα διεστραμμένα μυαλά που δεν υπολογίζουν τους συνανθρώπους, αλλά και τους συνταξιδιώτες στη ζωή.

Χρησιμοποιούμε τα ζώα ως αποδιοπομπαίους τράγους ή εξιλαστήρια θύματα, και  στην πραγματικότητα είναι εκείνα που την πληρώνουν στις περισσότερες των περιπτώσεων.  

Να πάψουμε να  πληρώνουμε το τίμημα του εγωισμού και της αδιαφορίας μας. Να πάψουμε να υποτιμάμε την πολιτιστική μας καταγωγή.

Για οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να φανεί χρήσιμη ώστε να σταματήσουμε την ανεξέλεγκτη δράση του ανθρώπου(;) που σκορπά το θάνατο στην οδό Ανδρούτσου, στο Χαλάνδρι, επικοινωνήστε με τη Φιλοζωική ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. 

Απόσπασμα από το άρθρο ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

Μια συνηγορία των ζώων από επιστήμονες και συγγραφείς που κατανοούν ότι δεν είμαστε μόνοι και κυρίαρχοι πάνω στη Γη

της ΑΝΝΑΣ ΛΥΔΑΚΗ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ, ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το ανθρώπινο «δίκαιο» βασίστηκε στην ιεράρχηση των ειδών, στην ανωτερότητα του λευκού έναντι του έγχρωμου (ρατσισμός), στην κατωτερότητα της γυναίκας (σεξισμός), στις διακρίσεις εις βάρος των διαφορετικών, των ξένων κλπ. και, βέβαια, στον υποβιβασμό και την εκμετάλλευση των ζώων που θεωρήθηκαν όντα χωρίς ψυχή και συνείδηση, ανίκανα να αισθανθούν και να συναισθανθούν.

 Λέγεται πως η επιστήμη οφείλει να δια χωρίζει τη λογική από το συναίσθημα, όμως δεν πιστεύουμε ότι η ασυγκινησία προάγει την ορθολογικότητα.

Γράφοντας για τα ζώα προσπαθήσαμε να ελέγξουμε το συναίσθημα, τη θετική συγκινησιακή κατάσταση απέναντί τους και με λογικά επιχειρήματα να καταδεί ξουμε το ανήθικο της εκμετάλλευσής τους και των βιαιοπραγιών εναντίον τους. Παράλληλα με λογοτεχνικό τρόπο καταγράφονται εμπειρίες και η παρου σία των ζώων στα έργα του ανθρώπου. Τα ζώα δεν είναι κατώτερα όντα. Αισθάνονται, πονούν, αγαπούν, αντιλαμβάνο νται, κρίνουν, θυμούνται, έχουν συνεί δηση, έχουν ικανότητες που δεν έχουμε, έχουν δικαιώματα. Ζώα άγρια που ο «πολιτισμός» τα διώχνει από τους χώρους τους, ζώα κατοικίδια που μας υπηρετούν ως σύντροφοι, ζώα παραγωγικά που εκτρέφονται σε άθλιες συνθήκες για τροφή και ένδυση, ζώα που βασανίζο νται στα εργαστήρια και ταλαιπωρού νται στο τσίρκο, ζώα που σκοτώνονται άνευ λόγου, ζώα και φυτά που καίγονται μέσα σε φλόγες που ανάβουν ανενδοία στοι, κήτη που το αίμα τους βάφει κόκ κινες τις θάλασσες, πουλιά που σφαίρες σταματούν απότομα το πέταγμά τους, είναι όλα Γήινα, όπως αναφέρεται και στο ομότιτλο εξαιρετικό φιλμ του Shaun Μonson Εarthlings με αφήγηση του J. Ρhoenix (βλ.http: //vodpod. com/ watch/1360118-earthlings-greeksubtitles). Όλα είναι όντα που κατοικούν στη Γη, συνυπάρχοντας με το ανθρώπι νο είδος εντός της φύσης και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν κυρί αρχο του κόσμου.

Το «δίκαιο» που αναχωρεί από τη θέση ότι ο άνθρωπος είναι το ανώτερο ον είναι άδικο. Ομως και ο απλός οίκτος του δυνατού προς τον αδύναμο δείχνει μια συγκατάβαση άνευ αξίας - άλλο το πάθος και άλλο η συν-πάθεια - και τα όντα που πάσχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα ζώα. Εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε μια εν-παθητική σχέση μα ζί τους, να αντιληφθούμε τα δεινά που υφίστανται, να τα αγαπήσουμε όπως «αγαπάει ο έξυπνος τον αθώο, ο δυνα τός τον ευάλωτο...» (Μonson,Εarthlings) και να αναλάβουμε δράση υπέρ τους. Υπέρ των όντων που επί σειρά ετών ήταν αποδέκτες μιας απαράδε κτης, ανήθικης, απάνθρωπης συμπερι φοράς εκ μέρους εκείνου που υπερηφα νεύεται πως είναι κάτοχος της αλήθειας και της γνώσης. Καιρός να βάλουμε ένα τέλος στην οίηση που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο είδος. Ο λογοκεντρικός/ερ γαλειακός τρόπος ύπαρξής μας με τις διανοητικές αναλύσεις, ας εμπλουτιστεί με στοιχεία αναστοχασμού, όχι μόνο ατομικού αλλά και σε σχέση με τα άλλα όντα. Η νοσταλγία της χαμένης ενότη τας, η καταστροφή του συνεχούς της ύπαρξης και η απώλεια της «φωνής» των ζώων και της φύσης, σε συνειδητό ή ασυνείδητο επίπεδο, ταλανίζουν και εμάς τους ίδιους που πληρώνουμε ακρι βά την ύβριν που διαπράττουμε. Και όσο πιο σύντομα το αντιληφθούμε και αλλάξουμε στάση απέναντι σε όλα τα γήινα όντα τόσο το καλύτερο για όλους.

  

 

 


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter