ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ > ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 6/10/2009 10:57
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Στροφή στα βιολογικά, για την υγεία και το περιβάλλον

Στροφή στα βιολογικά, για την υγεία και το περιβάλλον

Στροφή στα βιολογικά προϊόντα πραγματοποιούν όλο και περισσότεροι καταναλωτές παρά τις υψηλές τιμές τους, επιλέγοντας την προστασία τόσο του οργανισμού τους όσο και του περιβάλλοντος.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των βιολογικών προϊόντων παραμένουν «τσιμπημένες», τα διάφορα διατροφικά σκάνδαλα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αλλά και η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών σε οικολογικά ζητήματα έχουν μετατρέψει πολλούς καταναλωτές σε φανατικούς οπαδούς των βιολογικών προϊόντων.

Όπως εξηγούν οι παραγωγοί, το γεγονός ότι ένα προϊόν είναι βιολογικό δεν παρέχει απαραιτήτως εγγύηση για τη νοστιμιά του. Ο γεωπόνος και σύμβουλος οικολογικής γεωργίας Μάριος Δεσύλλας, υπογραμμίζει ότι η καλή γεύση των κηπευτικών συνδέεται με πολλές παραμέτρους: «Η γεύση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ποικιλία, ο τόπος και ο τρόπος παραγωγής. Όπως και στη συμβατική έτσι και στη βιολογική γεωργία έχουμε καλύτερους και λιγότερο καλούς "τεχνίτες".

Τα προϊόντα μπορεί να χάσουν τη νοστιμιά τους όταν, για παράδειγμα, κάποιοι καλλιεργητές τα ποτίζουν περισσότερο από όσο χρειάζεται για να κερδίσουν σε ποσότητα. Δεν πρέπει να γίνεται υπερβολικό πότισμα και λίπανση με κοπριά. Η ντομάτα, για παράδειγμα, όταν πάει να ωριμάσει απαιτεί να κόψουμε τα πολλά νερά για να πάρει περισσότερη γεύση.

Το βασικό μήνυμα προς τους καλλιεργητές πρέπει να είναι το να μην υποκύπτουν στις ανάγκες της ποσότητας και να χαλούν την ποιότητα των προϊόντων τους», λέει ο κ. Δεσύλλας και συμπληρώνει: «Σημασία έχει επίσης να καλλιεργούνται οι ντόπιες ποικιλίες. Μολονότι η πολυκαλλιέργεια είναι ενδεδειγμένη στη βιολογική γεωργία, καθώς εξασφαλίζει την οικολογική ισορροπία, είναι πιθανό κάποιο από τα καλλιεργούμενα κηπευτικά να μην ταιριάζει στο συγκεκριμένο έδαφος.

Όσον αφορά την ντομάτα, για παράδειγμα, τα εδάφη που βρίσκονται γεωγραφικά νοτιότερα είναι κατά κανόνα πιο ιδανικά. Γι αυτό και η ντομάτα της Κρήτης είναι κατά παράδοση πολύ καλή. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε εξίσου καλή ντομάτα και στην Πρέβεζα».

Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν βιολογικό θα πρέπει να πληροί μια σειρά προϋποθέσεων και όχι απλώς να μην έχει γίνει κατά την καλλιέργειά του χρήση χημικών ουσιών.

Επειδή είναι πιθανό κάποιος να πλασάρει ένα προϊόν ως βιολογικό χωρίς αυτό να τηρεί όλους τους προβλεπόμενους από τον νόμο όρους, ο καταναλωτής για να αποφεύγει τις κακοτοπιές θα πρέπει απαραιτήτως να αναζητά στα προϊόντα που αγοράζει το ειδικό σήμα των αρμόδιων πιστοποιητικών οργανισμών.

Για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα που δεν είναι συσκευασμένα είναι καλό να προτιμώνται οι ειδικές λαϊκές αγορές που πωλούν αποκλειστικά βιολογικά ή τα πιστοποιημένα καταστήματα. Στις συμβατικές λαϊκές αγορές, αν κάποιος παραγωγός διαφημίζει τα προϊόντα του ως βιολογικά, ο καταναλωτής θα πρέπει και πάλι να ζητεί το ειδικό σήμα ή πιστοποιητικό, το οποίο οφείλει να διαθέτει κάθε πωλητής βιολογικών ειδών.

«Προσωπικά δεν έχω ανησυχίες ότι θα εξαπατηθώ αν πρόκειται για πιστοποιημένο προϊόν ή για λαϊκές αγορές βιοκαλλιεργητών. Στις συμβατικές λαϊκές χρειάζεται κάποια προσοχή σε όσους εμφανίζουν τα πράγματα κάπως θολά. Μπορεί, δηλαδή, κάποιος παραγωγός να έχει κάνει βιολογική καταπολέμηση ή βιολογική γονιμοποίηση αλλά να μην έχει κάνει βιολογική λίπανση. Γι αυτό σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να αναζητούμε το ειδικό σήμα.

Θεωρώ ότι είναι καλύτερα να ψωνίζει κανείς βιολογικά προϊόντα στις ειδικές λαϊκές αγορές καθώς τα οπωροκηπευτικά εκεί είναι πιο φρέσκα, έχεις προσωπική επαφή με τον παραγωγό και τη δυνατότητα να επιβραβεύσεις την καλύτερη ποιότητα, να βρεις την καλύτερη τιμή», εξηγεί ο κ. Δεσύλλας.

Ο ίδιος συμβουλεύει τον καταναλωτή βιολογικών προϊόντων να μην πέφτει θύμα μιας καλής εμφάνισης των οπωροκηπευτικών. Οπως λέει, μπορεί ένα κηπευτικό να είναι μικρότερο και παραμορφωμένο αλλά να έχει καλύτερη γεύση από ένα μεγαλύτερο με ωραίο σχήμα.

Ωστόσο, δεν ισχύει ούτε το αντίστροφο. Μια πιο κακόσχημη και μικρή ντομάτα δεν είναι απαραίτητα πιο γευστική από μια μεγαλύτερη.

«Είναι καλό να δοκιμάζει κανείς επιτόπου. Οι περισσότεροι παραγωγοί δεν το αρνούνται. Οσοι μάλιστα είναι καλοί και δεν ανησυχούν για την ποιότητά τους, το προτείνουν από μόνοι τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι ποτέ τα προϊόντα που είναι εκτός εποχής δεν είναι τόσο καλά όσο αυτά που καλλιεργούνται στη σωστή εποχή. Μια βιολογική ντομάτα τον Γενάρη θα είναι βέβαια πιο καλή από τη συμβατική αλλά δεν θα είναι σαν την καλοκαιρινή».

Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί, τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ασφαλή από τα συμβατικά, καθώς κανένας μηχανισμός ελέγχου ποιότητας δεν υπάρχει για τη συμβατική γεωργία σε αντίθεση με τη βιολογική.

Οπως λέει ο Θοδωρής Αρβανίτης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής, δεν έχουν δοθεί στη χώρα μας σοβαρά κίνητρα για βιολογικές καλλιέργειες και στην πραγματικότητα η ποιότητα των προϊόντων οφείλεται στον «πατριωτισμό του παραγωγού».

Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει: «Οι βιοκαλλιεργητές δεν μπορούν να κάνουν νοθείες, γιατί οι υπόλοιποι δεν θα τους ανεχτούν. Ομως, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα δεν είναι τα βιολογικά αλλά τα συμβατικά προϊόντα, όπου δεν γίνεται απολύτως κανένας έλεγχος.

Στην Ελλάδα δεν δίνονται ούτε οικονομικά κίνητρα στους βιοκαλλιεργητές, ούτε υπάρχει σοβαρή εκπαίδευση για γεωπόνους, ούτε κατάλληλη ενημέρωση από το υπουργείο. Δεν μπορεί ένας αγρότης να ξέρει τα πάντα».

"Βιολογική παραγωγή μακριά από ψεκασμούς"

Οι παραγωγοί στηρίζουν την επιλογή τους κυρίως σε ιδεολογικούς λόγους και λιγότερο σε οικονομικά κίνητρα. Οπως υποστηρίζουν, «γύρισαν» τις καλλιέργειές τους σε βιολογικές επειδή δεν ήθελαν να εκθέτουν πλέον τον εαυτό τους στους κινδύνους των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούσαν ως συμβατικοί παραγωγοί.

Αντιμετωπίζουν τη δουλειά τους ως μια σημαντική συμβολή στην ισορροπία του οικοσυστήματος αλλά και στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

«Το 1998 ξεκίνησα τη βιολογική γεωργία γιατί δεν άντεχα τους ψεκασμούς. Εκανα μπάνιο την Κυριακή για να βγω μια βόλτα και το δέρμα μου δεν μύριζε σαπούνι, μύριζε φάρμακο. Ενιωθα ότι είχα ποτίσει», λέει ο Κώστας Παπαθανασίου, αμπελουργός από το Κρυονέρι Κορινθίας και συμπληρώνει: «Οταν αποφάσισα να κάνω το χωράφι βιολογικό, είχα μεγάλη ζημιά. Για δύο, τρία χρόνια, μέχρι να ξαναφτιάξουμε το οικοσύστημα, δεν τρυγήσαμε τίποτα. Σήμερα η παραγωγή μπορεί να είναι μειωμένη αλλά τα σταφύλια είναι πιο ανθεκτικά. Οταν το προϊόν δένει με τη φύση αντέχει καλύτερα».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πλέον η απόδοση του αμπελιού του είναι ικανοποιητική και οικονομικά, ωστόσο τονίζει ότι η ποιότητα της ζωής που εξασφάλισε είναι για εκείνον σημαντικότερη από το κέρδος: «Δεν είναι πάντα το χρήμα το πιο σημαντικό. Είναι και το να ζεις χωρίς να δηλητηριάζεις τον εαυτό σου και τους άλλους».

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Είναι πιο νόστιμα και έχουν περισσότερες βιταμίνες

Δεν είναι λίγοι πλέον σήμερα οι πολίτες που καταναλώνουν αποκλειστικά βιολογικά τρόφιμα. Το «Εθνος» επισκέφθηκε τη λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων στο Παλαιό Ψυχικό, όπου άντρες και γυναίκες προμηθεύονταν τα οπωροκηπευτικά της εβδομάδας. Πολλοί από αυτούς στηρίζουν την επιλογή τους σε μια ευρύτερη ιδεολογία, ενώ άλλοι απλώς αναζητούν στα συγκεκριμένα αγαθά μια υγιεινή διατροφή.

Αρκετοί εμπιστεύονται τους βιοκαλλιεργητές που βρίσκονται στις ειδικές λαϊκές αγορές, ενώ κάποιοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Οι περισσότεροι λένε ότι η αγορά των βιολογικών παραμένει ακριβή και σε κάποιες περιπτώσεις απαγορευτική για τον καταναλωτή.

Η Αλεξάνδρα Σαρηγιάννη είναι ωμοφάγος, τρέφεται δηλαδή αποκλειστικά με ωμά φρούτα και λαχανικά. Μια συνήθεια που πρόσθεσε τα τελευταία χρόνια στη διατροφική της επιλογή είναι η κατανάλωση βιολογικών και μόνο οπωροκηπευτικών: «Ψωνίζω συστηματικά βιολογικά προϊόντα τα τελευταία δύο χρόνια. Πηγαίνω τρεις, τέσσερις φορές την εβδομάδα σε διάφορες λαϊκές αγορές. Βρίσκω ότι τα βιολογικά έχουν πολύ μεγάλη διαφορά στη γεύση. Καταλαβαίνεις ότι τα συμβατικά έχουν πολύ νερό εξαιτίας της διόγκωσης», λέει.

Η Βαλέρια Πίττα ψωνίζει αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα από τη λαϊκή αγορά και το σούπερ μάρκετ εδώ και μία δεκαετία: «Δεν εμπιστεύομαι αυτά που βάζουν στα φρούτα και στα λαχανικά. Τα βιολογικά είναι πιο καλά στην ποιότητα. Εχω παρατηρήσει, για παράδειγμα, ότι αν ο γιος μου φάει μια ντομάτα συμβατική τα χείλη του κοκκινίζουν, πράγμα που δεν συμβαίνει με τα βιολογικά. Εχουν περισσότερες βιταμίνες και είναι πιο νόστιμα, ιδιαίτερα οι πατάτες. Σίγουρα είναι πιο ακριβά. Καταλαβαίνω ότι το κόστος παραγωγής τους είναι υψηλό. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να ενισχύσει τους παραγωγούς», λέει.

«Οκτώ χρόνια τρώω βιολογικά. Αυτό για μένα σημαίνει ότι σέβομαι το σώμα μου δίνοντάς του αυτό που πραγματικά χρειάζεται, σέβομαι το περιβάλλον και στηρίζω τον αγρότη που σέβεται εμένα και το περιβάλλον και όχι εκείνον που πουλάει καρκίνο», λέει ο Δημήτρης Γάλλος.

Η Αρτεμις Σαρατσιώτη δεν ψωνίζει αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα, προμηθεύεται όμως τακτικά φρούτα βιολογικής γεωργίας καθώς επίσης καρότα, πατάτες και κρεμμύδια: «Δεν ψωνίζω μόνο βιολογικά γιατί είναι πολύ ακριβά. Πολλές φορές οι τιμές τους φτάνουν τη διπλάσια των συμβατικών. Ειδικά τα κρέατα είναι απλησίαστα. Κάποιες φορές, όμως, δεν είναι και νόστιμα. Δεν μπορείς να πληρώνεις τόσα χρήματα και να μην έχει καλή γεύση αυτό που τρως. Δεν είμαι πάντα σίγουρη ότι είναι βιολογικά, ελπίζω ότι είναι», λέει.

 

Πηγή: Έθνος

 

 

 


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter