ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 31/10/2011 16:46
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Σχέδιο «Αρχιμήδης» για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου απάντηση στο γερμανικό «Εύρηκα»

Σχέδιο «Αρχιμήδης» για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου απάντηση στο γερμανικό «Εύρηκα»

Το σχέδιο Αρχιμήδης για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας παρουσίασε σήμερα η κίνηση Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ ( Κρατική Ακίνητη Περιουσία Προστασία και Αξιοποίηση) ώστε να αποπληρωθεί τμήμα του δημοσίου χρέους.

Παρόντες στη εκδήλωση ήταν ο Στέφανος Μάνος και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας απο τους πρωτεργάτες της κίνησης.

Το σχέδιο προβλέπει την ένταξη περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν και ανήκουν ή προορίζονται να μπουν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας. Προτείνεται, επίσης να ενταχθούν στοιχεία περιουσιακών στοιχείων των Δήμων οι οποίοι στη συνέχεια θα παραχωρούν με δική τους συμμετοχή στην επένδυση ακατοίκητες βραχονησίδες που δεν σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας. Μπορούν ακόμη να εισέλθουν στο χαρτοφυλάκιο περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν επιθυμούμε την ιδιωτικοποίηση τους αλλά θα συμβάλουν στη μεγένθυση της αξίας τους.

Όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα ανήκουν σε μία εταιρεία. Έτσι ο υποψήφιος αγοραστής που στην παρούσα φάση μπορεί να είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή το EFSF και θα γνωρίσει όλη την περιουσία που εισέρχεται προς διαπραγμάτευση. Η εταιρεία στη συνέχεια θα παραχωρήσει δικαιώματα χρήσης ή τα προσδοκώμενα έσοδα. Σε διάστημα 10 ετών όμως η Ελλάδα θα διατηρεί το δικαίωμα να αποσύρει απο την εταιρεία οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο που επιθυμεί με την καταβολή της αξίας που αυτό είχε εκτιμηθεί ενώ με το σχέδιο Εύρηκα δεν δίνετε η δυνατότητα αυτή.

Ο κ. Γιάννης Παναγιωτίδης που παρουσίασε το σχέδιο ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να δημιουργηθούν αξίες και κυρίως αγορά που θα βοηθήσουν να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για επενδύσεις. Το πρόγραμμα μπορεί να εξασφαλίσει αρχικά το ποσό των 180 με 200 δισ ευρώ.

Ο κ. Στέφανος Μάνος ανέφερε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το χρέος. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η πρόσφατη απόφαση για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων έχει πολλές αβεβαιότητες και στην περίπτωση που δε προχωρήσει η επόμενη ημέρα θα είναι ζοφερή.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter