ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 8/2/2012
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Aγροτική: Εξυγίανση με τη δημιουργία «Bad Bank»

<b>Aγροτική:</b> Εξυγίανση με τη δημιουργία «Bad Bank»

Της Ελένης Κομίνη

Λύση χωρίς ανακεφαλαιοποίηση αναζητά η ATEbank, που θα υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του PSI+. Η πρόταση της ΑΤΕbank περιλαμβάνει το διαχωρισμό σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με την απελευθέρωση «βάρους» περίπου 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κείμενο που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ο Σύλλογος Εργαζόμενων της ATEbank στις 30 Ιανουαρίου 2012, ύστερα από ενημέρωση της διοίκησης της τράπεζας στους εργαζομένους της.

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, οι εκτιμήσεις της διοίκησης για το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για επανακεφαλαιοποίηση της ATEbank μετά το PSI+, ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις της BlackRock εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνούν τις προβλέψεις που ήδη έχει εγγράψει η τράπεζα στους ισολογισμούς της. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζεται το ενδεχόμενο εξαγοράς της υγιούς ΑΤΕ από ελληνική τράπεζα και σημειώνουν ότι η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου θα μπορούσε να απειλήσει τις θέσεις των εργαζόμενων.

Λύση

<b>Aγροτική:</b> Εξυγίανση με τη δημιουργία «Bad Bank»
Συγκεκριμένα, στην «πρόταση της διοίκησης, επιχειρείται να υπάρξει λύση, που να μην απαιτεί ανακεφαλαίωση, άρα και την καταβολή κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ, με τη μεταφορά του «κακού» χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ, (χωρίς τις προβλέψεις), σε ειδική εταιρεία Asset Management, που θα υπαχθεί στο Δημόσιο, θα έχει την εγγύησή του και θα λειτουργήσει σε βάθος δεκαετίας, προκειμένου να εκμεταλλευτεί και να ρευστοποιήσει οτιδήποτε. Σε μια δεκαετία θα γίνει ο «λογαριασμός» και θα προκύψει η υποχρέωση του Δημοσίου, αν προκύψει τέτοια?», αναφέρει η ενημέρωση του Συλλόγου των εργαζόμενων.

Σύμφωνα και πάλι με το κείμενο των εργαζομένων, με αυτή τη λύση, «η ΑΤΕ θα απελευθερωθεί από το βάρος των περίπου 7 δισ. ευρώ και θα γίνει η πιο υγιής ελληνική τράπεζα, χωρίς καμιά ανάγκη ανακεφαλαίωσης, με υπερεπαρκή εποπτικά κεφάλαια και με υγιέστατο χαρτοφυλάκιο δανείων».

«Σε αυτήν την περίπτωση η Αγροτική Τράπεζα μπορεί να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της ή να αποτελέσει την υγιή -πλέον- βάση για τη δημιουργία του κρατικού πυλώνα, με το ΤΤ και το ΤΠΔ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ιστοσελίδας των εργαζόμενων της Αγροτικής Τράπεζας. Οι εργαζόμενοι λένε ότι ο κ. Πανταλάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επιβεβαίωσε την ύπαρξη συζητήσεων και σεναρίων, τόσο σε επίπεδο υπουργείου Οικονομικών όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδας, που εμπεριέχουν λύσεις τύπου DEXIA, (με διαχωρισμό της κακής τράπεζας (bad bank)), αλλά τα οποία προϋποθέτουν την άμεση χρηματοδότηση του εγχειρήματος, είτε από το δημόσιο είτε από άλλον αγοραστή, ιδιώτη ή άλλη τράπεζα. «Στο πλαίσιο αυτό «παίζει» και το σενάριο εξαγοράς της υγιούς ΑΤΕbank, κάτι, όμως, που εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο απολύσεων, λόγω των προφανών επικαλύψεων εργασιών και μονάδων», συνεχίζει η ανακοίνωση των εργαζόμενων της τράπεζας.

PSI+ και BalckRock
Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι «στο περιθώριο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΑΤΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου μετέφερε στο διοικητή το αίτημα για συνάντηση των δύο πλευρών, προκειμένου να συζητηθούν μια σειρά από σοβαρά και φλέγοντα ζητήματα.

Ο κ. Πανταλάκης δεν θέλησε να προσδιορίσει αυτή τη νέα συνάντηση, πριν από την ολοκλήρωση, εντός των επόμενων ημερών, της διαδικασίας του PSI και την ανακοίνωση των συμπερασμάτων της BlackRock, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για εξελίξεις, οι οποίες θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία της ΑΤΕ και πως καλό θα ήταν η συνάντηση να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά».

«Ταυτόχρονα, ο διοικητής προχώρησε στην ενημέρωση του συμβουλίου για γεγονότα των τελευταίων ημερών, που αφορούν το χώρο, στο τέλος της οποίας, (ενημέρωσης), δεν έφερε αντίρρηση στη μεταφορά της πληροφόρησης στους εργαζόμενους και το Σωματείο», επισημαίνει η ανακοίνωση των εργαζόμενων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της διοίκησης, (οι ανακοινώσεις έγιναν παρουσία και συμφωνούσης της κας Λάζαρη), υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία διαμόρφωσης πρότασης για το μέλλον της τράπεζας, που συμπεριλαμβάνει και την ενασχόληση ειδικής μελετητικής εταιρείας, η οποία θα επιλεγεί εντός των ημερών, βάσει της προκήρυξης που έχει γίνει.

Πρόταση
Όπως γνωστοποίησε, όμως, ο κ. Πανταλάκης, σύμφωνα πάντα με το κείμενο των εργαζομένων, η διοίκηση της ΑΤΕ έχει σπεύσει να υποβάλει, ήδη, τη δική της πρόταση, η οποία κι έχει κοινοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς και στο κλιμάκιο της τρόικας, που ασχολείται με την τράπεζα. «Αφού ο διοικητής εκτίμησε τα κεφάλαια, που θα χρειαστεί η ΑΤΕ για την ενίσχυσή της γύρω στα 2,5 δισ. αποκλειστικά από απώλειες λόγω της συμμετοχής της στο PSI, έδωσε την είδηση, πως από τις επισημάνσεις της BlackRock δεν θα αναφέρεται η ανάγκη για νέες προβλέψεις για επισφάλειες, καθώς η εταιρεία θα κρίνει επαρκείς τις προβλέψεις που είχε κάνει η τράπεζα μέχρι τις 30-9-2012 και οι οποίες καλύπτουν τις επισφάλειες, που υπολογίζονται με ομαλό τρόπο και συνθήκες», λέει η ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κ. Πανταλάκης επέμενε, πως στον τομέα αυτόν, η ΑΤΕ βρίσκεται στην καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα, ενώ οι όποιες πρόσθετες ανάγκες της καταγραφούν, θα αναφέρονται σε σενάρια ακραίων συνθηκών, (τύπου stress tests) και θα τίθενται σε βάθος δεκαετίας?

«Το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός, πως το Δημόσιο (με τη συναίνεση της τρόικας), δεν φαίνεται διατεθειμένο (και ικανό?) να καλύψει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της ΑΤΕ, που οι ίδιοι, (δημόσιο και τρόικα?) προκάλεσαν, βάζοντας την τράπεζα στο PSI+!», τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων.

Διαδικασία
Σε εξέλιξη διαδικασία διαμόρφωσης πρότασης για το μέλλον της τράπεζας, που συμπεριλαμβάνει και την ενασχόληση ειδικής μελετητικής εταιρείας, η οποία θα επιλεγεί εντός των ημερών.

Πρόταση
Η διοίκηση της ΑΤΕ έχει υποβάλει, ήδη, τη δική της πρόταση, η οποία έχει κοινοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και στο κλιμάκιο της τρόικας.

Εκτιμήσεις
Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για επανακεφαλαιοποίηση της ATEbank μετά το PSI+, ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ.

BlackRock
Οι απαιτήσεις της BlackRock εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνούν τις προβλέψεις που ήδη έχει εγγράψει η τράπεζα στους ισολογισμούς της.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • <b>Aγροτική:</b> Εξυγίανση με τη δημιουργία «Bad Bank»
  • <b>Aγροτική:</b> Εξυγίανση με τη δημιουργία «Bad Bank»

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter