ΕΘΝΟΣ  |  ΗΜΕΡΗΣΙΑ  |  E-GO  |  SENTRAGOAL  |  WOMENONLY  |  ELLE | ΣΙΝΕΜΑ  |  CARANDRIVER  |  SPORTY  |  HOMME  |  COOKBOOK

HOMME

ΡΟΛΟΙ

Οι αγνοούμενοι χρονογράφοι
Συλλέκτες και οίκοι δηµοπρασιών τα...

HOMME

SPIRITS

Johnnie Walker Double Black: What if you could live twice?
Μπορείς να ζήσεις κάτι το ανεπανάληπτο δύο...
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 8/2/2012
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΕΡΓΑΣΙΑ

Ποια επαγγέλματα που ήταν περιζήτητα δεν έχουν... μέλλον

Ερευνα που πραγματοποίησε το αμερικανικό site Career Cast, αναφέρει ότι τα επαγγέλματα αυτά που πριν...

%BLOCK_2%

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ

Νίκος Στράγκας: Με τα γλυκά του κάνει τους Δανούς να παραμιλάνε

Το 2012 τιμήθηκε από τη Δανέζικη Ακαδημία Γαστρονομίας. Το 2011 έλαβε το βραβείο για το «Καλύτερο...

START UP MADE IN GREECE

Το μανιφέστο με τις 32 προτάσεις για να ανθίσουν τα start ups

Ολόκληρο τo μανιφέστο των ελληνικών startups. Ποιες είναι οι προτάσεις των εγχώριων νεοφυών επιχειρήσεων...

SUCCESS STORIES

Το ελληνικό τυρί της Αρτας που «ταξιδεύει» σε 5 ηπείρους

Με εξαγωγική δραστηριότητα και στις πέντε ηπείρους η Ήπειρος ΑΕΒΕ «μεταφέρει» από τις σύγχρονες...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Ανακάμπτει η αγορά αυτοκινήτου - Περιορίζουν τις ζημιές τους οι επιχειρήσεις

Η άνοδος του τουρισμού και η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αποτελούν τις κύριες αιτίες ανάκαμψης...

ΑΚΙΝΗΤΑ

Ανάκαμψη στις τιμές ακινήτων από το 2016

Η θυγατρική του ομίλου της Eurobank εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη πενταετία οι τιμές των κατοικιών στην...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πιλοτικό πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας από την Περιφέρεια Κρήτης

Πιλοτικό-πρωτοποριακό πρόγραμμα υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων,...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ευάλωτα σε υποκλοπές και τα δήθεν «απόρθητα» iPhone!

Κάθε άλλο παρά «απόρθητα» φαίνεται πως είναι τα iPhone της Apple, αφού υπάρχει τρόπος να...

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμιος συναγερμός για τον Έμπολα: Η Λιβερία κλείνει τα σύνορά της

Η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο του μεγαλύτερου τμήματος των...

Aγροτική: Εξυγίανση με τη δημιουργία «Bad Bank»

<b>Aγροτική:</b> Εξυγίανση με τη δημιουργία «Bad Bank»

Της Ελένης Κομίνη

Λύση χωρίς ανακεφαλαιοποίηση αναζητά η ATEbank, που θα υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του PSI+. Η πρόταση της ΑΤΕbank περιλαμβάνει το διαχωρισμό σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με την απελευθέρωση «βάρους» περίπου 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κείμενο που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ο Σύλλογος Εργαζόμενων της ATEbank στις 30 Ιανουαρίου 2012, ύστερα από ενημέρωση της διοίκησης της τράπεζας στους εργαζομένους της.

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, οι εκτιμήσεις της διοίκησης για το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για επανακεφαλαιοποίηση της ATEbank μετά το PSI+, ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις της BlackRock εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνούν τις προβλέψεις που ήδη έχει εγγράψει η τράπεζα στους ισολογισμούς της. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζεται το ενδεχόμενο εξαγοράς της υγιούς ΑΤΕ από ελληνική τράπεζα και σημειώνουν ότι η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου θα μπορούσε να απειλήσει τις θέσεις των εργαζόμενων.

Λύση

<b>Aγροτική:</b> Εξυγίανση με τη δημιουργία «Bad Bank»
Συγκεκριμένα, στην «πρόταση της διοίκησης, επιχειρείται να υπάρξει λύση, που να μην απαιτεί ανακεφαλαίωση, άρα και την καταβολή κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ, με τη μεταφορά του «κακού» χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ, (χωρίς τις προβλέψεις), σε ειδική εταιρεία Asset Management, που θα υπαχθεί στο Δημόσιο, θα έχει την εγγύησή του και θα λειτουργήσει σε βάθος δεκαετίας, προκειμένου να εκμεταλλευτεί και να ρευστοποιήσει οτιδήποτε. Σε μια δεκαετία θα γίνει ο «λογαριασμός» και θα προκύψει η υποχρέωση του Δημοσίου, αν προκύψει τέτοια?», αναφέρει η ενημέρωση του Συλλόγου των εργαζόμενων.

Σύμφωνα και πάλι με το κείμενο των εργαζομένων, με αυτή τη λύση, «η ΑΤΕ θα απελευθερωθεί από το βάρος των περίπου 7 δισ. ευρώ και θα γίνει η πιο υγιής ελληνική τράπεζα, χωρίς καμιά ανάγκη ανακεφαλαίωσης, με υπερεπαρκή εποπτικά κεφάλαια και με υγιέστατο χαρτοφυλάκιο δανείων».

«Σε αυτήν την περίπτωση η Αγροτική Τράπεζα μπορεί να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της ή να αποτελέσει την υγιή -πλέον- βάση για τη δημιουργία του κρατικού πυλώνα, με το ΤΤ και το ΤΠΔ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ιστοσελίδας των εργαζόμενων της Αγροτικής Τράπεζας. Οι εργαζόμενοι λένε ότι ο κ. Πανταλάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επιβεβαίωσε την ύπαρξη συζητήσεων και σεναρίων, τόσο σε επίπεδο υπουργείου Οικονομικών όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδας, που εμπεριέχουν λύσεις τύπου DEXIA, (με διαχωρισμό της κακής τράπεζας (bad bank)), αλλά τα οποία προϋποθέτουν την άμεση χρηματοδότηση του εγχειρήματος, είτε από το δημόσιο είτε από άλλον αγοραστή, ιδιώτη ή άλλη τράπεζα. «Στο πλαίσιο αυτό «παίζει» και το σενάριο εξαγοράς της υγιούς ΑΤΕbank, κάτι, όμως, που εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο απολύσεων, λόγω των προφανών επικαλύψεων εργασιών και μονάδων», συνεχίζει η ανακοίνωση των εργαζόμενων της τράπεζας.

PSI+ και BalckRock
Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι «στο περιθώριο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΑΤΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου μετέφερε στο διοικητή το αίτημα για συνάντηση των δύο πλευρών, προκειμένου να συζητηθούν μια σειρά από σοβαρά και φλέγοντα ζητήματα.

Ο κ. Πανταλάκης δεν θέλησε να προσδιορίσει αυτή τη νέα συνάντηση, πριν από την ολοκλήρωση, εντός των επόμενων ημερών, της διαδικασίας του PSI και την ανακοίνωση των συμπερασμάτων της BlackRock, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για εξελίξεις, οι οποίες θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία της ΑΤΕ και πως καλό θα ήταν η συνάντηση να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά».

«Ταυτόχρονα, ο διοικητής προχώρησε στην ενημέρωση του συμβουλίου για γεγονότα των τελευταίων ημερών, που αφορούν το χώρο, στο τέλος της οποίας, (ενημέρωσης), δεν έφερε αντίρρηση στη μεταφορά της πληροφόρησης στους εργαζόμενους και το Σωματείο», επισημαίνει η ανακοίνωση των εργαζόμενων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της διοίκησης, (οι ανακοινώσεις έγιναν παρουσία και συμφωνούσης της κας Λάζαρη), υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία διαμόρφωσης πρότασης για το μέλλον της τράπεζας, που συμπεριλαμβάνει και την ενασχόληση ειδικής μελετητικής εταιρείας, η οποία θα επιλεγεί εντός των ημερών, βάσει της προκήρυξης που έχει γίνει.

Πρόταση
Όπως γνωστοποίησε, όμως, ο κ. Πανταλάκης, σύμφωνα πάντα με το κείμενο των εργαζομένων, η διοίκηση της ΑΤΕ έχει σπεύσει να υποβάλει, ήδη, τη δική της πρόταση, η οποία κι έχει κοινοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς και στο κλιμάκιο της τρόικας, που ασχολείται με την τράπεζα. «Αφού ο διοικητής εκτίμησε τα κεφάλαια, που θα χρειαστεί η ΑΤΕ για την ενίσχυσή της γύρω στα 2,5 δισ. αποκλειστικά από απώλειες λόγω της συμμετοχής της στο PSI, έδωσε την είδηση, πως από τις επισημάνσεις της BlackRock δεν θα αναφέρεται η ανάγκη για νέες προβλέψεις για επισφάλειες, καθώς η εταιρεία θα κρίνει επαρκείς τις προβλέψεις που είχε κάνει η τράπεζα μέχρι τις 30-9-2012 και οι οποίες καλύπτουν τις επισφάλειες, που υπολογίζονται με ομαλό τρόπο και συνθήκες», λέει η ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κ. Πανταλάκης επέμενε, πως στον τομέα αυτόν, η ΑΤΕ βρίσκεται στην καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα, ενώ οι όποιες πρόσθετες ανάγκες της καταγραφούν, θα αναφέρονται σε σενάρια ακραίων συνθηκών, (τύπου stress tests) και θα τίθενται σε βάθος δεκαετίας?

«Το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός, πως το Δημόσιο (με τη συναίνεση της τρόικας), δεν φαίνεται διατεθειμένο (και ικανό?) να καλύψει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της ΑΤΕ, που οι ίδιοι, (δημόσιο και τρόικα?) προκάλεσαν, βάζοντας την τράπεζα στο PSI+!», τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων.

Διαδικασία
Σε εξέλιξη διαδικασία διαμόρφωσης πρότασης για το μέλλον της τράπεζας, που συμπεριλαμβάνει και την ενασχόληση ειδικής μελετητικής εταιρείας, η οποία θα επιλεγεί εντός των ημερών.

Πρόταση
Η διοίκηση της ΑΤΕ έχει υποβάλει, ήδη, τη δική της πρόταση, η οποία έχει κοινοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και στο κλιμάκιο της τρόικας.

Εκτιμήσεις
Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για επανακεφαλαιοποίηση της ATEbank μετά το PSI+, ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ.

BlackRock
Οι απαιτήσεις της BlackRock εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνούν τις προβλέψεις που ήδη έχει εγγράψει η τράπεζα στους ισολογισμούς της.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 • <b>Aγροτική:</b> Εξυγίανση με τη δημιουργία «Bad Bank»
 • <b>Aγροτική:</b> Εξυγίανση με τη δημιουργία «Bad Bank»
9:02
OIKONOMIA
  ΑΓΟΡΕΣ
  Λ. ΑΜΕΡΙΚΗΕΥΡΩΠΗΒ. ΑΜΕΡΙΚΗΑΣΙΑ
  ΛΟΝΔΙΝΟ FTSE 100 6791.96 0.06%
  ΠΑΡΙΣΙ CAC 40 4333.42 -0.26%
  ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ DAX 9577.69 -0.21%
  ΜΟΣΧΑ RTS 1205.88 -0.24%  ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

  ΑΤΖΕΝΤΑ

  O Παύλος σε σπάνια έκθεση στη Μύκονο

  Σε μια από τις σπάνιες εκθέσεις του στην Ελλάδα ο διεθνής...

  Οθέλλος δια χειρός Γιάννη Κόκκου στο Ηρώδειο

  Η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή όπερας της Εθνικής Λυρικής...

  Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου περιοδεύει με νέα και παλιά τραγούδια

  Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου επανέρχεται ξανά φέτος το...


  ΣΙΝΕΜΑ

  Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

  Σε Λάθος Χρόνο

  Αφηγηματικά θαρραλέο και ερμηνευτικά άψογο (συγκλονιστικός ο Τομ Χάρντι), το «Locke» φτιάχνει ένα συναρπαστικό, αξέχαστο 90λεπτο από τα πιο συνηθισμένα υλικά: έναν άνδρα που παίρνει...

  ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  Αμεσης βοήθειας

  Αμεση Δράση Αστυνομίας: 100
  Αμεση Δράση Λιμενικού: 108
  Πυροσβεστική: 199
  Τροχαία Αττικής: 2105230101 & 110-155
  Τροχαία Aθηνών: 2105230111
  Τροχαία Πειραιώς: 2104113832
  Δασική Υπηρεία: 191
  Τουριστική Αστυνομία: 171
  Κέντρο Αμεσης Βοήθειας: 166
  Εφημερεύοντες Γιατροί: 1434
  Εφημ/ντα Νοσοκομεία: 1434
  Φαρμακεία: 1434
  Δηλητηριάσεως: 2107793777
  Σταθ. Α' Βοηθ. ΙΚΑ: 184, 2106467811
  Υπ. Υγείας: 2105223246
  Υπ. Πρόνοιας: 2105225079
  Αγορανομία: 2103217056
  Yπ. Δίωξης Ναρκωτικών: 109

  Bλάβες

  ΕΥΔΑΠ: 1022
  ΔΕΗ (Αθήνα): 1253
  ΔΕΗ (Πειραιά): 1254
  Βλάβες ΟΤΕ: 121

  Δημόσιες υπηρεσίες

  ΙΝΚΑ: 1721-2103633976
  ΤΕΒΕ: 2105285500
  ΟΑΕΔ: 2109989000
  ΟΓΑ: 2103322100
  ΚΕΠ: 1564
  Υπηρεσία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» 1502
  Υπ. Ανάπτυξης: 1520
  Γενική Γραμματεία Καταναλωτή: 1520
  Προεδρία Δημοκρατίας: 2107283111
  Boυλή των Ελλήνων: 2103707000
  Δήμος Αθηναίων: 2105277000
  Δήμος Πειραιώς: 2104194000

  Συγκοινωνίες

  Λιμεναρχείο Πειραιά: 2104147800/4172675
  Λιμεναρχείο Ραφήνας: 22940/28888
  Λιμεναρχείο Λαυρίου: 22920/25249
  Λιμεναρχείο Αγ. Κων/νου: 22350/31759
  Πλοία Αργοσαρωνικού: 2104593162
  Πλοία εσωτερικού: 2104593000
  Πλοία εξωτερικού: 2104530974
  Ολυμπιακή κρατήσεις: 2109666666
  Αegean Αirlines: 8011120000 (από κινητό 210-6261000)
  Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: 3530000
  Τρένα ΟΣΕ: 2105297777
  Δρομολόγια τρένων εξωτερικού: 147
  Λεωφορεία στ. Κηφισού: 2105124910
  Λεωφορεία. στ. Λιοσίων: 2108317179-8317153
  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 185

  Κοινωνικές υπηρεσίες

  Τηλεφωνικό κέντρο για ραντεβού ΙΚΑ: 184
  Τηλεφωνική Γραμμή ΑΙDS: 2107222222
  Συμβουλευτικοί σταθμοί ΑΙDS: 2107239945
  SOS Γιατροί: 1016
  ΟΚΑΝΑ: 2108898200
  Γραμμή Απεξάρτησης: 2103617089
  Κέντρο Αιμοδοσίας: 2108257425
  Γιατροί χωρίς σύνορα: 2105200500, 8213704
  Γιατροί του Κόσμου: 2106440400, 8233653
  Κέντρο κακοποιημένων γυναικών: 2105244657
  Γραμματεία ισότητας: 2103315291
  Γραμμή ζωής SΟS: 175
  Χαμόγελο του Παιδιού: 1056
  Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 2103613848
  Κέντρο εξυπηρέτησης κωφών: 2108815555
  Κτηνιατρική κλινική: 2109813604, 3625644
  Τηλεφωνικό κέντρο για λακκούβες: 1521
  Η γραμμή του δημότη: 195

  Διάφορα

  Δελτίο καιρού: 1448
  ΟΠΑΠ: 2105798000
  Ο.Δ.Ι.Ε.: 2299081000

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  Αμεση Δράση: 100
  Στρατονομία: 2310270845
  Πυροσβεστική: 199
  Λιμενικό: 2310531505
  Κέντρο Αμ. Βοήθειας: 166
  Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία: 1434
  Οδική βοήθεια: 104
  Βλάβες ΔΕΗ: 2310729752
  Βλάβες Υδρευσης: 2310207345
  ΟΣΕ Τρένα: 2310517517, 517518
  Υπεραστικά Λεωφορεία: 142
  Δελτίο Καιρού: 149
  Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης: 2310379000
  Νομαρχία: 2310428536
  Δημαρχείο: 238321
  Πανεπιστήμιο: 2310996000
  Εισαγγελία: 2310520235

  SITEMAP

  ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

  facebook twitter