ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 3/5/2012 16:33
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Ουγγαρία: Αναπτυξιακό δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ από την Κίνα

Ουγγαρία: Αναπτυξιακό δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ από την Κίνα

Διπλά θετική φαίνεται να υπήρξε η χθεσινή ημέρα για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, αφού διπλά εδραιώθηκε περαιτέρω η εξουσία του, αφενός πολιτικά, με την εκλογή του έμπιστού του Γιάνος Άντερ στη θέση του προέδρου της χώρας, κι αφετέρου οικονομικά, με την υπογραφή συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα που του εξασφαλίζουν μερική ανεξαρτησία από δυτικούς εταίρους.

Με τη συμφωνία που υπέγραψε, στο περιθώριο της επίσκεψης στην Ουγγαρία του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Λι Κετσιάνγκ, ο Ούγγρος υπουργός Οικονομίας, Γκιέργκι Μάτολσι, με διευθυντικά στελέχη της κινεζικής Τράπεζας Ανάπτυξης, η Βουδαπέστη θα λάβει από το Πεκίνο, αναπτυξιακό δάνειο ύψους ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ.

Παράλληλα, παρουσία του πρωθυπουργού Ορμπάν, υπογράφηκαν άλλες έξι διμερείς οικονομικές συμφωνίες, στις οποίες προβλέπονται επενδύσεις μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων Ευρώ στην Ουγγαρία, όπου, για παράδειγμα, η κινεζική βιομηχανία ηλεκτρονικών Huawei, προγραμματίζει την εγκατάσταση μιας βάσης λογισμικών για ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτή, η ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον Ούγγρο πρωθυπουργό, εξέλιξη, έρχεται σε μία εποχή που η Βουδαπέστη, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει, έχει ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δάνεια της τάξης μεταξύ 15 και 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων, για την οποία δεν έχει ακόμη οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, έχει καθυστερήσει, εξαιτίας της επικριθείσας ως εχθρικής προς τις επενδύσεις, πολιτικής της ουγγρικής κυβέρνησης, αλλά και του αμφιλεγόμενου νέου ουγγρικού νόμου για την Ουγγρική Κεντρική Τράπεζα.

Επειτα από πιέσεις τόσο από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και ΔΝΤ, στο θέμα της Κεντρικής Τράπεζας, η Βουδαπέστη έχει κάνει κάποιες τροπολογίες- διορθώσεις που φέρεται να αποδέχεται μεν η ευρωπαϊκή πλευρά, αλλά να ζητά επιπλέον βελτιώσεις η Ουάσινγκτον.

Ο επανειλημμένα επικριθείς για αυταρχική διακυβέρνηση --λόγω και της πλειοψηφίας των δύο τρίτων του δεξιοεθνικιστικού κόμματος του στη Βουλή-- πρωθυπουργός Ορμπάν έχει διακηρύξει σε κάθε ευκαιρία τον επιδιωκόμενο, από τον ίδιο, προσανατολισμό της Ουγγαρίας προς την Ανατολή, στη βάση του οποίου και με κινεζική βοήθεια θεωρεί ότι θα μπορέσουν να επιλυθούν τα προβλήματα της χώρας του.

Σύμφωνα με προσκείμενους στην ουγγρική κυβέρνηση αναλυτές στη Βουδαπέστη, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον θα πρέπει ίσως να αναρωτηθούν τώρα, αν έχουν κάνει σωστή εκτίμηση της κατάστασης στην Ουγγαρία στο παρελθόν, ή αν απλώς αδιαφόρησαν για τις προειδοποιήσεις και τα μηνύματα που φέρεται να τους έστελνε ο Βίκτορ Ορμπάν.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter