ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 14/5/2012
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Κάτω από 1,5 δισ. τα ταμειακά αποθέματα του Δημοσίου

Της Μαρίας Βουργάνα

Σε αδιέξοδο οδηγεί την οικονομία η πολιτική ρευστότητα και αβεβαιότητα. Τα ταμεία του Δημοσίου έχουν αρχίσει να στερεύουν και ο κίνδυνος εσωτερικής χρεοκοπίας της χώρας ελλοχεύει, όσο δεν ξεκαθαρίζει το πολιτικό σκηνικό και καθυστερεί ο σχηματισμός βιώσιμης κυβέρνησης που θα διαπραγματευτεί την επόμενη δόση με την τρόικα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ρευστότητα του Δημοσίου αρχίζει να «χτυπάει κόκκινο», με τα ταμειακά διαθέσιμα να εξαντλούνται και να βρίσκονται σε επίπεδα κάτω του 1,5 δισ. ευρώ.

Η οικτρή κατάσταση με τα ταμεία του Δημοσίου περιγράφεται αναλυτικά σε επιστολή του κ. Λ. Παπαδήμου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος χθες την παρέδωσε και στους πολιτικούς αρχηγούς. Οι υποχρεώσεις για την καταβολή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών «τρέχουν» και εφόσον μέχρι το τέλος του μήνα δεν εισρεύσουν τα προβλεπόμενα έσοδα στα δημόσια ταμεία, τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για το Δημόσιο, καθώς δεν θα έχει επαρκή ρευστότητα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Πληρωμές έναντι... 
Η κατάσταση έχει φέρει στο προσκήνιο σενάρια και φημολογίες, για πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων με... χρεωστικούς τίτλους, δηλαδή -με άλλα λόγια- έναντι. Αυτό σημαίνει ότι στην ακραία περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν θα βρουν χρήματα στο λογαριασμό τους, αλλά θα λάβουν... μια «υπόσχεση» ότι θα πληρωθούν κάποια στιγμή, όταν το Δημόσιο θα έχει επαρκή ρευστότητα.

Ωστόσο τα μηνύματα από το μέτωπο των εσόδων δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς συνεχίζεται η «αιμορραγία» στις εισπράξεις από φόρους. Όλα πλέον κρέμονται από μια κλωστή. Στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν την πλήρη χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τους φορολογουμένους να μην αναταποκρίνονται εγκαίρως στην κατοβολή των φόρων και τις δημόσιες εισπράξεις μέρα με τη μέρα να μειώνονται, τάση που αναμένεται να ενταθεί με δεδομένη την αβεβαιότητα που πυροδοτούν οι πολιτικές εξελίξεις.

Την ταμειακή στενότητα του Δημοσίου επιτείνει η υστέρηση των εσόδων, που τον Απρίλιο παρουσίασαν εικόνα κατάρρευσης. Εισπράχθηκαν 556 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ενώ η εικόνα των δημοσίων εισπράξεων επιδεινώθηκε στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Ενδεικτικό της δημοσιονομικής κατάστασης είναι τα στοιχεία των εφοριών. Όπως λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ πέρυσι τις πρώτες ημέρες του Μαΐου οι ημερήσιες εισπράξεις των ΔΟΥ ήταν περίπου 40 εκατ. ευρώ, φέτος έπεσαν στα 35 εκατ. ευρώ και από τις 7 Μαΐου, την επομένη των εκλογών, ο ρυθμός μειώθηκε ακόμη περισσότερο. Οι ημερήσιες εισπράξεις διαμορφώνονται πλέον περίπου στα 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάθε μέρα το Δημόσιο εισπράττει λιγότερα έσοδα κατά 15 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο δεκαήμερο 
Σε κάθε περίπτωση η εικόνα των δημοσίων εισπράξεων θα ξεκαθαρίσει προς το τέλος του μήνα. Και αυτό, γιατί στο τελευταίο δεκαήμερο κάθε μήνα γίνονται οι περισσότερες πληρωμές από τους φορολογουμένους ή λήγουν οι προθεσμίες για την πληρωμή φόρων. Ειδικά στο τέλος Μαΐου εκπνέουν οι προθεσμίες για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τις μεγάλες επιχειρήσεις και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των νομικών προσώπων.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την πορεία των εσόδων και κυρίως του ΦΠΑ όπου εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα και εκτιμούν ότι στην καθίζηση των φορολογικών εσόδων έχει παίξει ρόλο η προεκλογική περίοδος και η πολιτική αβεβαιότητα που ακολούθησε μετά τα αποτελέσματα της κάλπης. Πολλοί φορολογούμενοι εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων, επιλέγουν να μεταθέσουν για αργότερα την πληρωμή φόρων και να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Απώλειες εκατ. ευρώ λόγω καθυστερήσεων...
Απώλειες εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προκαλούν οι καθυστερήσεις στην αποστολή των εκκαθαριστικών για τους φόρους στα ακίνητα (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010-2011, τέλος ακινήτων 2012 μέσω ΔΕΗ), καθώς και η μετάθεση των προθεσμιών για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Μοναδικός τρόπος να αντιστραφεί η κατάσταση είναι να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και οι έλεγχοι που έχει ζητήσει η τρόικα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ταχυδρομηθούν άμεσα τα εκκαθαριστικά που αφορούν τους φόρους στα ακίνητα και συγκεκριμένα:

1. ΕΤΑΚ 2009. Από τα «ξεχασμένα» σημειώματα του ΕΤΑΚ αναμένονται περίπου 100 εκατ. ευρώ.

2. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010. Θα τον πληρώσουν οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.

3. ΦΑΠ 2011. Περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ΦΑΠ του 2011 λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου από τα 400.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ.

4. Ενιαίο τέλος ακινήτων του 2012 που επιβάλλεται και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Θα έρθει με τους νέους λογαριασμούς της ΔΕΗ.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter