ΕΘΝΟΣ  |  ΗΜΕΡΗΣΙΑ  |  LIFE  |  SENTRAGOAL  |  WOMENONLY  |  ELLE | ΣΙΝΕΜΑ  |  CAR&DRIVER  |  SPORTY  |  HOMME  |  COOKBOOK
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 3/8/2012
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΕΡΓΑΣΙΑ

Οι οκτώ στους δέκα είναι άνεργοι για πάνω από ένα χρόνο

Παρά τη μείωση της ανεργίας στο 25,5% το γ' τρίμηνο του 2014, από 27,2% στο γ' τρίμηνο του...

%BLOCK_2%

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ

Η ομογενής μαθήτρια από την Αυστραλία που σαρώνει τα παγκόσμια βραβεία

Η Ελένη-Πηνελόπη κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση, συναγωνιζόμενη 300.000 μαθητές από 1.200 σχολεία...

START UP

Έρχονται νέες επενδύσεις από το PJ Tech Catalyst Fund

Το fund του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς έχει χρηματοδοτήσει μέχρι τώρα 10 startups με 4,5 εκατ....

SUCCESS STORIES

To «Μέλι Αττικής» που... γλυκαίνει Ελλάδα και εξωτερικό

Οδεύοντας στην ένατη δεκαετία επιχειρηματικής δραστηριότητας, η αμιγώς ελληνική και οικογενειακή επιχείρηση...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Όλες οι νέες τιμές και προσφορές στα αυτοκίνητα

Λίγο πριν από τη λήξη του μέτρου της απόσυρσης (άγνωστο είναι εάν τελικά δοθεί το πράσινο φως για την...

ΑΚΙΝΗΤΑ

«Παγώνει» για δύο χρόνια ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι με διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προβλέπεται η...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αποσύρονται οι επίμαχες διατάξεις για αλλαγές στη δασική νομοθεσία

Διατάξεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης επειδή επιχειρούσαν μεταβολές στη δασική νομοθεσία...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέα ζωή για τον απίθανο Derby χάρη στη δυνατότητα 3D εκτυπώσεων

Τεράστιες δυνατότητες ανοίγει η τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπώσεων, όπως αποδεικνύεται από μία ακόμη...

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η ζυγαριά είναι πιο... αξιόπιστη την Τετάρτη

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Τέμπερε τονίζουν επίσης ότι ο καθημερινός έλεγχος του βάρους δεν είναι...

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Προτεραιότητες οδικά έργα και ΕΣΠΑ

Στόχος είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους για τους τέσσερις μεγάλους οδικούς άξονες, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη
Στόχος είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους για τους τέσσερις μεγάλους οδικούς άξονες, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη

Της Μανταλένας Πίου

Απελευθέρωση της αγοράς των ΚΤΕΛ, ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, της θυγατρικής που ασχολείται με τη συντήρηση των τρένων, επανέναρξη των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου προκειμένου η τελική τους εκμετάλλευση να γίνει με καλύτερους όρους, αλλαγές στον επενδυτικό νόμο με έμφαση στα κίνητρα αντί στις φοροαπαλλαγές, αναθεώρηση παρωχημένων έργων του ΕΣΠΑ και αλλαγή του καθεστώτος στις δημόσιες προμήθειες και συμβάσεις είναι ορισμένα από τα μέτρα που παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο των δέκα προτεραιοτήτων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τις μεταρρυθμίσεις υποδέχθηκε ιδιαίτερα θετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της τονίζοντας ότι «αποτελούν σαφές μήνυμα της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει την τόσο αναγκαία αναδιάρθρωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή».

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο δράσεων, που θα ανακοινωθεί στο τέλος Αυγούστου και δεν έκρυψε τη δυσκολία πολλών μεταρρυθμίσεων και τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσουν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να πολιτευτώ σαν να είναι η τελευταία μου θητεία. Αγνοώ το πολιτικό κόστος. Χαρίζω τις επόμενες εκλογές σε όποιον θέλει να τις κερδίσει. Εμάς μάς ενδιαφέρει η σωτηρία της χώρας» . Τόνισε ότι στόχος των μέτρων είναι να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση.

Οι προτεραιότητες: Oι τέσσερις μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου, Κεντρικής Ελλάδας, Ολυμπία Οδός και Ιονία Οδός: Χαρακτήρισε το θέμα ακανθώδες λόγω των προβλημάτων ρευστότητας και των ρητρών που ενδέχεται να καταπέσουν και είπε ότι στόχος είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους. Από πλευράς κυβέρνησης ως διαπραγματευτής έχει οριστεί ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης. Εχει ζητηθεί η συμμετοχή εκπροσώπου της Κομισιόν για να συντομευτούν οι διαδικασίες, καθώς το «οκ» περνά από 4 γενικές διευθύνσεις της Ε.Ε. Οι νέες συμφωνίες θα έλθουν προς έγκριση στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ & ROSCO: Σε συνεργασία με την Ε.Ε. επιδιώκεται να ξεπεραστούν μέσα στους επόμενους μήνες τα νομικά εμπόδια με τις κρατικές ενισχύσεις στον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και προχωρεί το πλάνο της οργανωτικής αναδιάρθρωσης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης. Παράλληλα, ξεκινά η ιδιωτικοποίηση της ROSCO, της εταιρείας για τη συντήρηση του τροχαίου υλικού. «Θα επιδιώξουμε το βέλτιστο μέγεθος και μια λειτουργική δομή της ROSCO, εξετάζοντας πιθανές συνέργειες, προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι η περιουσία της ΓΑΙΑΟΣΕ θα μεταφερθεί στο Δημόσιο. Επίσης προχωρεί ο εκσυγχρονισμός του δικτύου, για να τελειώσει το νέο δίκτυο Πάτρας-Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ενώ βασική προτεραιότητα είναι η σύνδεση με σύγχρονα δίκτυα των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Απελευθέρωση ΚΤΕΛ: Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013 θα έχει καταρτιστεί νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ ως το τέλος του 2015, αντί του 2019 που προβλέπει ο ισχύων νόμος. Προς το σκοπό αυτό θα εκπονηθεί τεχνική μελέτη σε συνεννόηση με την ομοσπονδία των ΚΤΕΛ ως το τέλος Νοεμβρίου.

ΕΣΠΑ: Ο υπουργός δεν έκρυψε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας κονδυλίων από τα ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006 και σε συνεργασία με την Task Force εκπονείται σχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης. Μειώνονται οι υπογραφές και τα κριτήρια για την ένταξη ενός έργου στο ΕΣΠΑ, μέχρι τέλους του έτους, ενώ έως το τέλος Μαρτίου 2013 αναμορφώνεται ηλεκτρονικά το σύστημα δημοσίων προμηθειών. Παράλληλα αναθεωρούνται παρωχημένες δράσεις του ΕΣΠΑ 2007-2013 και επιταχύνονται τα 181 έργα υψηλής προτεραιότητας.

Επενδύσεις: Καταρτίζεται νομοσχέδιο που προβλέπει κεντρικό σύστημα αδειοδότησης και ένα μοναδικό σημείο ελέγχου. Ενεργοποιούνται όλα τα στάδια του one-stop-shop στο Invest in Greece, ενώ παρακολουθείται ηλεκτρονικά ο βαθμός ωρίμασης των επενδύσεων. Επίσης θα γίνουν διορθώσεις στον επενδυτικό νόμο με έμφαση στην παροχή επιδοτήσεων αντί φοροαπαλλαγών.

Δημιουργούνται Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPVs) για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ξεκινώντας από το Παραλιακό Μέτωπο (Φαλήρου-Σουνίου).

Εξαγωγές: Απλοποιούνται οι διαδικασίες και μειώνεται το διοικητικό βάρος για την πραγματοποίηση εξαγωγών, με την ολοκλήρωση του προγράμματος Single Window, δηλαδή ένα one-stop-shop για τις εξαγωγές. Μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρχει νέος οδικός χάρτης με τα μέτρα και τις δράσεις.

Αδειοδοτήσεις: Σχετικά με τους τεχνικούς χειρισμού βιομηχανικών εγκαταστάσεων, υδραυλικούς, τεχνικούς καύσης υγρών και αερίων καυσίμων και τεχνικούς χειρισμού μηχανημάτων στις κατασκευές έχουν καταρτιστεί τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα και έχουν προωθηθεί στο ΣτΕ, για την τελική τους έγκριση. Υπολογίζεται ότι θα εκδοθούν τις επόμενες 45 ημέρες.

Το Π.Δ. για τους ψυκτικούς προωθείται στο ΣτΕ, ενώ για τους ηλεκτρολόγους, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του σχεδίου Π.Δ. και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα έχει προχωρήσει.

Ανταγωνισμός/Τιμές: Απλοποίηση του Αγορανομικού Κώδικα, μέσω της κατάργησης περιορισμών που έχουν επιπτώσεις στην τιμολόγηση, τις εξαγωγές, την πώληση και την προώθηση των προϊόντων. Επίσης, μέσα στον Αύγουστο θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ΟΟΣΑ για την εφαρμογή του προγράμματος Εργαλειοθήκη (Toolkit) για την Αξιολόγηση του Ανταγωνισμού στους τομείς: οικοδομικών υλικών, λιανικού εμπορίου, βιομηχανικής παραγωγής και τουρισμού.

Δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες: Το νέο καθεστώς για τις δημόσιες συμβάσεις θα τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος Μαρτίου 2013, ενώ προωθείται νέο πλαίσιο για τα δημόσια έργα. Στόχος η μείωση κατά 80% των περίπου 3.200 αρχών που μπορούν να κάνουν αναθέσεις. Δημιουργείται Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Περιφερειακά Αεροδρόμια: Σε δύο εβδομάδες παραδίδεται η εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων και το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Προγραμματίζεται η αναδιοργάνωση της ΥΠΑ.

Δήλωση της Κομισιόν
«Oι δέκα προτεραιότητες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν ένα σαφές μήνυμα της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει την τόσο αναγκαία αναδιάρθρωση της οικονομίας. H Eυρωπαϊκή Eπιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή. H προώθηση αυτών των προτεραιοτήτων θα συμβάλλει ουσιαστικά στις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η Eλλάδα έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο του Mνημονίου Συνεργασίας, και οι οποίες θεωρούνται αναγκαίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Aπομένει, επομένως, η οριστική υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων της χώρας που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις, εναρμονισμένες και με το δίκαιο της Eυρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στους κανόνες της Eνιαίας Aγοράς. Σε κάθε περίπτωση, η Oμάδα Δράσης της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής για την Eλλάδα θα παρέχει τη στήριξή της όπου αυτό θεωρηθεί χρήσιμο».


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

panorano
Κυριακή
8:15
01
καλυτερα να διαβασεις τις δηλωσεις Στρατουλη περι δεσμευσης καταθεσεων και τις δηλωσεις του Τσιπρα για τα δικαιωματα των λαθρομεταναστων. και με την ευκαιρια της συλληψης του δραστη στην Παρο λεω να κανουμε και μια πορεια για τα δικαιωματα αυτα
nik
Σάββατο
0:45
21
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟΚΡΟΥΕΙ ΕΝΑ ΕΝΑ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΓΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΥΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΠΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

'Ονομα:E-mail:
Μήνυμα:

Τα μηνύματα τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
OIKONOMIA
  TOP STORIES
  ΑΓΟΡΕΣ
  Λ. ΑΜΕΡΙΚΗΕΥΡΩΠΗΒ. ΑΜΕΡΙΚΗΑΣΙΑ
  ΛΟΝΔΙΝΟ FTSE 100 6545.27 1.23%
  ΠΑΡΙΣΙ CAC 40 4241.65 -0.18%
  ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ DAX 9786.96 -0.25%
  ΜΟΣΧΑ RTS 768.06 0.41%
  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


  ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

  ΣΙΝΕΜΑ

  Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

  Η Νύχτα Πριν Πέσει το Παρίσι

  Ο βετεράνος Φόλκερ Σλέντορφ, διασκευάζει ένα επιτυχημένο θεατρικό έργο για τα γεγονότα που εκτυλίχθησαν το 1944 και απέτρεψαν την καθολική καταστροφή του Παρισιού από τον Χίτλερ. Κομψή σκηνοθεσία...

  ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  Αμεσης βοήθειας

  Αμεση Δράση Αστυνομίας: 100
  Αμεση Δράση Λιμενικού: 108
  Πυροσβεστική: 199
  Τροχαία Αττικής: 2105230101 & 110-155
  Τροχαία Aθηνών: 2105230111
  Τροχαία Πειραιώς: 2104113832
  Δασική Υπηρεία: 191
  Τουριστική Αστυνομία: 171
  Κέντρο Αμεσης Βοήθειας: 166
  Εφημερεύοντες Γιατροί: 1434
  Εφημ/ντα Νοσοκομεία: 1434
  Φαρμακεία: 1434
  Δηλητηριάσεως: 2107793777
  Σταθ. Α' Βοηθ. ΙΚΑ: 184, 2106467811
  Υπ. Υγείας: 2105223246
  Υπ. Πρόνοιας: 2105225079
  Αγορανομία: 2103217056
  Yπ. Δίωξης Ναρκωτικών: 109

  Bλάβες

  ΕΥΔΑΠ: 1022
  ΔΕΗ (Αθήνα): 1253
  ΔΕΗ (Πειραιά): 1254
  Βλάβες ΟΤΕ: 121

  Δημόσιες υπηρεσίες

  ΙΝΚΑ: 1721-2103633976
  ΤΕΒΕ: 2105285500
  ΟΑΕΔ: 2109989000
  ΟΓΑ: 2103322100
  ΚΕΠ: 1564
  Υπηρεσία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» 1502
  Υπ. Ανάπτυξης: 1520
  Γενική Γραμματεία Καταναλωτή: 1520
  Προεδρία Δημοκρατίας: 2107283111
  Boυλή των Ελλήνων: 2103707000
  Δήμος Αθηναίων: 2105277000
  Δήμος Πειραιώς: 2104194000

  Συγκοινωνίες

  Λιμεναρχείο Πειραιά: 2104147800/4172675
  Λιμεναρχείο Ραφήνας: 22940/28888
  Λιμεναρχείο Λαυρίου: 22920/25249
  Λιμεναρχείο Αγ. Κων/νου: 22350/31759
  Πλοία Αργοσαρωνικού: 2104593162
  Πλοία εσωτερικού: 2104593000
  Πλοία εξωτερικού: 2104530974
  Ολυμπιακή κρατήσεις: 2109666666
  Αegean Αirlines: 8011120000 (από κινητό 210-6261000)
  Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: 3530000
  Τρένα ΟΣΕ: 2105297777
  Δρομολόγια τρένων εξωτερικού: 147
  Λεωφορεία στ. Κηφισού: 2105124910
  Λεωφορεία. στ. Λιοσίων: 2108317179-8317153
  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 185

  Κοινωνικές υπηρεσίες

  Τηλεφωνικό κέντρο για ραντεβού ΙΚΑ: 184
  Τηλεφωνική Γραμμή ΑΙDS: 2107222222
  Συμβουλευτικοί σταθμοί ΑΙDS: 2107239945
  SOS Γιατροί: 1016
  ΟΚΑΝΑ: 2108898200
  Γραμμή Απεξάρτησης: 2103617089
  Κέντρο Αιμοδοσίας: 2108257425
  Γιατροί χωρίς σύνορα: 2105200500, 8213704
  Γιατροί του Κόσμου: 2106440400, 8233653
  Κέντρο κακοποιημένων γυναικών: 2105244657
  Γραμματεία ισότητας: 2103315291
  Γραμμή ζωής SΟS: 175
  Χαμόγελο του Παιδιού: 1056
  Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 2103613848
  Κέντρο εξυπηρέτησης κωφών: 2108815555
  Κτηνιατρική κλινική: 2109813604, 3625644
  Τηλεφωνικό κέντρο για λακκούβες: 1521
  Η γραμμή του δημότη: 195

  Διάφορα

  Δελτίο καιρού: 1448
  ΟΠΑΠ: 2105798000
  Ο.Δ.Ι.Ε.: 2299081000

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  Αμεση Δράση: 100
  Στρατονομία: 2310270845
  Πυροσβεστική: 199
  Λιμενικό: 2310531505
  Κέντρο Αμ. Βοήθειας: 166
  Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία: 1434
  Οδική βοήθεια: 104
  Βλάβες ΔΕΗ: 2310729752
  Βλάβες Υδρευσης: 2310207345
  ΟΣΕ Τρένα: 2310517517, 517518
  Υπεραστικά Λεωφορεία: 142
  Δελτίο Καιρού: 149
  Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης: 2310379000
  Νομαρχία: 2310428536
  Δημαρχείο: 238321
  Πανεπιστήμιο: 2310996000
  Εισαγγελία: 2310520235

  SITEMAP

  ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

  facebook twitter