ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 3/8/2012
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΑΕΔ: Ξεκινά πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της Υγείας

Το πρόγραμμα αφορά 4.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης για το δημόσιο Τομέα της Υγείας για χρονικό διάστημα...

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ

Ενας Ελληνας γίνεται πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Delaware

Ω

START UP

Slush 2016: Σημαντικό το ενδιαφέρον διεθνών οικονομικών και επενδυτικών παραγόντων για την ελληνική νεοφυή επιχειρηματικότητα

SUCCESS STORIES

Job Center για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την British American Tobacco Hellas

Με στόχο την ένταξη στην αγορά εργασίας, ξεκινά από την British American Tobacco Hellas το Κέντρο Επανένταξης...

MEDIA

Οι νέες συντάξεις - Τι αλλάζει για εκατομμύρια συνταξιούχους - Διαβάστε το πρωτοσέλιδο της «Ημερησίας του Σαββάτου»

Με τίτλο 'οι νέες συντάξεις' και αποκλειστικές πληροφορίες για τον νέο χάρτη του...

ΑΚΙΝΗΤΑ

Ετσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος

Εγκαινιάζεται στην Ελλάδα η Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρχονται τα πρώτα «τυπωμένα» φωτοβολταϊκά από επιστήμονες του ΑΠΘ

Εως το τέλος του 2016 ολοκληρώνεται το μεγάλο πρόγραμμα Έρευνας και Εξέλιξης που έχει ως αποτέλεσμα την...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μια εφαρμογή «οδηγός επιβίωσης» των προσφύγων στην Ελλάδα

Μια δωρεάν εφαρμογή, το Native Net, 'χαρτογραφεί' όλες τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται και...

ΥΓΕΙΑ

Τουλάχιστον 1.000 θάνατοι το χρόνο από νοσοκομειακές λοιμώξεις

Ως βασική αιτία αναφέρεται ότι οι Έλληνες νοσηλευόμενοι λαμβάνουν αντιβιοτικά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε...

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Προτεραιότητες οδικά έργα και ΕΣΠΑ

Στόχος είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους για τους τέσσερις μεγάλους οδικούς άξονες, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη
Στόχος είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους για τους τέσσερις μεγάλους οδικούς άξονες, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη

Της Μανταλένας Πίου

Απελευθέρωση της αγοράς των ΚΤΕΛ, ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, της θυγατρικής που ασχολείται με τη συντήρηση των τρένων, επανέναρξη των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου προκειμένου η τελική τους εκμετάλλευση να γίνει με καλύτερους όρους, αλλαγές στον επενδυτικό νόμο με έμφαση στα κίνητρα αντί στις φοροαπαλλαγές, αναθεώρηση παρωχημένων έργων του ΕΣΠΑ και αλλαγή του καθεστώτος στις δημόσιες προμήθειες και συμβάσεις είναι ορισμένα από τα μέτρα που παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο των δέκα προτεραιοτήτων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τις μεταρρυθμίσεις υποδέχθηκε ιδιαίτερα θετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της τονίζοντας ότι «αποτελούν σαφές μήνυμα της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει την τόσο αναγκαία αναδιάρθρωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή».

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο δράσεων, που θα ανακοινωθεί στο τέλος Αυγούστου και δεν έκρυψε τη δυσκολία πολλών μεταρρυθμίσεων και τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσουν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να πολιτευτώ σαν να είναι η τελευταία μου θητεία. Αγνοώ το πολιτικό κόστος. Χαρίζω τις επόμενες εκλογές σε όποιον θέλει να τις κερδίσει. Εμάς μάς ενδιαφέρει η σωτηρία της χώρας» . Τόνισε ότι στόχος των μέτρων είναι να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση.

Οι προτεραιότητες: Oι τέσσερις μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου, Κεντρικής Ελλάδας, Ολυμπία Οδός και Ιονία Οδός: Χαρακτήρισε το θέμα ακανθώδες λόγω των προβλημάτων ρευστότητας και των ρητρών που ενδέχεται να καταπέσουν και είπε ότι στόχος είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους. Από πλευράς κυβέρνησης ως διαπραγματευτής έχει οριστεί ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης. Εχει ζητηθεί η συμμετοχή εκπροσώπου της Κομισιόν για να συντομευτούν οι διαδικασίες, καθώς το «οκ» περνά από 4 γενικές διευθύνσεις της Ε.Ε. Οι νέες συμφωνίες θα έλθουν προς έγκριση στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ & ROSCO: Σε συνεργασία με την Ε.Ε. επιδιώκεται να ξεπεραστούν μέσα στους επόμενους μήνες τα νομικά εμπόδια με τις κρατικές ενισχύσεις στον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και προχωρεί το πλάνο της οργανωτικής αναδιάρθρωσης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης. Παράλληλα, ξεκινά η ιδιωτικοποίηση της ROSCO, της εταιρείας για τη συντήρηση του τροχαίου υλικού. «Θα επιδιώξουμε το βέλτιστο μέγεθος και μια λειτουργική δομή της ROSCO, εξετάζοντας πιθανές συνέργειες, προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι η περιουσία της ΓΑΙΑΟΣΕ θα μεταφερθεί στο Δημόσιο. Επίσης προχωρεί ο εκσυγχρονισμός του δικτύου, για να τελειώσει το νέο δίκτυο Πάτρας-Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ενώ βασική προτεραιότητα είναι η σύνδεση με σύγχρονα δίκτυα των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Απελευθέρωση ΚΤΕΛ: Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013 θα έχει καταρτιστεί νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ ως το τέλος του 2015, αντί του 2019 που προβλέπει ο ισχύων νόμος. Προς το σκοπό αυτό θα εκπονηθεί τεχνική μελέτη σε συνεννόηση με την ομοσπονδία των ΚΤΕΛ ως το τέλος Νοεμβρίου.

ΕΣΠΑ: Ο υπουργός δεν έκρυψε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας κονδυλίων από τα ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006 και σε συνεργασία με την Task Force εκπονείται σχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης. Μειώνονται οι υπογραφές και τα κριτήρια για την ένταξη ενός έργου στο ΕΣΠΑ, μέχρι τέλους του έτους, ενώ έως το τέλος Μαρτίου 2013 αναμορφώνεται ηλεκτρονικά το σύστημα δημοσίων προμηθειών. Παράλληλα αναθεωρούνται παρωχημένες δράσεις του ΕΣΠΑ 2007-2013 και επιταχύνονται τα 181 έργα υψηλής προτεραιότητας.

Επενδύσεις: Καταρτίζεται νομοσχέδιο που προβλέπει κεντρικό σύστημα αδειοδότησης και ένα μοναδικό σημείο ελέγχου. Ενεργοποιούνται όλα τα στάδια του one-stop-shop στο Invest in Greece, ενώ παρακολουθείται ηλεκτρονικά ο βαθμός ωρίμασης των επενδύσεων. Επίσης θα γίνουν διορθώσεις στον επενδυτικό νόμο με έμφαση στην παροχή επιδοτήσεων αντί φοροαπαλλαγών.

Δημιουργούνται Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPVs) για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ξεκινώντας από το Παραλιακό Μέτωπο (Φαλήρου-Σουνίου).

Εξαγωγές: Απλοποιούνται οι διαδικασίες και μειώνεται το διοικητικό βάρος για την πραγματοποίηση εξαγωγών, με την ολοκλήρωση του προγράμματος Single Window, δηλαδή ένα one-stop-shop για τις εξαγωγές. Μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρχει νέος οδικός χάρτης με τα μέτρα και τις δράσεις.

Αδειοδοτήσεις: Σχετικά με τους τεχνικούς χειρισμού βιομηχανικών εγκαταστάσεων, υδραυλικούς, τεχνικούς καύσης υγρών και αερίων καυσίμων και τεχνικούς χειρισμού μηχανημάτων στις κατασκευές έχουν καταρτιστεί τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα και έχουν προωθηθεί στο ΣτΕ, για την τελική τους έγκριση. Υπολογίζεται ότι θα εκδοθούν τις επόμενες 45 ημέρες.

Το Π.Δ. για τους ψυκτικούς προωθείται στο ΣτΕ, ενώ για τους ηλεκτρολόγους, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του σχεδίου Π.Δ. και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα έχει προχωρήσει.

Ανταγωνισμός/Τιμές: Απλοποίηση του Αγορανομικού Κώδικα, μέσω της κατάργησης περιορισμών που έχουν επιπτώσεις στην τιμολόγηση, τις εξαγωγές, την πώληση και την προώθηση των προϊόντων. Επίσης, μέσα στον Αύγουστο θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ΟΟΣΑ για την εφαρμογή του προγράμματος Εργαλειοθήκη (Toolkit) για την Αξιολόγηση του Ανταγωνισμού στους τομείς: οικοδομικών υλικών, λιανικού εμπορίου, βιομηχανικής παραγωγής και τουρισμού.

Δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες: Το νέο καθεστώς για τις δημόσιες συμβάσεις θα τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος Μαρτίου 2013, ενώ προωθείται νέο πλαίσιο για τα δημόσια έργα. Στόχος η μείωση κατά 80% των περίπου 3.200 αρχών που μπορούν να κάνουν αναθέσεις. Δημιουργείται Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Περιφερειακά Αεροδρόμια: Σε δύο εβδομάδες παραδίδεται η εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων και το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Προγραμματίζεται η αναδιοργάνωση της ΥΠΑ.

Δήλωση της Κομισιόν
«Oι δέκα προτεραιότητες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν ένα σαφές μήνυμα της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει την τόσο αναγκαία αναδιάρθρωση της οικονομίας. H Eυρωπαϊκή Eπιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή. H προώθηση αυτών των προτεραιοτήτων θα συμβάλλει ουσιαστικά στις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η Eλλάδα έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο του Mνημονίου Συνεργασίας, και οι οποίες θεωρούνται αναγκαίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Aπομένει, επομένως, η οριστική υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων της χώρας που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις, εναρμονισμένες και με το δίκαιο της Eυρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στους κανόνες της Eνιαίας Aγοράς. Σε κάθε περίπτωση, η Oμάδα Δράσης της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής για την Eλλάδα θα παρέχει τη στήριξή της όπου αυτό θεωρηθεί χρήσιμο».

 


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr
OIKONOMIA
  ΑΓΟΡΕΣ
  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

  ΣΙΝΕΜΑ

  ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  Αμεσης βοήθειας

  Αμεση Δράση Αστυνομίας: 100
  Αμεση Δράση Λιμενικού: 108
  Πυροσβεστική: 199
  Τροχαία Αττικής: 2105230101 & 110-155
  Τροχαία Aθηνών: 2105230111
  Τροχαία Πειραιώς: 2104113832
  Δασική Υπηρεία: 191
  Τουριστική Αστυνομία: 171
  Κέντρο Αμεσης Βοήθειας: 166
  Εφημερεύοντες Γιατροί: 1434
  Εφημ/ντα Νοσοκομεία: 1434
  Φαρμακεία: 1434
  Δηλητηριάσεως: 2107793777
  Σταθ. Α' Βοηθ. ΙΚΑ: 184, 2106467811
  Υπ. Υγείας: 2105223246
  Υπ. Πρόνοιας: 2105225079
  Αγορανομία: 2103217056
  Yπ. Δίωξης Ναρκωτικών: 109

  Bλάβες

  ΕΥΔΑΠ: 1022
  ΔΕΗ (Αθήνα): 1253
  ΔΕΗ (Πειραιά): 1254
  Βλάβες ΟΤΕ: 121

  Δημόσιες υπηρεσίες

  ΙΝΚΑ: 1721-2103633976
  ΤΕΒΕ: 2105285500
  ΟΑΕΔ: 2109989000
  ΟΓΑ: 2103322100
  ΚΕΠ: 1564
  Υπηρεσία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» 1502
  Υπ. Ανάπτυξης: 1520
  Γενική Γραμματεία Καταναλωτή: 1520
  Προεδρία Δημοκρατίας: 2107283111
  Boυλή των Ελλήνων: 2103707000
  Δήμος Αθηναίων: 2105277000
  Δήμος Πειραιώς: 2104194000

  Συγκοινωνίες

  Λιμεναρχείο Πειραιά: 2104147800/4172675
  Λιμεναρχείο Ραφήνας: 22940/28888
  Λιμεναρχείο Λαυρίου: 22920/25249
  Λιμεναρχείο Αγ. Κων/νου: 22350/31759
  Πλοία Αργοσαρωνικού: 2104593162
  Πλοία εσωτερικού: 2104593000
  Πλοία εξωτερικού: 2104530974
  Ολυμπιακή κρατήσεις: 2109666666
  Αegean Αirlines: 8011120000 (από κινητό 210-6261000)
  Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: 3530000
  Τρένα ΟΣΕ: 2105297777
  Δρομολόγια τρένων εξωτερικού: 147
  Λεωφορεία στ. Κηφισού: 2105124910
  Λεωφορεία. στ. Λιοσίων: 2108317179-8317153
  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 185

  Κοινωνικές υπηρεσίες

  Τηλεφωνικό κέντρο για ραντεβού ΙΚΑ: 184
  Τηλεφωνική Γραμμή ΑΙDS: 2107222222
  Συμβουλευτικοί σταθμοί ΑΙDS: 2107239945
  SOS Γιατροί: 1016
  ΟΚΑΝΑ: 2108898200
  Γραμμή Απεξάρτησης: 2103617089
  Κέντρο Αιμοδοσίας: 2108257425
  Γιατροί χωρίς σύνορα: 2105200500, 8213704
  Γιατροί του Κόσμου: 2106440400, 8233653
  Κέντρο κακοποιημένων γυναικών: 2105244657
  Γραμματεία ισότητας: 2103315291
  Γραμμή ζωής SΟS: 175
  Χαμόγελο του Παιδιού: 1056
  Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 2103613848
  Κέντρο εξυπηρέτησης κωφών: 2108815555
  Κτηνιατρική κλινική: 2109813604, 3625644
  Τηλεφωνικό κέντρο για λακκούβες: 1521
  Η γραμμή του δημότη: 195

  Διάφορα

  Δελτίο καιρού: 1448
  ΟΠΑΠ: 2105798000
  Ο.Δ.Ι.Ε.: 2299081000

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  Αμεση Δράση: 100
  Στρατονομία: 2310270845
  Πυροσβεστική: 199
  Λιμενικό: 2310531505
  Κέντρο Αμ. Βοήθειας: 166
  Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία: 1434
  Οδική βοήθεια: 104
  Βλάβες ΔΕΗ: 2310729752
  Βλάβες Υδρευσης: 2310207345
  ΟΣΕ Τρένα: 2310517517, 517518
  Υπεραστικά Λεωφορεία: 142
  Δελτίο Καιρού: 149
  Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης: 2310379000
  Νομαρχία: 2310428536
  Δημαρχείο: 238321
  Πανεπιστήμιο: 2310996000
  Εισαγγελία: 2310520235

  SITEMAP

  ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

  facebook twitter