ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 8/9/2012
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΑΕΔ: Ξεκινά πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της Υγείας

Το πρόγραμμα αφορά 4.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης για το δημόσιο Τομέα της Υγείας για χρονικό διάστημα...

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ

Ενας Ελληνας γίνεται πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Delaware

Ω

START UP

Slush 2016: Σημαντικό το ενδιαφέρον διεθνών οικονομικών και επενδυτικών παραγόντων για την ελληνική νεοφυή επιχειρηματικότητα

SUCCESS STORIES

Job Center για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την British American Tobacco Hellas

Με στόχο την ένταξη στην αγορά εργασίας, ξεκινά από την British American Tobacco Hellas το Κέντρο Επανένταξης...

MEDIA

Οι νέες συντάξεις - Τι αλλάζει για εκατομμύρια συνταξιούχους - Διαβάστε το πρωτοσέλιδο της «Ημερησίας του Σαββάτου»

Με τίτλο 'οι νέες συντάξεις' και αποκλειστικές πληροφορίες για τον νέο χάρτη του...

ΑΚΙΝΗΤΑ

Ετσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος

Εγκαινιάζεται στην Ελλάδα η Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρχονται τα πρώτα «τυπωμένα» φωτοβολταϊκά από επιστήμονες του ΑΠΘ

Εως το τέλος του 2016 ολοκληρώνεται το μεγάλο πρόγραμμα Έρευνας και Εξέλιξης που έχει ως αποτέλεσμα την...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μια εφαρμογή «οδηγός επιβίωσης» των προσφύγων στην Ελλάδα

Μια δωρεάν εφαρμογή, το Native Net, 'χαρτογραφεί' όλες τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται και...

ΥΓΕΙΑ

Τουλάχιστον 1.000 θάνατοι το χρόνο από νοσοκομειακές λοιμώξεις

Ως βασική αιτία αναφέρεται ότι οι Έλληνες νοσηλευόμενοι λαμβάνουν αντιβιοτικά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε...

ΠΡΩΤΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ

Καθ' οδόν προς την οριστική λύση

Καθ' οδόν προς την οριστική λύση

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και του Κώστα Τσαχάκη

Απολύτως καθοριστικά θα είναι τα προσεχή 24ωρα για την έκβαση των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, που όπως όλα δείχνουν βρίσκονται σε εξέλιξη, για μία οριστική λύση για την Ελλάδα, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Τώρα, πάμε καλά» λέει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας υπογραμμίζοντας τη μεταστροφή του κλίματος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα για την Ελλάδα στην Ε.Ε. Τονίζει, όμως, πως ο δρόμος παραμένει μακρύς και δύσκολος μέχρις ότου υπάρξουν έμπρακτες αποφάσεις για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, με μεγάλα «μέτωπα» ανοικτά, καταρχήν στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο και κάνει λόγο για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, βήμα προς βήμα, σε όλα τα επίπεδα.

Αν και τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί οριστικά και οι αβεβαιότητες παραμένουν πολλές και σημαντικές, οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο πολιτικό «ατύχημα» στην Ελλάδα στη διαδικασία έγκρισης του πακέτου των 11,5 δισ., η χώρα θα συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια: Αυτό «μεταφράζεται» στην αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αναγκαίας για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, ίσως όμως και σε μια νέα απόπειρα σταθεροποίησης του ελληνικού χρέους, με προϋπόθεση τη χορήγηση δύο επιπλέον ετών για να εφαρμοστούν τα μέτρα.

Καθ' οδόν προς την οριστική λύση

Η παράταση και η έκθεση
Στην πολυεπίπεδη αυτή διαπραγμάτευση, που επικεντρώνει κυρίως στο ποιος θα πληρώσει το κόστος της διετούς παράτασης, καθοριστικές θα είναι οι συνομιλίες που ξεκινούν αύριο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, καθώς η έκθεσή της θα αποτελέσει την οικονομική πλατφόρμα των όποιων πολιτικών αποφάσεων θα ακολουθήσουν.

Η Αθήνα επιδιώκει, πάση θυσία, μια θετική έκθεση από την τρόικα: Αν και όλοι γνωρίζουν πως η κριτική για τις καθυστερήσεις δεν μπορεί να αποφευχθεί, στόχος είναι να υπάρχει η διατύπωση πως η Ελλάδα προσπαθεί και υπάρχει βούληση να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό θα δώσει στην Αθήνα τη δική της επιχειρηματολογία έναντι των πιστωτών, στο αίτημα για τη διετή παράταση, εφόσον όμως έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το «πακέτο» των μέτρων.

Τι ζητούν από την Αθήνα
Την ψήφιση των μέτρων περιμένουν όμως και οι πιστωτές, και κυρίως το Βερολίνο. Κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι στο παρασκήνιο επικρατεί «πυρετός» διαβουλεύσεων και χαράσσονται λεπτές ισορροπίες με στόχο κυρίως την πολιτική διαχείριση του θέματος από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία ζητά ένα ισχυρό «χαρτί» από την Αθήνα και την τρόικα για να δικαιολογήσει στο εσωτερικό της χώρας νέες «διευκολύνσεις» προς την Ελλάδα. Εδώ εντάσσεται αφενός η ψήφιση του «πακέτου» των 11,5 δισ. από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ίσως του πιο επώδυνου που έχει εφαρμόσει χώρα της Ευρωζώνης, αλλά και μία φόρμουλα ώστε οι όποιες διευκολύνσεις προς την Ελλάδα να μη σημαίνουν πρόσθετα κεφάλαια, υπό τη μορφή τρίτου προγράμματος, το οποίο δεν συζητά καθόλου ο «σκληρός» Βορράς.

Από την πλευρά των τεχνοκρατών της τρόικας και καθαρά σε επίπεδο αριθμών το πιθανότερο είναι πως τεκμηριώνεται το ότι, με την ύφεση σε αυτά τα επίπεδα, χωρίς την παράταση και χωρίς νέες παρεμβάσεις στο «μέτωπο» του χρέους, αυτό δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο, στα όρια που θέτει η τρόικα για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της χώρας. Δηλαδή δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 120% έως το 2020, χωρίς να υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, ίσως όμως και μια νέα ήπια αναδιάρθρωση, με μείωση των επιτοκίων των δανείων που έλαβε και θα λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο όπως επισήμανε πρόσφατα και η Die Zeit, η Μέρκελ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ΟΝΕ, επειδή το κόστος μιας εξόδου της φαίνεται ανυπολόγιστο και το θέμα είναι πώς αυτό θα εφαρμοστεί: Ένα νέο πακέτο θα ήταν παρακινδυνευμένο, επειδή θα μπορούσε να καταψηφιστεί από τη γερμανική Βουλή ή να τινάξει στον αέρα τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό. Επομένως, θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν αλλού τα δισεκατομμύρια που λείπουν.

Ηπια αναδιάρθρωση
Η λύση ίσως κρύβεται τελικά σε μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την τρόικα. Ενδεικτική για το πλαίσιο των συζητήσεων που παρασκηνιακά -όπως όλα δείχνουν- βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), ενός εκ των πρωταγωνιστών του PSI: Ο μόνος τρόπος για να αυξηθούν οι πιθανότητες οι πιστωτές της Ελλάδας κάποια στιγμή να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, είναι να δοθεί στην Ελλάδα προτεραιότητα στην ανάπτυξη, διεμήνυσε το IIF, ζητώντας να δοθεί διετής παράταση για την εφαρμογή των περικοπών των 11,5 δισ.

Χωρίς αυτό, εκτιμά, δεν μπορεί να αποκλειστεί νέο «κούρεμα» αυτή τη φορά όχι στους ιδιώτες αλλά στα δάνεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ούτε όμως και το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, εξόδου από το ευρώ και πιθανής αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης.

Θεωρεί δε πως η διετής παράταση μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ένα συνολικό σχέδιο μείωσης επιτοκίων των δανείων από την τρόικα. Οι εξοικονομήσεις, τις υπολογίζει περίπου στα 18,5 δισ. ευρώ έως το 2015, υπερκαλύπτουν το κόστος της διετούς παράτασης, υποστηρίζει το IIF. Εάν αυτό συνοδευθεί από πλέγμα μέτρων, όπως μια πολιτική συμφωνία, για διάθεση του 50% των εσόδων απο αποκρατικοποιήσεις για χρηματοδότηση επενδύσεων, την εφάπαξ αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους και ευνοϊκές ρυθμίσεις από την Κομισιόν για την ταχεία απορρόφηση των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, μπορούμε να επιστρέψουμε σε ανάπτυξη της τάξης του 3% από το 2014, στηρίζοντας έτσι τη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και τελικά τη μείωση του χρέους ακόμη και κάτω του 100% του ΑΕΠ έως το 2020.

Π. Μοσκοβισί
«Ισχυρή και δομική λύση θέλει η Γαλλία»

«Η Γαλλία θέλει η Ευρώπη να καταλήξει σε μια λύση ισχυρή και δομική για Ελλάδα και Ισπανία, ιδανικά, στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο του Οκτωβρίου», δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Π. Μοσκοβισί. Στο πλαίσιο του ετήσιου δείπνου του Κέντρου Μπρούγκελ στις Βρυξέλλες ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε πως «βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να διαχειρισθούμε τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι», και τόνισε πως «ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέλει η Ευρώπη να καταλήξει σε μία λύση ισχυρή και δομική». «Ιδανικά, θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να φθάσουμε, σε λύση, κατά τη διάρκεια του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», υποστήριξε αναφερόμενος σε Ελλάδα και Ισπανία, επισήμανε πως η «αβεβαιότητα είναι ο εχθρός της ανάπτυξης» ενώ επανέλαβε την προσήλωση της Γαλλίας στη διατήρηση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ.

Morgan Stanley 
Hπιο «κούρεμα» του χρέους στον δημόσιο τομέα

Η ομάδα Sovereign Credit της Morgan Stanley υποστηρίζει πως ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει σε μεγάλο βαθμό αποτιμηθεί στις τρέχουσες τιμές των ομολόγων, ενώ προτείνει στους επενδυτές να παραμείνουν τοποθετημένοι σε μακράς διάρκειας ομόλογα και να ενισχύσουν τις θέσεις τους, μόνον εφόσον υπάρξει θετική έκβαση στην αξιολόγηση από την τρόικα.

Την εκτίμηση αυτή στηρίζει στο ότι θεωρεί πως τώρα υπάρχει μια ελληνική κυβέρνηση πρόθυμη να δεσμευτεί έναντι της Ευρώπης, αντί να επικεντρωθεί σε μια χρεοκοπία ή στο Grexit. Ως εκ τούτου η Ευρώπη, γνωρίζοντας πως διακυβεύονται πολλά, πιθανότατα θα δεσμευτεί. Επίσης, εκτιμά, τονίζοντας πως παρότι υπάρχουν πολλά σημεία που επιδέχονται αλλαγών και το χρονοδιάγραμμα είναι επίσης αβέβαιο, πιθανόν «η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης, συζήτησης και διαφωνίας γύρω από επίσημη συμμετοχή του δημόσιου τομέα (OSI) να επιταχυνθεί το Φθινόπωρο».

«Περιμένουμε εδώ και καιρό μια μορφή ενός ήπιου OSI, εάν η Ελλάδα συμμορφωθεί με προαπαιτούμενα, αλλά οτιδήποτε πέρα από αυτό, συμπεριλαμβανομένου περισσότερου χρόνου, και επομένως κεφαλαίων, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αναμένεται να τύχει σθεναρής αντίστασης, και η διαδικασία δεν αναμένεται να είναι ήπια».


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 • Καθ' οδόν προς την οριστική λύση
 • Καθ' οδόν προς την οριστική λύση
OIKONOMIA
  ΑΓΟΡΕΣ
  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

  ΣΙΝΕΜΑ

  ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  Αμεσης βοήθειας

  Αμεση Δράση Αστυνομίας: 100
  Αμεση Δράση Λιμενικού: 108
  Πυροσβεστική: 199
  Τροχαία Αττικής: 2105230101 & 110-155
  Τροχαία Aθηνών: 2105230111
  Τροχαία Πειραιώς: 2104113832
  Δασική Υπηρεία: 191
  Τουριστική Αστυνομία: 171
  Κέντρο Αμεσης Βοήθειας: 166
  Εφημερεύοντες Γιατροί: 1434
  Εφημ/ντα Νοσοκομεία: 1434
  Φαρμακεία: 1434
  Δηλητηριάσεως: 2107793777
  Σταθ. Α' Βοηθ. ΙΚΑ: 184, 2106467811
  Υπ. Υγείας: 2105223246
  Υπ. Πρόνοιας: 2105225079
  Αγορανομία: 2103217056
  Yπ. Δίωξης Ναρκωτικών: 109

  Bλάβες

  ΕΥΔΑΠ: 1022
  ΔΕΗ (Αθήνα): 1253
  ΔΕΗ (Πειραιά): 1254
  Βλάβες ΟΤΕ: 121

  Δημόσιες υπηρεσίες

  ΙΝΚΑ: 1721-2103633976
  ΤΕΒΕ: 2105285500
  ΟΑΕΔ: 2109989000
  ΟΓΑ: 2103322100
  ΚΕΠ: 1564
  Υπηρεσία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» 1502
  Υπ. Ανάπτυξης: 1520
  Γενική Γραμματεία Καταναλωτή: 1520
  Προεδρία Δημοκρατίας: 2107283111
  Boυλή των Ελλήνων: 2103707000
  Δήμος Αθηναίων: 2105277000
  Δήμος Πειραιώς: 2104194000

  Συγκοινωνίες

  Λιμεναρχείο Πειραιά: 2104147800/4172675
  Λιμεναρχείο Ραφήνας: 22940/28888
  Λιμεναρχείο Λαυρίου: 22920/25249
  Λιμεναρχείο Αγ. Κων/νου: 22350/31759
  Πλοία Αργοσαρωνικού: 2104593162
  Πλοία εσωτερικού: 2104593000
  Πλοία εξωτερικού: 2104530974
  Ολυμπιακή κρατήσεις: 2109666666
  Αegean Αirlines: 8011120000 (από κινητό 210-6261000)
  Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: 3530000
  Τρένα ΟΣΕ: 2105297777
  Δρομολόγια τρένων εξωτερικού: 147
  Λεωφορεία στ. Κηφισού: 2105124910
  Λεωφορεία. στ. Λιοσίων: 2108317179-8317153
  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 185

  Κοινωνικές υπηρεσίες

  Τηλεφωνικό κέντρο για ραντεβού ΙΚΑ: 184
  Τηλεφωνική Γραμμή ΑΙDS: 2107222222
  Συμβουλευτικοί σταθμοί ΑΙDS: 2107239945
  SOS Γιατροί: 1016
  ΟΚΑΝΑ: 2108898200
  Γραμμή Απεξάρτησης: 2103617089
  Κέντρο Αιμοδοσίας: 2108257425
  Γιατροί χωρίς σύνορα: 2105200500, 8213704
  Γιατροί του Κόσμου: 2106440400, 8233653
  Κέντρο κακοποιημένων γυναικών: 2105244657
  Γραμματεία ισότητας: 2103315291
  Γραμμή ζωής SΟS: 175
  Χαμόγελο του Παιδιού: 1056
  Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 2103613848
  Κέντρο εξυπηρέτησης κωφών: 2108815555
  Κτηνιατρική κλινική: 2109813604, 3625644
  Τηλεφωνικό κέντρο για λακκούβες: 1521
  Η γραμμή του δημότη: 195

  Διάφορα

  Δελτίο καιρού: 1448
  ΟΠΑΠ: 2105798000
  Ο.Δ.Ι.Ε.: 2299081000

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  Αμεση Δράση: 100
  Στρατονομία: 2310270845
  Πυροσβεστική: 199
  Λιμενικό: 2310531505
  Κέντρο Αμ. Βοήθειας: 166
  Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία: 1434
  Οδική βοήθεια: 104
  Βλάβες ΔΕΗ: 2310729752
  Βλάβες Υδρευσης: 2310207345
  ΟΣΕ Τρένα: 2310517517, 517518
  Υπεραστικά Λεωφορεία: 142
  Δελτίο Καιρού: 149
  Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης: 2310379000
  Νομαρχία: 2310428536
  Δημαρχείο: 238321
  Πανεπιστήμιο: 2310996000
  Εισαγγελία: 2310520235

  SITEMAP

  ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

  facebook twitter