ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 19/2/2013
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ανοίγει ο δρόμος για ιδιώτες στη ναυτική εκπαίδευση

Ανοίγει ο δρόμος για ιδιώτες στη ναυτική εκπαίδευση

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΑΛΛΗ

Τον «οδικό χάρτη» για την είσοδο ιδιωτών στη ναυτική εκπαίδευση και επιμόρφωση έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Ναυτιλίας μέσω τριών προσχεδίων κανονιστικών πράξεων που απορρέουν από τη νομοθεσία του 2003 και του 2006 η οποία έως τώρα έμενε στα χαρτιά.

Σύμφωνα με τον Κωστή Μουσουρούλη το νέο πλαίσιο έχει στόχο τη δημιουργία περισσότερων ναυτικών με ποιότητα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του ελληνικού εμπορικού στόλου, ενώ παράλληλα προσελκύονται επενδύσεις και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε χθες ότι οι ιδιωτικές σχολές δεν θα λειτουργήσουν σε βάρος της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης η οποία θα ενισχυθεί με περισσότερα κονδύλια, ενώ σε συνεργασία με τους θεσμικούς εταίρους μελετάται ο σχεδιασμός για την ενίσχυση του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΚΝΕ) που αποτελεί πηγή χρηματοδότης των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Μέσω ενός ΠΔ μίας κοινής υπουργικής απόφασης και μίας υπουργικής απόφασης δίνεται η άδεια σε ιδιωτικές σχολές τις ΝΕΚΕ (Ναυτική Επαγγελματική Κατάρτιση και Επιμόρφωση) να παράγουν απευθείας πλοιάρχους ή μηχανικούς Γ Τάξης και να επιμορφώνουν ναυτικούς προκειμένου να αποκτήσουν διπλώματα πλοιάρχων και μηχανικών Β' και Α' Τάξης. Πρόκειται για λειτουργίες που έως σήμερα ασκούνται αποκλειστικά από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και τα ΚΕΣΕΝ ως προς την απόκτηση των διπλωμάτων. Σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών κατάρτισης θα φοιτούν σε αυτές για έξι εξάμηνα θεωρητικής εκπαίδευσης και θα πραγματοποιούν δύο εξάμηνα κατευθυνόμενης εκπαίδευσης σε πλοία.

Οι σπουδές, τα προγράμματα τους και οι εκπαιδευτές θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις ΑΕΝ και τα ΚΕΣΕΝ. Η λειτουργία και η ποιότητα της εκπαίδευσης θα εποπτεύονται από το υπουργείο Ναυτιλίας και τη διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών, ενώ θα πιστοποιούνται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα από αναγνωρισμένο οργανισμό.

Προκειμένου να πιστοποιηθούν οι απόφοιτοι των ΝΕΚΕ θα υποβάλλονται οι πίνακες με τις βαθμολογίες τους και τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών τους στο υπουργείο Ναυτιλίας και τη διεύθυνση Ναυτικής Εκπαίδευσης.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι ΝΕΚΕ θα μπορούν να ιδρύονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με την καταβολή παράβολου ύψους 15.000 ευρώ. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στη διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ ο υπουργός θα αποφασίσει μέσα σε δύο μήνες για την αδειοδότηση η οποία δημοσιεύεται στο ΦΕΚ. Από εκείνη τη στιγμή ο επιχειρηματίας θα πρέπει μέσα σε οκτώ μήνες το αργότερο να καταθέτει τον πλήρη φάκελο.

Στην ΚΥΑ που υπογράφεται και από το υπουργείο Παιδείας προβλέπεται ο απαιτούμενος εξοπλισμός για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολών.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter