ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 13/4/2013
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΑΕΔ: Ξεκινά πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της Υγείας

Το πρόγραμμα αφορά 4.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης για το δημόσιο Τομέα της Υγείας για χρονικό διάστημα...

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ

Ενας Ελληνας γίνεται πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Delaware

Ω

START UP

Slush 2016: Σημαντικό το ενδιαφέρον διεθνών οικονομικών και επενδυτικών παραγόντων για την ελληνική νεοφυή επιχειρηματικότητα

SUCCESS STORIES

Immagine, η διαφημιστική που απαντά με φαντασία στις ανάγκες των πελατών

Παρά τη δύσκολη συγκυρία και τη μείωση των budget, η immagine φροντίζει να ξεχωρίζει για το αποτέλεσμα της...

MEDIA

Οι νέες συντάξεις - Τι αλλάζει για εκατομμύρια συνταξιούχους - Διαβάστε το πρωτοσέλιδο της «Ημερησίας του Σαββάτου»

Με τίτλο 'οι νέες συντάξεις' και αποκλειστικές πληροφορίες για τον νέο χάρτη του...

ΑΚΙΝΗΤΑ

Ετσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος

Εγκαινιάζεται στην Ελλάδα η Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρχονται τα πρώτα «τυπωμένα» φωτοβολταϊκά από επιστήμονες του ΑΠΘ

Εως το τέλος του 2016 ολοκληρώνεται το μεγάλο πρόγραμμα Έρευνας και Εξέλιξης που έχει ως αποτέλεσμα την...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μια εφαρμογή «οδηγός επιβίωσης» των προσφύγων στην Ελλάδα

Μια δωρεάν εφαρμογή, το Native Net, 'χαρτογραφεί' όλες τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται και...

ΥΓΕΙΑ

Τουλάχιστον 1.000 θάνατοι το χρόνο από νοσοκομειακές λοιμώξεις

Ως βασική αιτία αναφέρεται ότι οι Έλληνες νοσηλευόμενοι λαμβάνουν αντιβιοτικά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε...

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Εσωτερικοί ελεγκτές για τις δαπάνες στο ΕΣΥ

Ο έλεγχος που διενεργούν οι εσωτερικοί ελεγκτές δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά στοιχεία, αλλά επεκτείνεται σε διάφορους τομείς που αφορούν ακόμη και στη.... φυσική παρουσία εργαζομένων στο νοσοκ
Ο έλεγχος που διενεργούν οι εσωτερικοί ελεγκτές δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά στοιχεία, αλλά επεκτείνεται σε διάφορους τομείς που αφορούν ακόμη και στη.... φυσική παρουσία εργαζομένων στο νοσοκομείο

Της Ελένης Πετροπούλου

Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία σε όλη την χώρα. Επιτροπές Εσωτερικού Ελέγχου, με τη συμμετοχή ιδιωτών, και αυξημένες αρμοδιότητες, έχουν πιάσει δουλειά ελέγχοντας τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών τους. Οι επιτροπές έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των μονάδων που παρακολουθούν, ενώ ελέγχουν ακόμη και τους διοικητές. Η εντολή που έχουν είναι να ελέγχουν, να παρακολουθούν και να καταγράφουν, ώστε στη συνέχεια να παρουσιάσουν πόρισμα αξιολόγησης του νοσοκομείου. Άλλωστε, η συγκρότηση των Επιτροπών Εσωτερικού Ελέγχου, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση των νοσοκομείων και προβλέπεται στον νόμο Ν. 4025.

Όπως ανέφερε στην «ΗτΣ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας «δεν θα συγκαλύπτουμε πράγματα» και με τις επιτροπές ελέγχου, «τα μεγέθη των νοσοκομείων θα είναι μετρήσιμα». Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος που διενεργούν οι εσωτερικοί ελεγκτές δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά στοιχεία, αλλά επεκτείνεται σε διάφορους τομείς που αφορούν ακόμη και στη.... φυσική παρουσία εργαζομένων στο νοσοκομείο. Για παράδειγμα, αν ο ελεγκτής χρειάζεται στοιχεία από το γραφείο Προμηθειών, τότε θα αναζητήσει το προσωπικό του γραφείου ώστε να συνεργαστεί μαζί του.

Ο εσωτερικός ελεγκτής οφείλει να αναφέρει στον διοικητή της μονάδας και στην Επιτροπή Ελέγχου κάθε θέμα που έχει σχέση με την πορεία και τα αποτελέσματα του ελέγχου και να συντάσσει σχετικές εκθέσεις
Ο εσωτερικός ελεγκτής οφείλει να αναφέρει στον διοικητή της μονάδας και στην Επιτροπή Ελέγχου κάθε θέμα που έχει σχέση με την πορεία και τα αποτελέσματα του ελέγχου και να συντάσσει σχετικές εκθέσεις

Αυτό είναι και το σημείο που έχει ανησυχήσει τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ οι οποίοι εκτιμούν ότι οι ιδιώτες ελεγκτές είναι ένα... κόλπο της κυβέρνησης προκειμένου να εντοπίσει ασυνεπείς και να οδηγήσει υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα ή απόλυση.

Και το ωράριο
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα, υπάρχουν πληροφορίες από νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως του Ρίου, Καλαβρύτων και Θεσσαλονίκης, όπου οι εσωτερικοί ελεγκτές παρακολουθούν ακόμη και την τήρηση του ωραρίου των εργαζομένων. «Στήνονται στις πόρτες των νοσοκομείων και κάνουν ελέγχους ωραρίου αγνοώντας βέβαια ότι υπάρχουν υπηρεσίες με διαφορετική ώρα προσέλευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βαρνάβας κάνει λόγο για «στημένο παιχνίδι» με στόχο να οδηγήσουν τους «κοπανατζήδες» σε απόλυση και προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν επεισόδια.

Αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κατηγορεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι έχουν αναθέσει τον πλήρη έλεγχο της λειτουργίας των νοσοκομείων σε ιδιώτες, με αρμοδιότητες το σύνολο της διοικητικής υποστήριξης». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο έργο που ανατίθεται στις ιδιωτικές εταιρείες συμπεριλαμβάνεται εκτός των άλλων η τήρηση του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων. Η αρμοδιότητα αυτή, σημειώνει η Ομοσπονδία, ανήκει στους προϊστάμενους των οργανικών μονάδων και σε καμία περίπτωση στις ιδιωτικές εταιρείες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης υποστηρίζει πως, οι εργαζόμενοι δεν είναι ενάντια στον έλεγχο. Πρόσθεσε όμως ότι οι ιδιώτες ελεγκτές χρησιμοποιούνται για εκφοβισμό των εργαζομένων για να μην διαμαρτύρονται, καθώς η κυβέρνηση τους οφείλει εδώ και μήνες εφημερίες και υπερωρίες.

Διαδικασίες
Μία άλλη διάσταση του θέματος παρουσιάζει η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας Σωτηρία Δάλλα: «Οι εργαζόμενοι δεν αρνούμαστε τον έλεγχο και δεν επιθυμούμε να παρακωλύσουμε καμία διαδικασία. Υπάρχουν όμως σοβαρά θέματα αρχής». Όπως εξήγησε, οι ιδιώτες ελεγκτές έχουν πρόσβαση σε στοιχεία ασθενών, εργαζομένων και γενικότερα σε πολύ αυστηρά προσωπικά δεδομένα. «Δεν έχουν πρόσβαση μόνο στον αριθμό των εξετάσεων ή στο κόστος, αλλά και στη διάγνωση», ανέφερε χαρακτηριστικά αφήνοντας αιχμές για την διαχείριση τέτοιων στοιχείων.

Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος εργαζομένων στον Ευαγγελισμό υποστήριξε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου παρέχει πλήρη ελευθερία στους εσωτερικούς ελεγκτές ζητώντας μάλιστα από τους εργαζομένους να διευκολύνουν το έργο τους. Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, κατά την γενική συνέλευση αποφασίστηκε οι εργαζόμενοι να μην παρέχουν κανένα στοιχείο στους ελεγκτές. Πρόσφατα μάλιστα πραγματοποίησαν και παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της διοίκησης.

Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Υγείας διαμηνύει ότι οι εσωτερικοί ελεγκτές θα κάνουν τη δουλειά τους, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα και τα περί «στημένων παιγνιδιών» για έξοδο από το ΕΣΥ, είναι καλαμπούρια!

 

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο Ν. 4025 για την «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση ΕΣΥ και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 228/02-11-2011). Προβλέπει ότι ο εσωτερικός έλεγχος στις μονάδες υγείας προβλέπεται στο άρθρο 25, σύμφωνα με το οποίο:

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, συντάσσει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των μονάδων υγείας, σε θέματα διοικητικά, διαχειριστικά και λογιστικά, η τήρηση του οποίου παρακολουθείται από σύστημα εσωτερικού ελέγχου. Στο πλαίσιο αυτό, σε κάθε δημόσια μονάδα υγείας ορίζεται από ένας μέχρι τρεις εσωτερικοί ελεγκτές, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της μονάδας, οι οποίοι επιλέγονται και από το μητρώο εσωτερικών ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών.

Η παροχή των υπηρεσιών τους γίνεται με σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους απολαμβάνουν πλήρους ανεξαρτησίας. Με απόφαση του αρμόδιου διοικητή Υγειονομικής Περιφέρειας ορίζεται επιτροπή ελέγχου, η οποία αποτελείται από δύο (2) μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τον εσωτερικό ελεγκτή και η οποία, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί τη διαδικασία της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και του συστήματος διαχείρισης κινδύνων, καθώς και την πορεία του υποχρεωτικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων.

Ο εσωτερικός ελεγκτής οφείλει να αναφέρει στον διοικητή της μονάδας και στην επιτροπή ελέγχου κάθε θέμα που έχει σχέση με την πορεία και τα αποτελέσματα του ελέγχου και να συντάσσει σχετικές εκθέσεις.

Κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά τις αρμοδιότητες του εσωτερικού ελεγκτή και της επιτροπής ελέγχου, καθώς και την οργάνωση και λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου ρυθμίζεται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 • Ο έλεγχος που διενεργούν οι εσωτερικοί ελεγκτές δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά στοιχεία, αλλά επεκτείνεται σε διάφορους τομείς που αφορούν ακόμη και στη.... φυσική παρουσία εργαζομένων στο νοσοκ
 • Ο εσωτερικός ελεγκτής οφείλει να αναφέρει στον διοικητή της μονάδας και στην Επιτροπή Ελέγχου κάθε θέμα που έχει σχέση με την πορεία και τα αποτελέσματα του ελέγχου και να συντάσσει σχετικές εκθέσεις
OIKONOMIA
  ΑΓΟΡΕΣ
  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

  ΣΙΝΕΜΑ

  ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  Αμεσης βοήθειας

  Αμεση Δράση Αστυνομίας: 100
  Αμεση Δράση Λιμενικού: 108
  Πυροσβεστική: 199
  Τροχαία Αττικής: 2105230101 & 110-155
  Τροχαία Aθηνών: 2105230111
  Τροχαία Πειραιώς: 2104113832
  Δασική Υπηρεία: 191
  Τουριστική Αστυνομία: 171
  Κέντρο Αμεσης Βοήθειας: 166
  Εφημερεύοντες Γιατροί: 1434
  Εφημ/ντα Νοσοκομεία: 1434
  Φαρμακεία: 1434
  Δηλητηριάσεως: 2107793777
  Σταθ. Α' Βοηθ. ΙΚΑ: 184, 2106467811
  Υπ. Υγείας: 2105223246
  Υπ. Πρόνοιας: 2105225079
  Αγορανομία: 2103217056
  Yπ. Δίωξης Ναρκωτικών: 109

  Bλάβες

  ΕΥΔΑΠ: 1022
  ΔΕΗ (Αθήνα): 1253
  ΔΕΗ (Πειραιά): 1254
  Βλάβες ΟΤΕ: 121

  Δημόσιες υπηρεσίες

  ΙΝΚΑ: 1721-2103633976
  ΤΕΒΕ: 2105285500
  ΟΑΕΔ: 2109989000
  ΟΓΑ: 2103322100
  ΚΕΠ: 1564
  Υπηρεσία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» 1502
  Υπ. Ανάπτυξης: 1520
  Γενική Γραμματεία Καταναλωτή: 1520
  Προεδρία Δημοκρατίας: 2107283111
  Boυλή των Ελλήνων: 2103707000
  Δήμος Αθηναίων: 2105277000
  Δήμος Πειραιώς: 2104194000

  Συγκοινωνίες

  Λιμεναρχείο Πειραιά: 2104147800/4172675
  Λιμεναρχείο Ραφήνας: 22940/28888
  Λιμεναρχείο Λαυρίου: 22920/25249
  Λιμεναρχείο Αγ. Κων/νου: 22350/31759
  Πλοία Αργοσαρωνικού: 2104593162
  Πλοία εσωτερικού: 2104593000
  Πλοία εξωτερικού: 2104530974
  Ολυμπιακή κρατήσεις: 2109666666
  Αegean Αirlines: 8011120000 (από κινητό 210-6261000)
  Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: 3530000
  Τρένα ΟΣΕ: 2105297777
  Δρομολόγια τρένων εξωτερικού: 147
  Λεωφορεία στ. Κηφισού: 2105124910
  Λεωφορεία. στ. Λιοσίων: 2108317179-8317153
  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 185

  Κοινωνικές υπηρεσίες

  Τηλεφωνικό κέντρο για ραντεβού ΙΚΑ: 184
  Τηλεφωνική Γραμμή ΑΙDS: 2107222222
  Συμβουλευτικοί σταθμοί ΑΙDS: 2107239945
  SOS Γιατροί: 1016
  ΟΚΑΝΑ: 2108898200
  Γραμμή Απεξάρτησης: 2103617089
  Κέντρο Αιμοδοσίας: 2108257425
  Γιατροί χωρίς σύνορα: 2105200500, 8213704
  Γιατροί του Κόσμου: 2106440400, 8233653
  Κέντρο κακοποιημένων γυναικών: 2105244657
  Γραμματεία ισότητας: 2103315291
  Γραμμή ζωής SΟS: 175
  Χαμόγελο του Παιδιού: 1056
  Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 2103613848
  Κέντρο εξυπηρέτησης κωφών: 2108815555
  Κτηνιατρική κλινική: 2109813604, 3625644
  Τηλεφωνικό κέντρο για λακκούβες: 1521
  Η γραμμή του δημότη: 195

  Διάφορα

  Δελτίο καιρού: 1448
  ΟΠΑΠ: 2105798000
  Ο.Δ.Ι.Ε.: 2299081000

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  Αμεση Δράση: 100
  Στρατονομία: 2310270845
  Πυροσβεστική: 199
  Λιμενικό: 2310531505
  Κέντρο Αμ. Βοήθειας: 166
  Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία: 1434
  Οδική βοήθεια: 104
  Βλάβες ΔΕΗ: 2310729752
  Βλάβες Υδρευσης: 2310207345
  ΟΣΕ Τρένα: 2310517517, 517518
  Υπεραστικά Λεωφορεία: 142
  Δελτίο Καιρού: 149
  Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης: 2310379000
  Νομαρχία: 2310428536
  Δημαρχείο: 238321
  Πανεπιστήμιο: 2310996000
  Εισαγγελία: 2310520235

  SITEMAP

  ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

  facebook twitter