ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 29/11/2013
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Μ. ΜΠΑΡΝΙΕ, ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Πιο ισχυρές τώρα οι τράπεζες στην Ελλάδα και την Ε.Ε.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ωστόσο είναι σημαντικό να μην χαλαρώσει την προσπάθειά της και να επιτύχει τους στόχους του προγράμματός της και το 2014. Στο πλαίσιο αυτό το θέμα του «κουρέματος» του χρέους δεν είναι της παρούσης. Το μήνυμα αυτό έστειλε -μεταξύ πολλών άλλων- ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα, που λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή, ενόψει της έναρξης της ελληνικής προεδρίας στις αρχές του 2014, αλλά και της? επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες. Το πρόγραμμα του επιτρόπου με το ευρύτατο χαρτοφυλάκιο (που εκτείνεται από την τραπεζική ένωση και τις δημόσιες προμήθειες ως την ενιαία αγορά και την προστασία των καταναλωτών) ήταν ιδιαίτερα φορτωμένο, αφού συναντήθηκε διαδοχικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (το βράδυ της Τετάρτης) και κατά την χθεσινή ημέρα με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη, και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο.

Ανάπτυξη
Στη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση των επίσημων επαφών, ο κ. Μπαρνιέ υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία επιτέλους σταθεροποιείται, αφού προβλέπεται επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 (μετά από εξαετή ύφεση) και επιτάχυνση της διαδικασίας ανάκαμψης το 2015, ενώ η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος επιτρέπει να «πέσει όλο το βάρος» στην προσπάθεια μείωσης του χρέους. Ερωτώμενος, ωστόσο, για το ενδεχόμενο και την χρονική στιγμή ενός νέου «κουρέματος», ο κ. Μπαρνιέ παρέπεμψε με? γαλλική διπλωματία στον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουν περαιτέρω οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αξιοποιήσει καλύτερα τα «ατού» που διαθέτει, όπως τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τα ποιοτικά αγροτικά της προϊόντα, σημειώνοντας όμως ότι υπάρχουν ήδη απτά αποτελέσματα. Όπως είπε, η βελτίωση του κλίματος επέτρεψε μεταξύ άλλων την επανέναρξη των έργων στους αυτοκινητοδρόμους, ενώ έκανε λόγο και για «ουσιαστική πρόοδο» στην απορρόφηση και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, που αποτελεί ασφαλώς ζητούμενο και για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2013-2020).

Ερωτώμενος για την έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, σημείωσε ότι δεν αποτελεί μόνο ελληνικό πρόβλημα, εκφράζοντας την ελπίδα να ανοίξουν οι στρόφιγγες της δανειοδότησης, ελπίδα που πάντως δεν επιβεβαιώνεται από τα χθεσινά στοιχεία της ΤτΕ για τη συνεχή μείωση της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, πάντως, υποστήριξε ότι οι τράπεζες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι πλέον πιο ισχυρές και καλύτερα κεφαλαιοποιημένες από ότι προηγουμένως, ενώ θα εποπτεύονται καλύτερα μετά την ενεργοποίηση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο τέλος του 2014.

Τραπεζική ένωση
Το project της τραπεζικής ένωσης, πρώτος πυλώνας του οποίου είναι ο SSM, κατέλαβε κεντρικό ρόλο στις επαφές του κ. Μπαρνιέ στην Αθήνα. Και τούτο διότι πριν από τα Χριστούγεννα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση (σε επίπεδο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων) για τον δεύτερο πυλώνα, τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης και Εκκαθάρισης Τραπεζών, με το σχέδιο να οριστικοποιείται -βάσει του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος- επί ελληνικής προεδρίας.

Ο επίτροπος χαρακτήρισε «δύσκολη, αλλά όχι απίθανη» την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης (με δεδομένες τις ισχυρές γερμανικές ενστάσεις) και γι’ αυτό από την Αθήνα μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ολοκλήρωση της προγραμματικής συμφωνίας των κυβερνητικών εταίρων. Ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης πρέπει να στηρίζεται σε ένα ενιαίο ταμείο που θα χρηματοδοτείται από τις τράπεζες καθώς «στο εξής για τις τραπεζικές διασώσεις θα πρέπει να πληρώνουν οι τράπεζες και όχι οι φορολογούμενοι». Απέφυγε, πάντως, να δώσει λεπτομέρειες για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων καθώς βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, αρκούμενος να τονίσει ότι σε όλη την Ε.Ε. υπό οποιασδήποτε συνθήκες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι απολύτως εγγυημένες.

Γεύμα με κορυφαίους επιχειρηματίες

Οι δημόσιες συμβάσεις, η εξυγίανση των τραπεζών, αλλά και οι κρατικές ενισχύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του κ. Μπαρνιέ. Στη συνάντηση του Γάλλου επιτρόπου με τον κ. Χατζηδάκη εξετάσθηκαν οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και η πολιτική για τις δημόσιες συμβάσεις. Ειδικότερη αναφορά έγινε στο σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών που εφαρμόζεται ήδη, στην Ενιαία Αρχή Προμηθειών και στο νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Ο Γ. Στουρνάρας ανέλυσε την πρόοδο του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας, την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των συνθηκών παροχής ρευστότητας στην οικονομία. Αργά χθες το βράδυ ο κ. Μπαρνιέ επρόκειτο να παρακαθίσει σε κλειστό δείπνο με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και... κυρίως πιάτο στο μενού τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Προσκεκλημένοι ήταν, μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ. Αλ. Τουρκολιάς (ΕΤΕ), Γ. Κωστόπουλος (Alpha Bank), Μιχ. Σάλλας (Πειραιώς), Χρ. Μεγάλου (Eurobank), ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, του ΣΕΤΕ Αν. Ανδρεάδης, εκπρόσωποι του ναυτιλιακού κόσμου, όπως οι κ. Θ. Βενιάμης και Γ. Λύρας κ.α.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter