ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 21/4
ενημερώθηκε
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Μάχη τώρα για έντιμο συμβιβασμό

Μάχη τώρα για έντιμο συμβιβασμό

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Σε πολύ λεπτή φάση εισέρχεται σήμερα η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, στην Ουάσιγκτον και αναμένονται κρίσιμες συναντήσεις σήμερα μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με Λαγκάρντ, Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ. Ο πήχυς των προσδοκιών για γενναίες αποφάσεις, ως προς μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παραμένει χαμηλά, με δεδομένα τις αντίθετες επιδιώξεις Γερμανίας και ΔΝΤ.

Υπάρχουν όμως ενδείξεις σύγκλισης, πιθανόν επαρκών ώστε οι συζητήσεις να περάσουν σε πιο ώριμη φάση, ενώ αίσθηση προκάλεσε χθες η παραδοχή Σόιμπλε πως οι ελληνικές προβλέψεις για τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία είναι πιο ρεαλιστικές από εκείνες του ΔΝΤ. Με τα δεδομένα έως χθες, το πιθανότερο είναι πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, Δευτέρα ή Τρίτη όπως εκτίμησε χθες ο Κλ. Ρέγκλινγκ, για να οριστικοποιηθεί η τεχνική συμφωνία με το βλέμμα στραμμένο σε μια συνολική συμφωνία έως το Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Πολλά κρίνονται σήμερα, στην Ουάσιγκτον, στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Ευκλ. Τσακαλώτο, με Κρ. Λαγκάρντ, Β. Σόιμπλε, Γ. Ντάισελμπλουμ και Μ. Σαπέν, στόχος της Αθήνας είναι να βολιδοσκοπήσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι πιστωτές για το μεταξύ τους συμβιβασμό για το χρέος.

Η ελληνική ομάδα αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Π. Μοσκοβισί και τον Π. Τόμσεν του ΔΝΤ. Στο στρατόπεδο των πιστωτών, οι ζυμώσεις φαίνεται πως είναι έντονες για το ελληνικό ζήτημα, ενώ φήμες από προχθές έκαναν λόγο ακόμη και για συναντήσεις κορυφής, σε επίπεδο Washington Group...

Παρέμβαση Σόιμπλε - Λαγκάρντ << Οι δηλώσεις Σόιμπλε έδωσαν πάντως χθες πιο ενθαρρυντικό τόνο. Σε μια ασυνήθιστη τοποθέτηση εκτίμησε πως οι ελληνικές προβλέψεις για τα δημοσιονομικά είναι πιο ρεαλιστικές από εκείνες του Ταμείου, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ και εκτίμησε πως η Ελλάδα μπορεί να σωθεί με το... 50% των μεταρρυθμίσεων.

Νωρίτερα, πάντως, η Κρ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην ανάγκη τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα να είναι «πιο λογικά», διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Πρέπει να σημειωθεί πως το Ταμείο επιμένει σε πλεονάσματα 1,5% στην τετραετία 2019 - 2022, με τις τελευταίες του προβλέψεις, ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά επιδιώκει να διατηρηθεί ο στόχος του 3,5% για μία πενταετία, το πιθανότερο. Σημειώνεται πως τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% υπερασπίστηκε χθες η Κομισιόν, που έκανε όμως πάλι λόγο για ηπιότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος και για παραμονή της οικονομίας σε εύθραυστη κατάσταση.

Εξοδος στις αγορές
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές, ακόμη και πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας λόγο για δυνατότητα ενός ακόμη ευρωπαϊκού «success story», εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα ή Τρίτη θα επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα. «Ελπίζουμε πολύ», είπε, «ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες», ενώ παραδέχθηκε ότι η λιτότητα που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλη και επώδυνη, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό οφειλόταν στο πολύ μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και την απώλεια ανταγωνιστικότητας της χώρας, κάνοντας λόγο για πολύ ισχυρή δημοσιονομικπή προσαρμογή.

Προς πλεόνασμα στη ζώνη του 4%

Σε πρωτογενές πλεόνασμα στη ζώνη του 4% του ΑΕΠ, εκτιμάται πως θα παραπέμπουν τα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την εξέλιξη των δημοσιονομικών στοιχείων το 2016. Σε χθεσινό του δημοσίευμα το Bloomberg, επικαλείται αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών που κάνει λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 4% του ΑΕΠ το 2016, δηλαδή σχεδόν επτά φορές πάνω από τον μνημονιακό στόχο. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο, η συγκεκριμένη επίδοση δεν φαίνεται πως «πείθει το ΔΝΤ», το οποίο εξακολουθεί να θέτει εν αμφιβόλω τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των πλεονασμάτων. Βασική «ένσταση» του Ταμείου αποτελεί η θέση ότι το πλεόνασμα του 2016 συνιστά απόρροια, ως επί το πλείστον, επιβολής έκτακτων μέτρων και λιγότερο, εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ερώτημα
Πολλά κρίνονται σήμερα, στην Ουάσιγκτον. Στόχος της Αθήνας είναι να βολιδοσκοπήσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι πιστωτές για το μεταξύ τους συμβιβασμό για το χρέος.

Αύριο
Η ελληνική ομάδα αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Π. Μοσκοβισί και τον Π. Τόμσεν του ΔΝΤ.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter