ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 19/5
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Οι Κινέζοι βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα

Οι Κινέζοι βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα

Η ενέργεια, οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες είναι οι τρεις τομείς για τους οποίους η Αθήνα στοχεύει σε άμεση οικονομική συνεργασία με το Πεκίνο, προκειμένου να προσελκύσει ένα σημαντικό μέρος από τα 40 δισ. δολάρια που η Κίνα πρόκειται να επενδύσει μέσα στην ερχόμενη τριετία για την οικονομική της επέκταση προς τη Δύση, όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο υφυπουργός, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, δήλωσε ότι από στις επαφές που έγιναν ήταν εμφανές το έντονο ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών να επενδύσουν συντονισμένα στην Ελλάδα. Πρόκειτα κυρίως για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, τις υποδομές, τα δίκτυα, τις κατασκευές, τον τουρισμό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όπως είπε, ανοίγει μία διπλή ευκαιρία γιατί πέρα από τις επενδύσεις στην Ελλάδα, θα μπορέσουν και ελληνικές εταιρείες να συμμετάσχουν στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιείται στην Κίνα. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος συνεργασιών στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ο κ. Πιτσιόρλας εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει το ρόλο του διάμεσου στην προσέγγιση Ε.Ε.-Κίνας, ενώ είπε ότι η χώρα εκμεταλλεύτηκε τη στρατηγική της θέση, με τη μεγάλη επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Περαιά και πρόσθεσε ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται και για τη σιδηροδρομική σύνδεση του Πειραιά με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ανέφερε ότι προωθούνται αλλαγές στη νομοθεσία για τη χορήγηση βίζας σε υπηκόους τρίτων χωρών που αγοράζουν κατοικία στην Ελλάδα, ώστε να συμπληρωθεί το σχετικό πλαίσιο. Πάντω,ς δεν θα υπάρξει αλλαγή στο ύψος των επενδυόμενων κεφαλαίων και στον νόμο για τις μεγάλες επενδύσεις.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο υφυπουργός στα ναυπηγεία. Οπως είπε η κυβέρνηση επιδιώκει τη διαμόρφωση μίας στρατηγικής για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου, καθώς και της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος.

Ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε ότι ανοίγει ο φάκελος των προκαταβολών που έχει δώσει το ελληνικό δημόσιο στους σημερινούς ιδιοκτήτες του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά για έργα που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και ότι το Δημόσιο θα διεκδικήσει τις προκαταβολές αυτές.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να διαχωριστούν οι αμυντικές και οι εμπορικές δραστηριότητες του ναυπηγείου και κατόπιν να υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομίας υπογράμμισε τη σημασία που έδωσαν οι Κινέζοι στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Κίνα έδειξε πως η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της για την επέκταση στη Δύση.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter