ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 9/9/2009 20:33
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Η Ελλάδα κατώτερη από τη Μποτσουάνα και στο ¨επιχειρείν¨!

Η Ελλάδα κατώτερη από τη Μποτσουάνα και στο ¨επιχειρείν¨!

Του Γιώργου Ι. Μαύρου
gmavros@pegasus.gr

Μια ημέρα μετά την έκθεση-καταπέλτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που αποκάλυψε ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας είναι κατώτερη ακόμα και της Μποτσουάνα, ήρθε και δεύτερο, εξίσου ηχηρό «χαστούκι» στο προφίλ της κυβέρνησης Καραμανλή ως μεταρρυθμιστική δύναμη:

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Επιχειρείν το 2009-10 αποκαλύπτει τις αποκαρδιωτικές επιδόσεις της Ελλάδας και στην επιχειρηματικότητα.

Εξετάζοντας την ευκολία του επιχειρείν σε 183 χώρες η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει την Ελλάδα στην 109η θέση (το 2008 είχε προσγειωθεί στην 100η θέση), αρκετά κάτω από οικονομικές υπερδυνάμεις όπως η Αιθιοπία, η Γουιάνα, η Ζάμπια, η Ναμίμπια και ...φυσικά η Μποτσουάνα, αλλά ωστόσο πάνω αρκετές χώρες, όπως η Ουγκάντα, το Νεπάλ και το Τζιμπουτί.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα έχει τη χειρότερη κατάταξη από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πιο κοντινές την Κροατία (103η), την Ιταλία (78η) και την Τσεχία (74η), ενώ η Ιρλανδία και η Ισπανία, χώρες τα δημοσιονομικά προβλήματα των οποίων επικαλέστηκε ο Κ. Καραμανλής για να συνδέσει τη δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με την κρίση, καταλαμβάνουν την  7η και 51η θέση αντίστοιχα.

Η 109η θέση ήρθε για την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι αποτελεί την μοναδική ανεπτυγμένη οικονομία-μέλος του ΟΟΣΑ που προχώρησε σε κάποια μεταρρύθμιση μέσα στο 2009: η κυβέρνηση Καραμανλή πιστώνεται το Λευκό Τειρεσία, μεταρρύθμιση που προσμετρείται στην ευκολία άντλησης πίστωσης.

Ωστόσο, στην εν λόγω κατηγορία η Ελλάδα παρά τον Λευκό Τειρεσία έρχεται 87η μεταξύ 183 χωρών. Ακόμα πιο αποκαρδιωτικές ωστόσο είναι οι επιδόσεις της χώρας σε άλλες κατηγορίες αξιολόγησης της επιχειρηματικότητας:

Στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η Ελλάδα έρχεται 140η με την 9η χειρότερη μεταξύ 183 χωρών επίδοση στον αριθμό των διαδικασιών (15) διαδικασιών στις οποίες υποβάλει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα, στην καταγραφή ακίνητης περιουσίας έρχεται 107η. έχοντας το 7ο χειρότερο ρεκόρ ως προς τον αριθμό των διαδικασιών που απαιτούνται (11).

Δεν είναι τυχαίο που στην προχθεσινή έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ως δυο βασικές αιτίες πίσω από την χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ήταν η αναποτελεσματικότητα της γραφειοκρατίας και η διαφθορά.

Στην ίδια έκθεση (του Φόρουμ) η Ελλάδα έπιανε πάτο στο κριτήριο της αποδοτικότητας της εργασίας (116η μεταξύ 133 χωρών). Όμοια, στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα έρχεται 147η στην κατηγορία της απασχόλησης εργαζομένων.

Η χειρότερη επίδοση, ωστόσο, έρχεται σε ένα κριτήριο που θα περίμενε κανείς διάκριση για την Ελλάδα του Κ. Καραμανλή: στην προστασία των επενδυτών η χώρα κατατάσσεται 154η. Αλήθεια, η διεθνής κρίσης ευθύνεται και γι’ αυτό;


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter