ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 12/5/2010 22:11
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Φοροδιαφυγή: Στο στόχαστρο 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Πόσα δήλωναν στην Εφορία

Φοροδιαφυγή: Στο στόχαστρο 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Πόσα δήλωναν στην Εφορία

Ηλεκτρονικό «δίχτυ» σε 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, συμβολαιογράφους) απλώνει το υπουργείο Οικονομικών για να «συλλάβει» όσους διάγουν πολυτελή βίο και εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα φτώχειας. Παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα μπουν τα πρώτα «λουκέτα» σε ιατρεία, καταστήματα, νυχτερινά κέντρα και μπαρ που εντοπίστηκαν να μην κόβουν αποδείξεις.

Η κυβέρνηση απαντώντας στην απαίτηση των πολιτών να πληρώσουν όσοι πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού, ανοίγει μέτωπο με τη μεγάλη και επώνυμη φοροδιαφυγή με «όπλα» την οικονομική αστυνομία που συστήνεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη δημοσιοποίηση μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής ενδεχομένως και ονόματα φοροφυγάδων αλλά και την επιβολή αυστηρότερων προστίμων και κυρώσεων που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος. 

Τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής εξετάσθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη

Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών θα είναι αδυσώπητο προς κάθε κατεύθυνση δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δημ. Γεωργακόπουλος, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ,  προειδοποιώντας ταυτόχρονα με «λουκέτα» όσους φοροδιαφεύγουν. «Όλες οι παραβάσεις εξετάζονται και θα αρχίσει η καθημερινή έκδοση αποφάσεων για κλείσιμο επιχειρήσεων, γραφείων ιατρείων, κτλ. Τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά» υπογράμμισε ο κ. Γεωργακόπουλος και πρόσθεσε ότι πρώτα ξεκινάμε από τους έχοντες και κατέχοντες και όχι από τους μικρότερους.

 

Τα πρώτα λουκέτα

 

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μπουν τα πρώτα «λουκέτα» σε δεκάδες επώνυμα  κέντρα διασκέδασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που εντοπίστηκαν να μην κόβουν αποδείξεις  ενώ με αναστολή της άδειας λειτουργίας των ιατρείων τους απειλούνται και μεγαλογιατροί του Κολωνακίου που δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα «φτώχειας». Τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν στους γιατρούς αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα από τον ίδιο τον  υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φορολογικοί έλεγχοι επεκτείνονται και σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Στις αρχές της εβδομάδας, οι γιατροί μεγάλου ιδιωτικού θεραπευτηρίου δέχθηκαν την επίσκεψη ελεγκτών του ΣΔΟΕ.  

Εξελίξεις αναμένονται και για τους συμβολαιογράφους οι οποίοι «φούσκωναν» τεχνητά τις δαπάνες τους για να μειώσουν τον φόρο ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και οι καλλιτέχνες των κέντρων διασκέδασης.

  

 

Διασταυρώσεις

 

Όπως αποκάλυψε η επεξεργασία των περσινών φορολογικών δηλώσεων  7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Οι «φτωχοί» επαγγελματίες μπαίνουν τώρα στο ηλεκτρονικό «μάτι» της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.  Ήδη  ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα  διασταυρώσεων στα εισοδήματα, τις δαπάνες και τα περιουσιακά στοιχεία που εμφανίζουν στην εφορία 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, καλλιτέχνες, μεσίτες κ.λ.π).

Η ΓΓΠΣ αναζητάει τους ελεύθερους επαγγελματίες που κρύβουν από την εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα και έχουν στην κατοχή τους ακριβά ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες. 

Η διασταύρωση των στοιχείων γίνεται με βάση τα έντυπα Ε3 που υπέβαλαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στα οποία δηλώνονται αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες. Κατόπιν τα στοιχεία του Ε3 θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης όπου καταγράφονται τα στοιχεία για τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, αυτοκίνητα) . 

 

«Ξήλωμα» εφόρων

 

Από αύριο ξεκινάει και το «ξήλωμα» των εφόρων  που δεν έπιασαν το στόχο αύξησης των εσόδων. Οι έφοροι θα αντικατασταθούν ους από τους αναπληρωτές τους μέχρι να οριστούν οι νέοι διευθυντές σε κάθε Δ.Ο.Υ.

«Δεν μας ενδιαφέρει ποιο είναι το «χρώμα» του καθενός από τους διευθυντές των Δ.Ο.Υ. μας ενδιαφέρει η γάτα να πιάνει ποντίκια. Όποιος δεν πιάνει ποντίκια δεν έχει κανένα λόγο να κάθεται εκεί να ζεσταίνει την καρέκλα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος.

 

 

 

Τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία

οι ελεύθεροι επαγγελματίες

 

 

 Κλιμάκια εισοδήματος (σε ευρώ)

Ελεύθεροι επαγγελματίες

 

 

            <  1.000 

89.868

  1.000   -  6.000  

142.402

  6.000   -  10.000  

43.505

  10.000   -  15.000  

41.686

  15.000   - 20.000  

23.020

  20.000   - 30.000  

23.495

  30.000   -  50.000  

17.958

  50.000   -  70.000  

6.607

  70.000   -  100.000  

3.897

100.000 - 900.000

3.014

 900.000 και άνω

10

ΣΥΝΟΛΟ.........

395.462


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter