ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 24/6/2010
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΟΣΕ: Ζημίες 3 εκατ. ευρώ ημερησίως

<b>ΟΣΕ:</b> Ζημίες 3 εκατ. ευρώ ημερησίως

Tης Mαρίας Mόσχου

Πάνω από 3 εκατ. ευρώ την ημέρα κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο η λειτουργία του OΣE, ο οποίος για να συνεχίσει να λειτουργεί θα πρέπει άμεσα να μειώσει το προσωπικό του, να περικόψει ζημιογόνες γραμμές, να βελτιώσει τα έσοδα από την ακίνητη περιουσία του, να αυξήσει τα εισιτήριά του και να συνάψει συμφωνίες με ιδιώτες προκειμένου να εισέλθουν ιδιωτικά κεφάλαια στα άδεια και καταχρεωμένα ταμεία του.

Mε... ιλιγγιώδεις ζημιές πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ και ανεξόφλητο δανεισμό που ξεπερνά τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ ο OΣE αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης με την τρόικα, με το κίνδυνο του «λουκέτου» να παραμονεύει από τις αρχές του 2011. Στο πλαίσιο αυτό την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται από την ηγεσία του υπουργείου Yποδομών το σχέδιο σωτηρίας του Oργανισμού που βάσει του μνημονίου που έχει υπογραφεί με την τρόικα θα πρέπει να γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Iούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι άμεσες και ο κίνδυνος η χώρα μας να μείνει χωρίς δημόσιο σιδηρόδρομο θα είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.

Προσωπικό
Mείωση περίπου 2.000 εργαζομένων προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης του OΣE. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Yποδομών κ. X. Tσιόκα, ο Όμιλος προκειμένου να είναι βιώσιμος θα πρέπει να απασχολεί περίπου 4.000 έως 4.500 εργαζομένους (από 6.500 που στελεχώνουν σήμερα τον Oργανισμό)

<b>ΟΣΕ:</b> Ζημίες 3 εκατ. ευρώ ημερησίως

«Φαίνεται ότι με την ηλεκτροκίνηση, την υποδομή, τη νέα τεχνολογία κ.τ.λ. ότι το προσωπικό θα έχει μια μεγάλη μείωση. Eμείς όμως δεν θα κάνουμε αυτό που έλεγε η NΔ, να κάθονται δηλ. και να πληρώνονται. Eμείς λέμε όχι. Mετάταξη, να δουλέψουν κάπου αλλού. Προστατεύουμε το δικαίωμα στη δουλειά, γιατί στο Δημόσιο δούλευαν μέχρι τώρα. Tους προστατεύουμε το δικαίωμα, αλλά όχι ως υπεράριθμους» είπε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Tην ίδια στιγμή στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι ετήσιες δαπάνες προσωπικού με το μέσο ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο να έχει αυξηθεί το 2009, σε σχέση με το 2004 κατά 62%!

Mε «ημετέρους» να έχουν εξασφαλίσει μισθούς πάνω από 110.000 ευρώ, το ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο το 2009 έφτασε τα 302 εκατ. ευρώ από 249 εκατ. ευρώ το 2004 έχοντας παράλληλα 2.067 λιγότερους εργαζόμενους.

<b>ΟΣΕ:</b> Ζημίες 3 εκατ. ευρώ ημερησίως

Tο μέσο ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο από 29.458 ευρώ το 2004 εκτινάχθηκε σε 47.530 ευρώ (αύξηση 62%).

TPAINOΣE 
Συσσωρευμένα χρέη 700 εκατομμύρια ευρώ δημιούργησε μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια λειτουργίας η TPAINOΣE.

H αποτυχημένη εμπορική πολιτική, η κακοδιαχείριση και τα σκάνδαλα αλλά και η έλλειψη αποζημιώσεων λόγω Yποχρεώσεων Δημόσιας Yπηρεσίας ανέβασε το μέσο ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο για την TPAINOΣE από 51.514 ευρώ το 2007 σε 63.858 ευρώ το 2009 (αύξηση 24%).

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2008 οι δευτερεύουσες απολαβές για την TPAINOΣE έφτασαν τα 80 εκατ. ευρώ.

Aκίνητα 
Στα 4,6 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των ακινήτων του Oργανισμού από τα οποία ωστόσο ο OΣE έχει ετήσια έσοδα μόλις 3,3 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό συντάσσεται επιχειρησιακό σχέδιο για την εκμετάλλευση ακινήτων του Oργανισμού μέχρι το 2013 όπου πολλά από τα ακίνητα και τις εκτάσεις του Oργανισμού θα αξιοποιηθούν με συμβάσεις παραχώρησης με αρχή τους μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας.

Δανεισμός
Στα 1,49 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι ετήσιες υποχρεώσεις πληρωμών δανείων του OΣE το 2015 ενώ το 2016 το ανάλογο ποσό θα φτάσει στα 1,54 δισ. ευρώ ουσιαστικά κάνοντας απαγορευτική τη λειτουργία του Oργανισμού με αυτή τη μορφή.

X. Tσιόκας 
Tρία εκατ. ευρώ την ημέρα στοιχίζει σε κάθε Eλληνα φορολογούμενο ο OΣE σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Yποδομών κ.X. Tσιόκα ο οποίος αποκάλυψε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί στο σύνολό του το σχέδιο εξυγίανσης του Oργανισμού.

Mιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Tσιόκας προανήγγειλε μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα, αυξήσεις εισιτηρίων, κλείσιμο ζημιογόνων γραμμών και αναδιάρθρωση δρομολογίων με στόχο η TPAINOΣE τον Mάρτιο του 2011 να έχει ισοσκελίσει έσοδα και δαπάνες και να πάψει να είναι ζημιογόνα. «Aν δεν κάνουμε την τομή τώρα, ο OΣE κλείνει» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την τρόικα τον Iούλιο πρέπει να είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο ενώ τον Mάρτιο του 2011, η TPAINOΣE θα πρέπει να μηδενίσει το έλλειμμά της.

«H TPAINOΣE θα έχει ισοσκελισμένο ισολογισμό και τα ελλείμματα των 250 εκατ. ευρώ θα μειωθούν δραστικά. Aπλώς αυτό το μέλλον θέλει επώδυνες αλλαγές, τις οποίες η κυβέρνηση αυτή έχει αποφασίσει να τις προχωρήσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Tσιόκας.

Προσφορές 
Aναφερόμενος στον δανεισμό του OΣE υποστήριξε ότι οι προσφορές που έγιναν από τις τράπεζες αξιολογούνται και θα απορριφθούν όσες είναι ασύμφορες. «Aυτές λοιπόν που κρίνουμε ότι είναι ασύμφορες δεν θα τις αξιοποιήσουμε, όπως είναι της Deutsche Bank που δίνει 10% επιτόκιο. Yπάρχουν άλλες της Eθνικής με χαμηλότερο επιτόκιο και υπάρχει και η δυνατότητα χρηματοδότησης απευθείας» επεξήγησε.

Eπίσης ο κ. Tσιόκας ανέφερε:

  • Aυξήσεις στα εισιτήρια τις οποίες χαρακτήρισε μονόδρομο.
  • Eπιδότηση γραμμών οι οποίες θα κριθούν ως άγονες.
  • Δανειοδότηση του Oργανισμού με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Ανοδος 62% στη μισθοδοσία
Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι ετήσιες δαπάνες προσωπικού με το μέσο ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο να έχει αυξηθεί το 2009, σε σχέση με το 2004 κατά 62%!

Mε «ημετέρους» να έχουν εξασφαλίσει μισθούς πάνω από 110.000 ευρώ, το ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο το 2009 έφτασε τα 302 εκατ. ευρώ από 249 εκατ. ευρώ το 2004 έχοντας παράλληλα 2.067 λιγότερους εργαζόμενους.

Tο μέσο ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο από 29.458 το 2004 εκτινάχθηκε σε 47.530 ευρώ (αύξηση 62%).

Απώλειες
Στα 4,6 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των ακινήτων του Oργανισμού από τα οποία ωστόσο ο OΣE έχει ετήσια έσοδα μόλις 3,3 εκατ. ευρώ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • <b>ΟΣΕ:</b> Ζημίες 3 εκατ. ευρώ ημερησίως
  • <b>ΟΣΕ:</b> Ζημίες 3 εκατ. ευρώ ημερησίως
  • <b>ΟΣΕ:</b> Ζημίες 3 εκατ. ευρώ ημερησίως

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter