ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 26/1/2002
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Σκάνδαλο 10 δισ. δρχ. στην ΕΤΒΑ Finance

Σκάνδαλο 10 δισ. δρχ. στην ΕΤΒΑ Finance
Σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών αποκαλύφθηκε χθες στην ΕΤΒΑ Finance, θυγατρική εταιρεία της ΕΤΒΑ. Κύκλωμα στο οποίο συμμετείχαν ανώτερα στελέχη της εταιρείας προέβαινε σε παράνομες τοποθετήσεις κεφαλαίων της ΕΤΒΑ Finance ζημιώνοντας τόσο την τράπεζα όσο και το ελληνικό δημόσιο.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών της μητρικής τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες το απόγευμα, τα στοιχεία για την ύπαρξη του κυκλώματος διαφθοράς στην ΕΤΒΑ Finance προέκυψαν κατά τους ελέγχους που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο η διοίκηση της ΕΤΒΑ σε όλες τις μεταβιβαζόμενες θυγατρικές εταιρείες, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησής της.

Τα αποτελέσματα της έρευνας τέθηκαν χθες το μεσημέρι υπ’ όψιν του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη από τον διοικητή της ΕΤΒΑ Γεώργιο Κασμά και ο υπουργός αποφάσισε να δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα.

Με κατεπείγουσα εντολή του κ. Χριστοδουλάκη επελήφθη αμέσως της υπόθεσης το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ενώ ενημερώθηκαν από την πρώτη στιγμή τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Δημήτρης Μπατζελής, επικοινώνησε ήδη και ζήτησε την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα.

Το ΣΔΟΕ θα συνεχίσει την έρευνα τις επόμενες ημέρες προκειμένου να υποβάλει την έκθεσή του στον εισαγγελέα για να ξεκινήσει άμεσα η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και να αποδοθούν ευθύνες οπουδήποτε και αν υπάρχουν.

Οι αποκαλύψεις του ΣΔΟΕ
Για το θέμα έδωσε αργά χθες το απόγευμα έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο κ. Χριστοδουλάκης, μαζί με τον κ. Μπατζελή. Όπως είπε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, στην υπόθεση εμπλέκονται υπηρεσιακά στελέχη τα οποία ήταν υπεύθυνα για τη διαχείριση των διαθεσίμων της εταιρείας. Τα διαθέσιμα έπρεπε να τοποθετηθούν σε ρέπος. Προς τούτο, ζητήθηκε η τράπεζα με το καλύτερο επιτόκιο και προκρίθηκε η ΕFG Εurobank.

Η διαδικασία ήταν η εξής: Εκδίδονταν επιταγές των προς κατάθεση ποσών σε όνομα φυσικού προσώπου που εμφανιζόταν ως υπάλληλος της Εurobank, με σκοπό την κατάθεση της επιταγής στην τράπεζα. Μετά την κατάθεση, λάμβανε αποδεικτικό το οποίο παρέδιδε στην ΕΤΒΑ Finance. Όπως όμως αποκαλύφθηκε από την έρευνα, το πιστοποιητικό αυτό ήταν πλαστό. Στην πραγματικότητα, τα διαθέσιμα κατετίθεντο σε λογαριασμό τρίτου προσώπου που διατηρούσε κωδικό σε χρηματιστηριακή εταιρεία. Τα χρήματα αυτά δεν κατατίθεντο -όπως θα έπρεπε- στο όνομα της ΕΤΒΑ Finance.

Τα συνεργεία του ΣΔΟΕ βρίσκονται στην ΕΤΒΑ Finance αλλά και σε άλλες θυγατρικές της τράπεζας, καθώς και στο λογιστήριο του φυσικού προσώπου που εμπλέκεται στην υπόθεση. «Γίνονται έρευνες σε 24ωρη βάση και θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων τριών ημερών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπατζελής. Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος βρίσκεται στα γραφεία του ΣΔΟΕ. Διευκρινίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δηλώσεις Χριστοδουλάκη
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι τέσσερα ανώτερα στελέχη της ΕΤΒΑ Finance τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να διευκολυνθεί η έρευνα διότι «οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι η κατάχρηση γινόταν εσωτερικά και εξωτερικά και ο εισαγγελέας θα κάνει πρόταση για ενδεχόμενα περιοριστικά μέτρα». Κατά τη συνέντευξη ο κ. Χριστοδουλάκης απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος του ποσού της κατάχρησης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, η έκταση της κατάχρησης είναι σημαντική».

Πληροφορίες της «Η» αναφέρουν ότι το σκάνδαλο είναι της τάξης των 9-10 δισ. δραχμών, χωρίς να αποκλείεται να ανέβει ακόμα περισσότερο ο... πήχυς, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα. Ερωτηθείς για την ταυτότητα των στελεχών της ΕΤΒΑ Finance που εμπλέκονται στην υπόθεση, αρνήθηκε να τα κατονομάσει. Είπε όμως ότι το φυσικό πρόσωπο που διακινούσε τα χρήματα δεν ήταν υπάλληλος της Εurobank. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για συνταξιούχο υπάλληλο της τράπεζας.

Κύκλοι από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανέφεραν χθες το βράδυ ότι η Τράπεζα Πειραιώς, από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση, κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι η Πειραιώς δεν έχει αναλάβει ακόμα τον έλεγχο της ΕΤΒΑ (παρότι η σχετική σύμβαση υπεγράφη στο τέλος του προηγούμενου Δεκεμβρίου), καθώς η μεταβίβαση των μετοχών της ΕΤΒΑ στην Πειραιώς τελεί υπό την αίρεση της οριστικής πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στους Γερμανούς της ΗDW. Βεβαίως, όπως δήλωσε και ο κ. Χριστοδουλάκης, σε περίπτωση που ανακαλυφθεί «μαύρη τρύπα» στον ισολογισμό της ΕΤΒΑ συνεπεία του σκανδάλου, το γεγονός αυτό θα έχει επίπτωση στην σχετική συμφωνία, καθώς στο τίμημα που θα καταβάλει η Πειραιώς στο Δημόσιο θα συνυπολογιστεί το ποσό της υπεξαίρεσης. Στελέχη της Πειραιώς, πάντως, τονίζουν ότι θα πράξουν ότι είναι δυνατό για να συνδράμουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το παρασκήνιο
Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, στο κύκλωμα εμπλέκονται ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ Finance Σπύρος Στεφανάτος, ο διευθυντής Γιώργος Καραγιαννίδης, ο προϊστάμενος του Λογιστηρίου Δημήτρης Φραγκοδημητρόπουλος και η προϊσταμένη οικονομικών υπηρεσιών Γεωργία Σμπαρούνη, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ο «μίτος» της υπόθεσης ξεκινά από τις εκκαθαρίσεις που έκανε η ΕΤΒΑ Finance (πρώην «Ελληνικές Εξαγωγές»), της οποίας βασικό αντικείμενο εργασιών είναι οι εκκαθαρίσεις των εταιρειών που ανήκαν στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ-που βρίσκεται και αυτός υπό εκκαθάριση) καθώς και των εταιρειών που ανήκαν στις «Ελληνικές Εξαγωγές». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ποσά που εισπράττονταν από την πώληση των ακινήτων των υπό εκκαθάριση εταιρειών, αντί να κατατίθενται επ’ ονόματί της στην Εurobank, κατέληγαν στην ΕΛΔΕ «Εuroprofit» του κ. Δημητριάδη. Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις για πλαστογράφηση του αποδεικτικού είσπραξης των επιταγών από τον κ. Δημητριάδη.

Στη συνέχεια, τα ποσά από τη Εuroprofit φαίνεται πως κατετίθεντο στον γενικό λογαριασμό της χρηματιστηριακής εταιρείας «Αβαξ», σε κωδικό τρίτου προσώπου. Η δε ΑΧΕ χρησιμοποιούσε τα κεφάλαια για τη διενέργεια χρηματιστηριακών και άλλων συναλλαγών, ενώ σημαντικό μέρος αυτών εικάζεται ότι έχει μεταφερθεί σε άλλες τράπεζες. Πρέπει να σημειωθεί ότι χθες συνεργείο του ΣΔΟΕ μετέβη για επιτόπια έρευνα στην «Αβαξ» για την οποία όμως δεν προκύπτει -από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις- ότι είχε γνώση της προέλευσης των κεφαλαίων.

Έρευνες θα διεξαχθούν και στους λογαριασμούς στις άλλες τράπεζες, όπου φαίνεται ότι έχουν κατατεθεί τα ποσά των υπό διερεύνηση συναλλαγών.

Τέσσερις σε διαθεσιμότητα
Η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ για το σκάνδαλο έχει ως εξής:

«Κατά το στάδιο ιδιωτικοποίησης της ΕΤΒΑ που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, η διοίκηση της Τράπεζας, οργάνωσε εκτεταμένους και ενδελεχείς ελέγχους (due diligence) σε όλες τις μεταβιβαζόμενες θυγατρικές εταιρείες. Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών, προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη κυκλώματος διαφθοράς στη θυγατρική ΕΤΒΑ FΙΝΑΝCΕ. Το κύκλωμα προέβαινε σε παράνομες τοποθετήσεις κεφαλαίων της εταιρείας ζημιώνοντας την Τράπεζα και κατ? επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο. Οι ενδείξεις αυτές τέθηκαν την Παρασκευή υπόψιν του Υπουργείου Οικονομικών από τον Διοικητή της Τράπεζας, κ. Γεώργιο Κασμά. Με κατεπείγουσα εντολή του Υπουργού Οικονομικών επελήφθη αμέσως της υποθέσεως το ΣΔΟΕ, το οποίο ερευνά εντατικά όλες τις πτυχές και την έκταση της κατάχρησης. Ενημερώθηκε επίσης αμέσως η Τράπεζα Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με εντολή της Διοίκησης της ΕΤΒΑ, τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ FΙΝΑΝCΕ, ο Διευθυντής της εταιρείας, ο Προϊστάμενος του Λογιστηρίου και η Προϊσταμένη Οικονομικών Υπηρεσιών. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ επικοινώνησε ήδη και ζήτησε την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών του, το ΣΔΟΕ θα υποβάλει Έκθεση προς τον αρμόδιο εισαγγελέα για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών, οπουδήποτε κι αν υπάρχουν».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter