ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 28/2/2009
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΕΡΓΑΣΙΑ

Μνημόνιο για την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας

Ο “οδικός χάρτης” προβλέπει συγκεκριμένες συστάσεις για τη λήψη μέτρων σε ορίζοντα 3ετίας...

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ

Νέα μέθοδος από Έλληνες επιστήμονες που προβλέπει τις δικαστικές αποφάσεις

Μία πρωτοποριακή μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης ανέπτυξαν δύο Έλληνες ειδικοί των υπολογιστών και ένας νομικός...

START UP

Centaur Analytics: Η start up από τον Βόλο που βάλθηκε να κατακτήσει τον κόσμο

Με τεχνογνωσία από τη Silicon Valley και έδρα στον Βόλο η ελληνική εταιρεία Centaur Analytics ακολουθεί ήδη...

SUCCESS STORIES

Melira: Το ελληνικό μέλι που μάγεψε τη βασίλισσα του Μπαχρέιν!

Μια ελληνική εταιρεία με παράδοση τριών γενεών και ιστορία στη μελισσοκομία από το 1935 καταφέρνει σταδιακά...

MEDIA

Τρεις μεγάλες προσφορές για τους αναγνώστες της «Ημερησίας του Σαββάτου», εκτάκτως αύριο

Ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για το έπος του '40 από το National Geographic. Ήδη από τις 15 Αυγούστου...

ΑΚΙΝΗΤΑ

Εντείνεται η αστυφιλία και εγκαταλείπεται η ύπαιθρος

Ως αιτίες για την πτώση στην αγορά ακινήτων αναφέρθηκαν και από τους δύο η οικονομική κρίση, η μεγάλη ζήτηση...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διαμαρτυρία της Greenpeace ενάντια στη CETA έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ακτιβιστές της Greenpeace κρέμασαν πανό από την ταράτσα των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, με το μήνυμα 'Ο Τσίπρας...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Apple: Μείωση στις πωλήσεις του iPhone για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο

Μείωση στις πωλήσεις του δημοφιλούς της κινητού τηλεφώνου iPhone για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανέφερε η Apple...

ΥΓΕΙΑ

Ο «χάρτης» των φαρμακείων στην Ελλάδα - Πού μειώθηκαν, πόσοι εργάστηκαν

Μείωση 1% σημείωσε ο αριθμός των φαρμακείων στη χώρα το 2015 σε σύγκριση με το 2014, καθώς λειτούργησαν 10...

Αγγελος Φιλιππιδης: Ναι στις συγχωνεύσεις τραπεζών

Αγγελος Φιλιππιδης: Ναι στις συγχωνεύσεις τραπεζών

Αγγελος Φιλιππίδης πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
Υπέρ των συγχωνεύσεων στην εγχώρια αγορά τάσσεται ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης και «βλέπει» το ΤΤ ως «αγοραστή» και όχι ως «εξαγοραζόμενο» στην περίπτωση που λάβει μέρος στον χορό των συγχωνεύσεων. Ο Πρόεδρος του ΤΤ θεωρεί ότι πρέπει να υποστηριχτούν οι επενδύσεις στα Βαλκάνια καθώς αποτελούν στρατηγικές επιλογές μεγάλου εθνικού ενδιαφέροντος, ενώ τάσσεται υπέρ της συγχώνευσης των ελληνικών τραπεζών σε βαλκανικό επίπεδο

Στην Ελένη Κομινη

Ο κ. Φιλιππίδης, μιλά για την κρίση και τις επιπτώσεις της, ξεκαθαρίζοντας ότι οι απόψεις που εξέφρασε ότι «το κράτος πληρώνει τώρα το λογαριασμό από τα ρίσκα που δε βγήκαν στους τραπεζίτες» αναφέρονταν στον τρόπο λειτουργίας της διεθνούς αγοράς.

Θεωρείτε ότι η παγκόσμια πιστωτική κρίση δημιουργεί ευκαιρίες για να χτιστεί εκ νέου το διεθνές σύστημα;

Θέτετε πολύ εύστοχα το θέμα. Η οικονομική κρίση μας φέρνει πιο κοντά στον επαναπροσδιορισμό του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος στη βάση της δημιουργίας ισχυρών δικλίδων ασφαλείας και ενός ισχυρού ελεγκτικού πλαισίου λειτουργίας. Είναι ξεκάθαρο πια, ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συνοχή. Με αυτή τη διαπίστωση η τωρινή περίοδος είναι η απαρχή για μια νέα αντίληψη για το οικονομικό σύστημα, με περισσότερη κοινωνική ευθύνη και αλληλεγγύη.

Σε τι βάθος χρόνου πιστεύετε ότι η παγκόσμια και εγχώρια οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης;

Ακριβείς προβλέψεις σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να γίνουν. Ούτε όσον αφορά τη διάρκεια ούτε όσον αφορά την ένταση της οικονομικής κρίσης. Η δύναμη της κάθε οικονομίας, τα θεσμικά μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο είναι παράμετροι που διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έλαβε έγκαιρα και εξακολουθεί να λαμβάνει απαραίτητα μέτρα. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις που μοιραία μας αγγίζουν δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας.

Βλέπετε πιο πιθανή μία κρατικοποίηση τράπεζας με στόχο τη διάσωσή της ή μία κρατικοποίηση για την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος;

Η λογική των κρατικοποιήσεων σήμερα έχει αξία μόνο αν βοηθά στην ενδυνάμωση του συστήματος.

Μερίδα πολιτικών και οικονομικών παραγόντων προσδοκούν να «δουν» και πάλι την επανακρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, γεγονός που θα σημάνει και τον πλήρη έλεγχο της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Ποια είναι η άποψή σας;

Το κράτος είναι παρόν στην προσπάθεια στήριξης της εγχώριας τραπεζικής αγοράς. Αλλά δεν μπορεί να είναι τραπεζίτης. Ωστόσο, στην ελεύθερη οικονομία, όταν οι μέτοχοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να στηρίξουν τις επενδύσεις τους, τότε ο νέος αγοραστής είναι αυτός που επιβάλλει τους όρους και τα πλαίσια.

Ο Υπουργός Οικονομίας και ο Διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει οι τράπεζες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και να δημιουργήσουν νέα, ισχυρά σχήματα.

Ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί το περιβάλλον κρίσης, είναι γεγονός ότι οι συγχωνεύσεις σταθεροποιούν το τραπεζικό σύστημα με τα πλεονεκτήματα που παρέχουν οι οικονομίες κλίμακος. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα σας απαντούσα πως ναι, οι συγχωνεύσεις μπορούν να βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα.

Σε ποια περίπτωση δεν θα είχε κοινωνικό κόστος (με απολύσεις, κ.λπ.) μία τέτοια συγχώνευση; Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης ενός νέου σχήματος;

Ο σταθεροποιητικός και κοινωνικός ρόλος του ΤΤ είναι διαχρονικός. Πολύ περισσότερο δε σε συνθήκες κρίσης. Αυτό που προέχει για εμάς είναι η στήριξη της εθνικής προσπάθειας για τη θωράκιση της οικονομίας μας. Το ΤΤ θα μπορούσε εν δυνάμει να γίνει αγοραστής υπό την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε συναίνεση και αποδοχή και από τα δύο μέρη. Άρα σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για επιθετική εξαγορά.

Στη χρονιά που πέρασε έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα στο Τ. Τ. Ποιες είναι οι περαιτέρω ενέργειες της τράπεζας;

Στην τράπεζα ξεκινήσαμε μια μεγάλη, συλλογική προσπάθεια για την αναδιάρθρωσή της. Διοίκηση και εργαζόμενοι μαζί. Οι ενέργειες και οι αλλαγές που έγιναν αφορούν εκατοντάδες πεδία εφαρμογής και τα αποτελέσματά τους είναι ήδη ορατά. Η αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας του ΤΤ, η στρατηγική συνεργασία με τα ΕΛΤΑ που επεκτάθηκε έως το 2021, ο σχεδιασμός και η λειτουργία των shop in the shop, η ίδρυση θυγατρικών εταιρειών σε τομείς που το ΤΤ δεν είχε καθόλου παρουσία ή είχε σοβαρές απώλειες εσόδων, η δημιουργία αρχιτεκτονικής για την ηλεκτρονική τραπεζική και η συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού είναι κάποιες από τις στρατηγικές κινήσεις που αφενός επιβεβαίωσαν τη στροφή της τράπεζας στο πεδίο του real banking και αφετέρου χτίζουν ισχυρά και υγιή θεμέλια για το μέλλον. Και έχει σημασία να καταγραφεί ότι όλα αυτά που έγιναν, αλλά και όσα σχεδιάζονται να συμβούν, γίνονται με παράλληλη μείωση κόστους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συνεργασία της Δ/νσης Γενικών Υπηρεσιών με τη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού, που απέφερε μείωση κόστους για το Τ.Τ. κατά 6 εκατομμύρια ευρώ σε ετησιοποιημένη βάση. Για την εφαρμογή της νέας εταιρικής ταυτότητας της τράπεζας, η δαπάνη αναδιαμόρφωσης των καταστημάτων για την εξωτερική σήμανση των καταστημάτων, το ποσό που δαπανήθηκε μειώθηκε κατά 28%, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2005 και στις εσωτερικές αναδιαμορφώσεις η μείωση σε σχέση με το 2002 ήταν 36% το τετραγωνικό μέτρο και σε σχέση με το 2005 ήταν 22% το τ.μ.

Στις αγορές των βαλκανικών χωρών έγιναν επενδύσεις. Πιστεύετε ότι θα πρέπει οι τράπεζες να αποσυρθούν από τις αναδυόμενες αγορές ή να στηρίξουν τις επενδύσεις αυτές;

Το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες επεκτάθηκαν στις χώρες της Βαλκανικής, εντέλει λειτούργησε ως αντίβαρο για τη μη έκθεσή τους σε τοξικά προϊόντα, αφού διοχέτευσαν κεφάλαια σε αυτές τις επενδύσεις. Και φυσικά πρόκειται για στρατηγικές επιλογές μεγάλου εθνικού ενδιαφέροντος. Άρα, το βαλκανικό εγχείρημα δεν μπορεί παρά να αποτιμάται θετικά και πρέπει να υποστηριχθεί. Μία ενδεχόμενη απόσυρση από αυτές τις αγορές θα έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στη φερεγγυότητα των μητρικών ιδρυμάτων αλλά και στον διεθνή ρόλο της χώρας μας. Προτεραιότητα όλων μας πρέπει να είναι και πιστεύω ότι είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας στη χώρα μας, με σημείο αιχμής τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς όμως να εγκαταλείπουμε τον διεθνή μας ρόλο στη βαλκανική.

Παρόλα αυτά, κινήσεις όπως συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών σε βαλκανικό επίπεδο, όπως άλλωστε προέτρεψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπαθανασίου είναι επιτακτικές.

Ωστόσο το πακέτο -λέει η κυβέρνηση- είναι για να μεταφερθούν τα κεφάλαια στην πραγματική οικονομία και όχι για να κλείσουν οι «τρύπες» των τραπεζών.

Είναι αυτονόητο ότι η οικονομική κρίση επιβάλλει σε όλους μας να επιδείξουμε συμπεριφορές εθνικές αλληλεγγύης και όχι επιδίωξη του υπερκέρδους.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Υπερκέρδος και ρίσκα τα αίτια των προβλημάτων

Σε πρόσφατη ομιλία σας διατυπώσατε την άποψη ότι οι διοικήσεις πήραν μεγάλα ρίσκα τα οποία δεν τους βγήκαν και ότι τώρα πληρώνει τον λογαριασμό το κράτος. Τραπεζικά στελέχη εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι απόψεις αυτές απηχούν και τις κυβερνητικές.

Δεν πρόκειται ούτε για εκτιμήσεις ούτε για κυβερνητικές απόψεις. Πρόκειται για γεγονότα που δεν αφορούν την Ελλάδα, αλλά το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα και τον τρόπο λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας. Η λογική του υπερκέρδους και του ρίσκου απέφεραν την ανάπτυξη την προηγούμενη δεκαετία και υψηλά κέρδη. Σήμερα, αυτές οι πολιτικές έφεραν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμέτωπα με πραγματικά προβλήματα. Και εκεί η κρατική στήριξη, από τις κυβερνήσεις έπαιξε κομβικό ρόλο. Όποιος το αρνείται, όχι μόνο στρουθοκαμηλίζει αλλά επί της ουσίας αγνοεί τα δεδομένα που δημιούργησαν το πρόβλημα.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr
OIKONOMIA
  ΑΓΟΡΕΣ
  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  Advertisement

  ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

  ΣΙΝΕΜΑ

  ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  Αμεσης βοήθειας

  Αμεση Δράση Αστυνομίας: 100
  Αμεση Δράση Λιμενικού: 108
  Πυροσβεστική: 199
  Τροχαία Αττικής: 2105230101 & 110-155
  Τροχαία Aθηνών: 2105230111
  Τροχαία Πειραιώς: 2104113832
  Δασική Υπηρεία: 191
  Τουριστική Αστυνομία: 171
  Κέντρο Αμεσης Βοήθειας: 166
  Εφημερεύοντες Γιατροί: 1434
  Εφημ/ντα Νοσοκομεία: 1434
  Φαρμακεία: 1434
  Δηλητηριάσεως: 2107793777
  Σταθ. Α' Βοηθ. ΙΚΑ: 184, 2106467811
  Υπ. Υγείας: 2105223246
  Υπ. Πρόνοιας: 2105225079
  Αγορανομία: 2103217056
  Yπ. Δίωξης Ναρκωτικών: 109

  Bλάβες

  ΕΥΔΑΠ: 1022
  ΔΕΗ (Αθήνα): 1253
  ΔΕΗ (Πειραιά): 1254
  Βλάβες ΟΤΕ: 121

  Δημόσιες υπηρεσίες

  ΙΝΚΑ: 1721-2103633976
  ΤΕΒΕ: 2105285500
  ΟΑΕΔ: 2109989000
  ΟΓΑ: 2103322100
  ΚΕΠ: 1564
  Υπηρεσία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» 1502
  Υπ. Ανάπτυξης: 1520
  Γενική Γραμματεία Καταναλωτή: 1520
  Προεδρία Δημοκρατίας: 2107283111
  Boυλή των Ελλήνων: 2103707000
  Δήμος Αθηναίων: 2105277000
  Δήμος Πειραιώς: 2104194000

  Συγκοινωνίες

  Λιμεναρχείο Πειραιά: 2104147800/4172675
  Λιμεναρχείο Ραφήνας: 22940/28888
  Λιμεναρχείο Λαυρίου: 22920/25249
  Λιμεναρχείο Αγ. Κων/νου: 22350/31759
  Πλοία Αργοσαρωνικού: 2104593162
  Πλοία εσωτερικού: 2104593000
  Πλοία εξωτερικού: 2104530974
  Ολυμπιακή κρατήσεις: 2109666666
  Αegean Αirlines: 8011120000 (από κινητό 210-6261000)
  Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: 3530000
  Τρένα ΟΣΕ: 2105297777
  Δρομολόγια τρένων εξωτερικού: 147
  Λεωφορεία στ. Κηφισού: 2105124910
  Λεωφορεία. στ. Λιοσίων: 2108317179-8317153
  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 185

  Κοινωνικές υπηρεσίες

  Τηλεφωνικό κέντρο για ραντεβού ΙΚΑ: 184
  Τηλεφωνική Γραμμή ΑΙDS: 2107222222
  Συμβουλευτικοί σταθμοί ΑΙDS: 2107239945
  SOS Γιατροί: 1016
  ΟΚΑΝΑ: 2108898200
  Γραμμή Απεξάρτησης: 2103617089
  Κέντρο Αιμοδοσίας: 2108257425
  Γιατροί χωρίς σύνορα: 2105200500, 8213704
  Γιατροί του Κόσμου: 2106440400, 8233653
  Κέντρο κακοποιημένων γυναικών: 2105244657
  Γραμματεία ισότητας: 2103315291
  Γραμμή ζωής SΟS: 175
  Χαμόγελο του Παιδιού: 1056
  Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 2103613848
  Κέντρο εξυπηρέτησης κωφών: 2108815555
  Κτηνιατρική κλινική: 2109813604, 3625644
  Τηλεφωνικό κέντρο για λακκούβες: 1521
  Η γραμμή του δημότη: 195

  Διάφορα

  Δελτίο καιρού: 1448
  ΟΠΑΠ: 2105798000
  Ο.Δ.Ι.Ε.: 2299081000

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  Αμεση Δράση: 100
  Στρατονομία: 2310270845
  Πυροσβεστική: 199
  Λιμενικό: 2310531505
  Κέντρο Αμ. Βοήθειας: 166
  Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία: 1434
  Οδική βοήθεια: 104
  Βλάβες ΔΕΗ: 2310729752
  Βλάβες Υδρευσης: 2310207345
  ΟΣΕ Τρένα: 2310517517, 517518
  Υπεραστικά Λεωφορεία: 142
  Δελτίο Καιρού: 149
  Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης: 2310379000
  Νομαρχία: 2310428536
  Δημαρχείο: 238321
  Πανεπιστήμιο: 2310996000
  Εισαγγελία: 2310520235

  SITEMAP

  ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

  facebook twitter