ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 28/2/2009
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Αγγελος Φιλιππιδης: Ναι στις συγχωνεύσεις τραπεζών

Αγγελος Φιλιππιδης: Ναι στις συγχωνεύσεις τραπεζών

Αγγελος Φιλιππίδης πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
Υπέρ των συγχωνεύσεων στην εγχώρια αγορά τάσσεται ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης και «βλέπει» το ΤΤ ως «αγοραστή» και όχι ως «εξαγοραζόμενο» στην περίπτωση που λάβει μέρος στον χορό των συγχωνεύσεων. Ο Πρόεδρος του ΤΤ θεωρεί ότι πρέπει να υποστηριχτούν οι επενδύσεις στα Βαλκάνια καθώς αποτελούν στρατηγικές επιλογές μεγάλου εθνικού ενδιαφέροντος, ενώ τάσσεται υπέρ της συγχώνευσης των ελληνικών τραπεζών σε βαλκανικό επίπεδο

Στην Ελένη Κομινη

Ο κ. Φιλιππίδης, μιλά για την κρίση και τις επιπτώσεις της, ξεκαθαρίζοντας ότι οι απόψεις που εξέφρασε ότι «το κράτος πληρώνει τώρα το λογαριασμό από τα ρίσκα που δε βγήκαν στους τραπεζίτες» αναφέρονταν στον τρόπο λειτουργίας της διεθνούς αγοράς.

Θεωρείτε ότι η παγκόσμια πιστωτική κρίση δημιουργεί ευκαιρίες για να χτιστεί εκ νέου το διεθνές σύστημα;

Θέτετε πολύ εύστοχα το θέμα. Η οικονομική κρίση μας φέρνει πιο κοντά στον επαναπροσδιορισμό του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος στη βάση της δημιουργίας ισχυρών δικλίδων ασφαλείας και ενός ισχυρού ελεγκτικού πλαισίου λειτουργίας. Είναι ξεκάθαρο πια, ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συνοχή. Με αυτή τη διαπίστωση η τωρινή περίοδος είναι η απαρχή για μια νέα αντίληψη για το οικονομικό σύστημα, με περισσότερη κοινωνική ευθύνη και αλληλεγγύη.

Σε τι βάθος χρόνου πιστεύετε ότι η παγκόσμια και εγχώρια οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης;

Ακριβείς προβλέψεις σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να γίνουν. Ούτε όσον αφορά τη διάρκεια ούτε όσον αφορά την ένταση της οικονομικής κρίσης. Η δύναμη της κάθε οικονομίας, τα θεσμικά μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο είναι παράμετροι που διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έλαβε έγκαιρα και εξακολουθεί να λαμβάνει απαραίτητα μέτρα. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις που μοιραία μας αγγίζουν δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας.

Βλέπετε πιο πιθανή μία κρατικοποίηση τράπεζας με στόχο τη διάσωσή της ή μία κρατικοποίηση για την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος;

Η λογική των κρατικοποιήσεων σήμερα έχει αξία μόνο αν βοηθά στην ενδυνάμωση του συστήματος.

Μερίδα πολιτικών και οικονομικών παραγόντων προσδοκούν να «δουν» και πάλι την επανακρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, γεγονός που θα σημάνει και τον πλήρη έλεγχο της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Ποια είναι η άποψή σας;

Το κράτος είναι παρόν στην προσπάθεια στήριξης της εγχώριας τραπεζικής αγοράς. Αλλά δεν μπορεί να είναι τραπεζίτης. Ωστόσο, στην ελεύθερη οικονομία, όταν οι μέτοχοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να στηρίξουν τις επενδύσεις τους, τότε ο νέος αγοραστής είναι αυτός που επιβάλλει τους όρους και τα πλαίσια.

Ο Υπουργός Οικονομίας και ο Διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει οι τράπεζες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και να δημιουργήσουν νέα, ισχυρά σχήματα.

Ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί το περιβάλλον κρίσης, είναι γεγονός ότι οι συγχωνεύσεις σταθεροποιούν το τραπεζικό σύστημα με τα πλεονεκτήματα που παρέχουν οι οικονομίες κλίμακος. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα σας απαντούσα πως ναι, οι συγχωνεύσεις μπορούν να βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα.

Σε ποια περίπτωση δεν θα είχε κοινωνικό κόστος (με απολύσεις, κ.λπ.) μία τέτοια συγχώνευση; Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης ενός νέου σχήματος;

Ο σταθεροποιητικός και κοινωνικός ρόλος του ΤΤ είναι διαχρονικός. Πολύ περισσότερο δε σε συνθήκες κρίσης. Αυτό που προέχει για εμάς είναι η στήριξη της εθνικής προσπάθειας για τη θωράκιση της οικονομίας μας. Το ΤΤ θα μπορούσε εν δυνάμει να γίνει αγοραστής υπό την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε συναίνεση και αποδοχή και από τα δύο μέρη. Άρα σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για επιθετική εξαγορά.

Στη χρονιά που πέρασε έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα στο Τ. Τ. Ποιες είναι οι περαιτέρω ενέργειες της τράπεζας;

Στην τράπεζα ξεκινήσαμε μια μεγάλη, συλλογική προσπάθεια για την αναδιάρθρωσή της. Διοίκηση και εργαζόμενοι μαζί. Οι ενέργειες και οι αλλαγές που έγιναν αφορούν εκατοντάδες πεδία εφαρμογής και τα αποτελέσματά τους είναι ήδη ορατά. Η αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας του ΤΤ, η στρατηγική συνεργασία με τα ΕΛΤΑ που επεκτάθηκε έως το 2021, ο σχεδιασμός και η λειτουργία των shop in the shop, η ίδρυση θυγατρικών εταιρειών σε τομείς που το ΤΤ δεν είχε καθόλου παρουσία ή είχε σοβαρές απώλειες εσόδων, η δημιουργία αρχιτεκτονικής για την ηλεκτρονική τραπεζική και η συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού είναι κάποιες από τις στρατηγικές κινήσεις που αφενός επιβεβαίωσαν τη στροφή της τράπεζας στο πεδίο του real banking και αφετέρου χτίζουν ισχυρά και υγιή θεμέλια για το μέλλον. Και έχει σημασία να καταγραφεί ότι όλα αυτά που έγιναν, αλλά και όσα σχεδιάζονται να συμβούν, γίνονται με παράλληλη μείωση κόστους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συνεργασία της Δ/νσης Γενικών Υπηρεσιών με τη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού, που απέφερε μείωση κόστους για το Τ.Τ. κατά 6 εκατομμύρια ευρώ σε ετησιοποιημένη βάση. Για την εφαρμογή της νέας εταιρικής ταυτότητας της τράπεζας, η δαπάνη αναδιαμόρφωσης των καταστημάτων για την εξωτερική σήμανση των καταστημάτων, το ποσό που δαπανήθηκε μειώθηκε κατά 28%, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2005 και στις εσωτερικές αναδιαμορφώσεις η μείωση σε σχέση με το 2002 ήταν 36% το τετραγωνικό μέτρο και σε σχέση με το 2005 ήταν 22% το τ.μ.

Στις αγορές των βαλκανικών χωρών έγιναν επενδύσεις. Πιστεύετε ότι θα πρέπει οι τράπεζες να αποσυρθούν από τις αναδυόμενες αγορές ή να στηρίξουν τις επενδύσεις αυτές;

Το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες επεκτάθηκαν στις χώρες της Βαλκανικής, εντέλει λειτούργησε ως αντίβαρο για τη μη έκθεσή τους σε τοξικά προϊόντα, αφού διοχέτευσαν κεφάλαια σε αυτές τις επενδύσεις. Και φυσικά πρόκειται για στρατηγικές επιλογές μεγάλου εθνικού ενδιαφέροντος. Άρα, το βαλκανικό εγχείρημα δεν μπορεί παρά να αποτιμάται θετικά και πρέπει να υποστηριχθεί. Μία ενδεχόμενη απόσυρση από αυτές τις αγορές θα έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στη φερεγγυότητα των μητρικών ιδρυμάτων αλλά και στον διεθνή ρόλο της χώρας μας. Προτεραιότητα όλων μας πρέπει να είναι και πιστεύω ότι είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας στη χώρα μας, με σημείο αιχμής τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς όμως να εγκαταλείπουμε τον διεθνή μας ρόλο στη βαλκανική.

Παρόλα αυτά, κινήσεις όπως συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών σε βαλκανικό επίπεδο, όπως άλλωστε προέτρεψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπαθανασίου είναι επιτακτικές.

Ωστόσο το πακέτο -λέει η κυβέρνηση- είναι για να μεταφερθούν τα κεφάλαια στην πραγματική οικονομία και όχι για να κλείσουν οι «τρύπες» των τραπεζών.

Είναι αυτονόητο ότι η οικονομική κρίση επιβάλλει σε όλους μας να επιδείξουμε συμπεριφορές εθνικές αλληλεγγύης και όχι επιδίωξη του υπερκέρδους.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Υπερκέρδος και ρίσκα τα αίτια των προβλημάτων

Σε πρόσφατη ομιλία σας διατυπώσατε την άποψη ότι οι διοικήσεις πήραν μεγάλα ρίσκα τα οποία δεν τους βγήκαν και ότι τώρα πληρώνει τον λογαριασμό το κράτος. Τραπεζικά στελέχη εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι απόψεις αυτές απηχούν και τις κυβερνητικές.

Δεν πρόκειται ούτε για εκτιμήσεις ούτε για κυβερνητικές απόψεις. Πρόκειται για γεγονότα που δεν αφορούν την Ελλάδα, αλλά το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα και τον τρόπο λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας. Η λογική του υπερκέρδους και του ρίσκου απέφεραν την ανάπτυξη την προηγούμενη δεκαετία και υψηλά κέρδη. Σήμερα, αυτές οι πολιτικές έφεραν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμέτωπα με πραγματικά προβλήματα. Και εκεί η κρατική στήριξη, από τις κυβερνήσεις έπαιξε κομβικό ρόλο. Όποιος το αρνείται, όχι μόνο στρουθοκαμηλίζει αλλά επί της ουσίας αγνοεί τα δεδομένα που δημιούργησαν το πρόβλημα.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter