ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 9/10/2010
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Tα χρέη απειλούν επιδόματα ανεργίας και παροχές ΟΕΚ - Εργατικής Εστίας

Tα χρέη απειλούν επιδόματα ανεργίας και παροχές ΟΕΚ - Εργατικής Εστίας

Του Γιώργου Γάτου

Το «ντόμινο» των...χρεών μεταξύ του Δημοσίου, του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και των Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής απειλεί να πλήξει τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ και τις παροχές των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας έως το τέλος του χρόνου και ιδιαίτερα μέσα στο 2011 (οπότε προβλέπεται αύξηση κατά 25% των ανέργων και των αναγκών χρηματοδότησης των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας).

Ο... κόκκινος συναγερμός «χτύπησε» την Τετάρτη στα γραφεία των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μιας...στάσης πληρωμών που, όπως παραδέχονται τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, «θα γίνει ορατός, αν δεν αποκατασταθεί η ροή των χρηματοδοτήσεων το 2011».

Ρύθμιση
Κυρίως προς τον ΟΑΕΔ, καθώς τα προγράμματα του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας μπορούν να «διαρρυθμιστούν» (στον ΟΕΚ έχουν «παγώσει» έως το τέλος του χρόνου τα στεγαστικά προγράμματα και στην Εργατική Εστία τέθηκαν εισοδηματικά κριτήρια για τις παροχές) ενώ οι πληρωμές των επιδομάτων ανεργίας είναι ανελαστικές και δεν μπορούν να? περιμένουν («όπως καταβάλλονται κανονικά οι συντάξεις, έτσι επιβάλλεται να καταβάλλονται στην ώρα τους τα επιδόματα και τα δώρα στους άνεργους», υπογραμμίζουν κυβερνητικοί παράγοντες).

Στη σύσκεψη που έγινε υπό τους κ.κ. Γ. Κουτρουμάνη και Φ. Σαχινίδη καταγράφηκαν οι άμεσες ταμειακές ανάγκες που θα πρέπει να «καλυφθούν», όπως η χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ με περίπου 600 εκατ. ευρώ, τα οποία βεβαιωμένα αδυνατεί να αποδώσει στον Οργανισμό το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ελλείψει... ρευστού (ο ΟΑΕΔ έχει εισπράξει 1,1 δισ. αντί 1,7 δισ. ευρώ φέτος) και με δεδομένη την προτεραιότητα να πληρώνονται κανονικά οι συντάξεις.

Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αν και συνεισπράττει τις εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές, τα τελευταία χρόνια απέδιδε, σταθερά, μικρότερα ποσά. Ωστόσο, μετά την κρίση και την αύξηση της ανεργίας (που απομειώνουν τα έσοδα από εισφορές) η μηνιαία καταβολή προς τον ΟΑΕΔ έφτασε να είναι μόνο 140 εκατ. ευρώ το μήνα, αντί των 200 εκατ. ευρώ που κανονικά αναλογούν.

Λογαριασμοί
Οι συσσωρευμένες οφειλές του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ προς τον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, ξεπερνούν πλέον τα 7 δισ. ευρώ τα οποία, με τη σειρά του, διεκδικεί το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ από το Δημόσιο το οποίο του οφείλει, από προηγούμενα έτη, περίπου 11 δισ. ευρώ (πρόκειται για ποσά τα οποία είτε είχαν θεσμοθετηθεί και δεν αποδίδονταν, όπως η εισφορά υπέρ του κλάδου υγείας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ είτε προέκυπταν από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής).

Αντίστοιχα προβλήματα ρευστότητας έχουν δημιουργηθεί τόσο στον ΟΕΚ όσο και στην Εργατική Εστία που, επίσης, διεκδικούν από το ΙΚΑ τις εισφορές παρελθόντων ετών (περί τα 4 δισ. ευρώ) δημιουργώντας ένα... σπιράλ «ανοικτών» αλληλόχρεων λογαριασμών που ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές συνθήκες (της δημοσιονομικής κρίσης και του Μνημονίου) είναι αδύνατο να «κλείσουν».

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι το άμεσο ταμειακό πρόβλημα του ΟΑΕΔ «θα αντιμετωπιστεί με κάθε τρόπο». «Ανοικτά» αφήνουν, ωστόσο, τα σενάρια για τη χρηματοδότηση και τις παροχές των 3 Οργανισμών κοινωνικής πολιτικής το 2011. Ηδη ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας -με βάση την επίσημη εκτίμηση για αύξηση της ανεργίας- προβλέπει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του Οργανισμού αυξημένο κατά 25% κονδύλι για πληρωμές επιδομάτων τον επόμενο χρόνο.

Οδηγίες
Οι διοικητές των άλλων 2 Οργανισμών αναμένουν οδηγίες για να σχεδιάσουν τις παρεμβάσεις του 2011. Και το δίλημμα που αντιμετωπίζουν τα συναρμόδια υπουργεία είναι αν θα λύσουν το πρόβλημα της χρηματοδότησης, σε συνθήκες κρίσης, μέσω του... δανεισμού με εγγύηση ομόλογα του Δημοσίου που κατέχουν ορισμένοι φορείς (έχει κατατεθεί σχετική πρόταση) ή μέσω του... επανακαθορισμού των παροχών και των επιδομάτων δηλ. με αυστηρότερες προϋποθέσεις ή ακόμη και με την κατάργηση όσων κρίνονται ότι δεν έχουν ανταποδοτικότητα σε σχέση με τις καταβαλλόμενες εισφορές.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter