ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΛΛΑΔΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 8/2/2011
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


Ινστιτούτο Bruegel: To ελληνικό χρέος χρειάζεται να μειωθεί κατά 30%

Του Βαγγέλη Δεμίρη

Η Ελλάδα έχει καταστεί δημοσιονομικώς αφερέγγυα και ο περαιτέρω δανεισμός της, χωρίς μία σημαντική μείωση του χρέους της, δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έκθεσης με αντικείμενο τη «συνολική προσέγγιση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη», που δημοσιοποίησε χθες στις Βρυξέλλες η δεξαμενή σκέψης «Bruegel». Σύμφωνα με το Bruegel, η ελληνική κρίση είναι διαφορετική από εκείνη στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Πρώτον, διότι το ελληνικό χρέος προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την κακή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Δεύτερον, διότι το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει το 150% το 2011 και να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, και σύμφωνα με το Bruegel η Ελλάδα βρίσκεται «σαφώς στο χείλος της δημοσιονομικής αφερεγγυότητας».

Τρίτον, διότι τα επίπεδα του δημοσίου χρέους στις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης είναι περισσότερο διαχειρίσιμα (αφού, το 2011 θα παραμείνουν κάτω από 70%, 90% και 110% του ΑΕΠ στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία αντίστοιχα).

Σε 20 χρόνια
Ειδικότερα για την Ελλάδα, το Bruegel εκτιμά ότι ακόμη και με το πλέον αισιόδοξο σενάριο για να μειωθεί σε είκοσι χρόνια το ελληνικό δημόσιο χρέος στο όριο του 60% του ΑΕΠ, το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να διατηρηθεί από το 2014 έως το 2034 στο 8,4% του ΑΕΠ. Επιπλέον, υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθούν οι όροι δανεισμού της Ελλάδας (30ετής αποπληρωμή και μείωση του επιτοκίου στο 3,5%) και ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δύναται να αγοράσει όλα τα ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να διατηρηθεί στο 6% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του δημόσιου χρέους στο 60% του ΑΕΠ μετά από είκοσι χρόνια.

Το Βruegel εκτιμά, λοιπόν, ότι αυτό είναι αδύνατο, καθώς, όπως επισημαίνει, η εμπειρία των τελευταίων πενήντα ετών απέδειξε ότι καμία χώρα-μέλος του ΟΟΣΑ (εκτός από τη Νορβηγία, λόγω πετρελαίου) δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 6% του ΑΕΠ. Βάσει όλων αυτών, το Bruegel εκτιμά ότι σε είκοσι χρόνια η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το δημόσιο χρέος της στο 60% του ΑΕΠ, μόνο αν σήμερα προχωρήσει σε μείωση του χρέους της κατά 30%.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter