ΕΘΝΟΣ  |  ΗΜΕΡΗΣΙΑ  |  E-GO  |  SENTRAGOAL  |  WOMENONLY  |  ELLE | ΣΙΝΕΜΑ  |  CAR&DRIVER  |  SPORTY  |  HOMME  |  COOKBOOK
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΕΥΡΩΠΗ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 8/4/2013 19:04
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΕΡΓΑΣΙΑ

Αυτά είναι τα 10 πιο περιζήτητα επαγγέλματα για το 2015

Οι συντάκτες του καταλόγου ξεχώρισαν τα δέκα επαγγέλματα, τα οποία είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση κάθε μήνα...

%BLOCK_2%

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ

Κώστας Παπαναστασίου: Ο Ελληνας που έκλεψε τις καρδιές των «ψυχρών» Βερολινέζων

Αν τον ρωτήσει κάποιος τι τίτλο θα έβαζε στη ζωή του αν ποτέ γινόταν ταινία, και σε αυτό θα είναι...

START UP

Στα 34 τα startups που πήραν χρηματοδότηση από τα Jeremie funds

Το συνολικό ποσό που έχει δοθεί μέχρι τώρα ανέρχεται στα 21 εκατ. ευρώ επεσήμανε ο Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών...

SUCCESS STORIES

Ο «κίτρινος χρυσός» της ρετσίνας «Μαλαματίνα» που... ρέει σε 25 χώρες

Από το 1895 μέχρι σήμερα, η αυθεντική Ρετσίνα Μαλαματίνα με την ίδια διακριτική γεύση, το πιπεράτο της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Πιο «καυτό» από ποτέ το ημερολόγιο της Pirelli για το 2015! (δείτε φωτό και video)

Ο Steven Meisel

ΑΚΙΝΗΤΑ

Παρατείνεται για άλλους 6 μήνες η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς - Τι προβλέπει ο νόμος

Η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην παράταση, με το επιχείρημα της αναγκαιότητας να θεσπιστεί...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πώς η κλιματική αλλαγή επιδρά στις κινήσεις των τεκτονικών πλακών

Εντονα σεισμικά φαινόμενα και συνεχείς μετακινήσεις τεκτονικών πλακών σε ολόκληρο τον πλανήτη «...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αυξήθηκαν οι κυβερνοεπιθέσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις - 11.000 μέσα σε εννέα μήνες!

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Arbor Networks για το μέγεθος και τη διάρκεια των επιθέσεων στα εγχώρια sites...

ΥΓΕΙΑ

Μαδαγασκάρη: Τουλάχιστον 40 νεκροί από την πανώλη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά την εμφάνιση πανώλης στη Μαδαγασκάρη...

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ REUTERS

Η Κύπρος βαδίζει προς την έξοδο από το ευρώ

Η Κύπρος βαδίζει προς την έξοδο από το ευρώ

Του Hugo Dixon

«H Κύπρος δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Η Λευκωσία έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ πρόγραμμα διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ. Μια κατάρρευση των τραπεζών λόγω πανικού των καταθετών απεφεύχθη χάρη στους αυστηρούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. Η ηρεμία στις διεθνείς αγορές, που παρουσίασαν κάποια μικρή νευρικότητα, αποκαταστάθηκε.

Όμως, θα ήταν ανόητο να ξεχάσουμε την Κύπρο. Το μικρό νησί της Μεσογείου βαδίζει σταδιακά προς την έξοδο από την ευρωζώνη. Η έξοδος από το ευρώ θα εξανεμίσει τις περιουσίες, θα τροφοδοτήσει πληθωρισμό, θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και θα αφήσει την Κύπρο αβοήθητη σε μια ταραγμένη περιοχή. Ακόμα κι έτσι, όσο περισσότερο συνεχίζονται οι έλεγχοι κεφαλαίων, τόσο θα αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την επαναφορά της κυπριακής λίρας.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τάσσεται κατά της εξόδου της Κύπρου από το ευρώ. Αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ ζητάει να αποχωρήσει η χώρα από το ενιαίο νόμισμα. Ένα άλλο μικρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης επιθυμεί την παραμονή στην ευρωζώνη, αλλά χωρίς την τρόικα, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος της χώρας που ασκεί μεγάλη επιρροή τάσσεται επίσης κατά της τρόικας.

Αν η Λευκωσία επανέφερε την λίρα, η αξία του νέου νομίσματος θα κατακρημνιζόταν. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο, αλλά οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η πτώση θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 50%. Οι Κύπριοι διαμαρτύρονται για το μεγάλο κούρεμα που υπέστησαν οι μεγαλοκαταθέτες των δύο μεγαλύτερων τραπεζών: της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Μια τέτοια μαζική υποτίμηση θα έπληττε και όλους τους άλλους καταθέτες.

Εν τω μεταξύ, η υποτίμηση θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό. Η Κύπρος είναι μια μικρή ανοικτή οικονομία. Όλες οι ανάγκες της σε πετρέλαιο καλύπτονται από εισαγωγές. Πάνω από το 80% των κλωστοϋφαντουργικών και χημικών προϊόντων, των ηλεκτρονικών ειδών, των μηχανημάτων και των αυτοκινήτων επίσης εισάγεται, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Αποστολίδη, λέκτορα Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Η Κύπρος βασίζεται επίσης στη φθηνή εργασία των μεταναστών στην αγροτική βιομηχανία και στον τουρισμό. Μετά την υποτίμηση, το κόστος τους θα αυξανόταν, εξαλείφοντας τα όποια οφέλη από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Νέο σοκ θα έπληττε την οικονομία του νησιού εξαιτίας του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών που βρίσκεται κοντά στο 5% του ΑΕΠ. Δεδομένου ότι η Κύπρος έχει περιορισμένη πρόσβαση σε αποθέματα σκληρών νομισμάτων, αυτό το έλλειμμα θα έπρεπε να εξαφανιστεί εν μία νυκτί. Οι εισαγωγές θα βυθίζονταν. Αλλά το ίδιο θα συνέβαινε και στην εγχώρια παραγωγή, δεδομένης της εξάρτησής της από τις εισαγωγές.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Λευκωσία δεν θα μπορούσε να αποφύγει τη χρεοκοπία. Μετά από μια υποτίμηση 50%, τα χρέη της σε τοπικό νόμισμα θα διπλασιάζονταν. Τα χρέη έχουν δύο μορφές: τα δάνεια 15 δισ. ευρώ που έχει πάρει η κυβέρνηση και τα 10 δισ. ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα μέσω του μηχανισμού ELA.

Η χρεοκοπία μπορεί να φαίνεται μια ελκυστική επιλογή, διότι θα εξάλειφε ένα μεγάλο ποσοστό του χρέους. Αλλά δεν θα ήταν τόσο απλό. Θα επέσυρε μεγάλο αριθμό μηνύσεων. Επιπλέον, εάν η κεντρική τράπεζα καταρρεύσει λόγω προβλέψεών της για τα δάνεια του ELA, τότε θα πληγεί και η ΕΚΤ. Η ευρωζώνη δεν θα είναι χαρούμενη και θα επιμείνουν, τουλάχιστον, για κάποιο είδος σχεδίου σταδιακής αποπληρωμής.

Η Κύπρος θα μπορούσε φυσικά να αρνηθεί να πληρώσει άνευ όρων. Αλλά δεν είναι Αργεντινή. Το μικρό της μέγεθος την καθιστά ευάλωτη σε πιέσεις. Αν προσπαθήσει να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της, θα είναι κι εκείνοι με τη σειρά τους σκληροί απέναντι της. Θα μπορούσαν ακόμη και να βρουν τρόπο να εκδιώξουν την Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έξοδος από την ΕΕ θα ήταν άλλο ένα πλήγμα για την Κύπρο. Οι καλύτερες ευκαιρίες για συναλλαγές είναι εντός της ευρωζώνης. Οι περισσότερες χώρες στην περιοχή - όπως η Συρία και η Αίγυπτος - δεν βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Και η Τουρκία είναι εκτός μέχρι να βρεθεί τρόπος για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας σχετικά με το βόρειο τμήμα του νησιού.

Η Κύπρος θα προσπαθήσει επίσης να εκμεταλλευτεί τα αποθέματα φυσικού αερίου, εάν εγκαταλείψει την ΕΕ, με την Τουρκία ήδη να προσπαθεί να θέσει εμπόδια.

Εκτός από όλα αυτά, η Κύπρος θα πρέπει να αποφασίσει για τη νομισματική πολιτική της.

Μια υπεύθυνη κυβέρνηση θα ήθελε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό είτε συνδέοντας την κυπριακή λίρα με ένα άλλο νόμισμα, όπως η στερλίνα, είτε ακολουθώντας μια αυστηρή αλλά ανεξάρτητη νομισματική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά και να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Ίσως χρειαστεί ακόμη να διατηρήσει τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα λιτότητας θα ήταν χειρότερο από εκείνο που απαιτείται από την τρόικα. Στη συνέχεια, θα ήταν δύσκολο να αποφύγει τον πειρασμό να τυπώσει χρήμα. Αλλά με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται υπερπληθωρισμός.

Συνεπώς, η αποχώρηση από το ευρώ δεν θα ήταν καλή επιλογή. Αλλά και η παραμονή στο ευρώ δεν είναι επίσης καλή. Το ΑΕΠ θα μπορούσε να βυθιστεί περίπου 20% τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Και όσο περισσότερο συνεχίζονται οι περιορισμοί επί των κεφαλαίων, τόσο περισσότερο ο κυπριακός λαός θα αισθάνεται ότι δεν βρίσκεται στην ευρωζώνη ούτως ή άλλως - καθώς ένα ευρώ στην Κύπρο δεν είναι ισότιμο με ένα ευρώ στον υπόλοιπο κόσμο.

Η τρόικα θα πρέπει να βοηθήσει να αρθούν οι έλεγχοι το συντομότερο δυνατό. Ειδάλλως, η Κύπρος μπορεί να αποχωρήσει από το ευρώ και όσο μικρή και αν είναι θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ευρωζώνη».


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ανώνυμος
Τετάρτη
15:11
61
Μπαρούφες. . . Το πρόβλημα δεν είναι το ευρώ αλλά η λίρα,ι η δραχμή και η ανοησία των πολιτών και των πολιτικών που ψηφίζουν. Επίσης και η κοντή μνήμη. Γιατί χάλια περνάγαμε με τη δραχμή (ποιός δεν θυμάται τις υποτιμήσεις που σε άφηναν με κλάσμα της περιουσίας σου, αποτέλεσμα δουλειάς μιας ζωής, σε δευτερόλεπτα, ή που έπρεπε να πας ταξίδι στην ιταλία για να αγοράσεις μπανάνες. . . ή αλλιώς να βολεύεσαι με κάτι σαφρακιασμένες Κρητικές, ή που έπρεπε να φτάσεις στα 45 για να αγοράσεις αυτοκίνητο γιατί η δραχμή ήταν κουρελόπανο και όλα τα βιομηχανικά προίόντα εισάγονταν), γι αυτό και μπήκαμε στο ευρώ. Μόνο που δεν εξήγησε κάποιος στους χοχόλους πολίτες ότι στιβαρό νόμισμα προϋποθέτει σοβορά κράτος και υπεύθυνους πολίτες. Δυνατό νόμισμα με "πιθήκους-υπήκοους" δεν νοείται. Συνεπώς η επιλογή είναι μία: Ευρώπη ή μπανανία; Και φυσικά και οι μπανανίες δεν είναι κακό, άλλωστε υπάρχουν αρκετές. Οι ηγεσίες τους περνάνε θαυμάσια, οι υπήκοοι τους όμως; Αυτό να αναρωτηθούν όσοι νομίζουν ότι θα καλοπεράσουν με δραχμή, μήπως και αποκατασταθεί. . . η μνήμη τους γαι την περίοδο της δραχμής.
Ελληνας Πολίτης
Τετάρτη
9:02
38
Οποιος φύγει νωρίς γλυτώνει. Απειλούν οι νταβατζήδες όταν αν φυγεις απο εδώ χάθηκες. Υπαρχει ζωή και εξω απο το πορνείο όμως. Οπως υπηρχε και πριν το τρισκαταρατο ευρώ που περνούσαμε όλοι πολύ καλυτερα. το ευρω είναο Ο Δούρειος Ιππος της Γερμανίας για να σκλαβώσει τους λαούς της Ευρώπης και να εγκαθιδρύσει το δ ράϊχ. Και απο οτι είδατε βρίσκει και πολλούς προδότες να συνεργαστούν μαζί της.
ανώνυμος
Τετάρτη
8:36
17
Αυτοί μπορεί να γλυτώσουν από τη λιστοσυμορία, εμείς τι θα κάνουμε. . . .
δημητρης
Τρίτη
10:56
620
τα έχω ξαναδιαβάσει το 2010 για εμάς. Μιλάμε για απλή αντιγραφή.
ανώνυμος
Τρίτη
9:47
914
Βλέπω την Κύπρο να γίνεται Ευρωπαϊκή Αϊτή.
ανώνυμος
Τρίτη
9:43
1619
Το προβατο έξω απ το μαντρί το τρώει ο λύκος.
ανώνυμος
Τρίτη
4:55
414
ΣΟΒΑΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΕΠΙΣΗΣ
Γιάννης Καραμάνος
Τρίτη
1:46
3234
Και όπως έλεγαν οι Σουλιώτησες καλή τους ώρα. <καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωη παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή. > Με τη μόνη διαφορά πως η σκλαβιά και φυλακή από τους γερμανούς φασίστες θα είναι 400 χρόνια για το μικρό νησάκι μας!! ΕΞΩ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΕΞΩ ΟΙ ΤΡΟΙΚΑ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡΡΑΜΕΝΟ ΕΥΡΩ!!!

'Ονομα:E-mail:
Μήνυμα:

Τα μηνύματα τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
OIKONOMIA
  TOP STORIES
  ΑΓΟΡΕΣ
  Λ. ΑΜΕΡΙΚΗΕΥΡΩΠΗΒ. ΑΜΕΡΙΚΗΑΣΙΑ
  ΛΟΝΔΙΝΟ FTSE 100 6678.9 -0.26%
  ΠΑΡΙΣΙ CAC 40 4234.21 -0.75%
  ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ DAX 9483.97 0.12%
  ΜΟΣΧΑ RTS 1040.36 1.88%  ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

  ΣΙΝΕΜΑ

  Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

  Interstellar

  Στο κοντινό μέλλον, μία ομάδα εξερευνητών ταξιδεύει σε άλλον γαλαξία, αναζητώντας μία νέα Γη για το απειλούμενο με αφανισμό ανθρώπινο είδος. Ο Κρίστοφερ Νόλαν συγκεντρώνει ξανά γύρω του ένα...

  ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  Αμεσης βοήθειας

  Αμεση Δράση Αστυνομίας: 100
  Αμεση Δράση Λιμενικού: 108
  Πυροσβεστική: 199
  Τροχαία Αττικής: 2105230101 & 110-155
  Τροχαία Aθηνών: 2105230111
  Τροχαία Πειραιώς: 2104113832
  Δασική Υπηρεία: 191
  Τουριστική Αστυνομία: 171
  Κέντρο Αμεσης Βοήθειας: 166
  Εφημερεύοντες Γιατροί: 1434
  Εφημ/ντα Νοσοκομεία: 1434
  Φαρμακεία: 1434
  Δηλητηριάσεως: 2107793777
  Σταθ. Α' Βοηθ. ΙΚΑ: 184, 2106467811
  Υπ. Υγείας: 2105223246
  Υπ. Πρόνοιας: 2105225079
  Αγορανομία: 2103217056
  Yπ. Δίωξης Ναρκωτικών: 109

  Bλάβες

  ΕΥΔΑΠ: 1022
  ΔΕΗ (Αθήνα): 1253
  ΔΕΗ (Πειραιά): 1254
  Βλάβες ΟΤΕ: 121

  Δημόσιες υπηρεσίες

  ΙΝΚΑ: 1721-2103633976
  ΤΕΒΕ: 2105285500
  ΟΑΕΔ: 2109989000
  ΟΓΑ: 2103322100
  ΚΕΠ: 1564
  Υπηρεσία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» 1502
  Υπ. Ανάπτυξης: 1520
  Γενική Γραμματεία Καταναλωτή: 1520
  Προεδρία Δημοκρατίας: 2107283111
  Boυλή των Ελλήνων: 2103707000
  Δήμος Αθηναίων: 2105277000
  Δήμος Πειραιώς: 2104194000

  Συγκοινωνίες

  Λιμεναρχείο Πειραιά: 2104147800/4172675
  Λιμεναρχείο Ραφήνας: 22940/28888
  Λιμεναρχείο Λαυρίου: 22920/25249
  Λιμεναρχείο Αγ. Κων/νου: 22350/31759
  Πλοία Αργοσαρωνικού: 2104593162
  Πλοία εσωτερικού: 2104593000
  Πλοία εξωτερικού: 2104530974
  Ολυμπιακή κρατήσεις: 2109666666
  Αegean Αirlines: 8011120000 (από κινητό 210-6261000)
  Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: 3530000
  Τρένα ΟΣΕ: 2105297777
  Δρομολόγια τρένων εξωτερικού: 147
  Λεωφορεία στ. Κηφισού: 2105124910
  Λεωφορεία. στ. Λιοσίων: 2108317179-8317153
  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 185

  Κοινωνικές υπηρεσίες

  Τηλεφωνικό κέντρο για ραντεβού ΙΚΑ: 184
  Τηλεφωνική Γραμμή ΑΙDS: 2107222222
  Συμβουλευτικοί σταθμοί ΑΙDS: 2107239945
  SOS Γιατροί: 1016
  ΟΚΑΝΑ: 2108898200
  Γραμμή Απεξάρτησης: 2103617089
  Κέντρο Αιμοδοσίας: 2108257425
  Γιατροί χωρίς σύνορα: 2105200500, 8213704
  Γιατροί του Κόσμου: 2106440400, 8233653
  Κέντρο κακοποιημένων γυναικών: 2105244657
  Γραμματεία ισότητας: 2103315291
  Γραμμή ζωής SΟS: 175
  Χαμόγελο του Παιδιού: 1056
  Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 2103613848
  Κέντρο εξυπηρέτησης κωφών: 2108815555
  Κτηνιατρική κλινική: 2109813604, 3625644
  Τηλεφωνικό κέντρο για λακκούβες: 1521
  Η γραμμή του δημότη: 195

  Διάφορα

  Δελτίο καιρού: 1448
  ΟΠΑΠ: 2105798000
  Ο.Δ.Ι.Ε.: 2299081000

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  Αμεση Δράση: 100
  Στρατονομία: 2310270845
  Πυροσβεστική: 199
  Λιμενικό: 2310531505
  Κέντρο Αμ. Βοήθειας: 166
  Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία: 1434
  Οδική βοήθεια: 104
  Βλάβες ΔΕΗ: 2310729752
  Βλάβες Υδρευσης: 2310207345
  ΟΣΕ Τρένα: 2310517517, 517518
  Υπεραστικά Λεωφορεία: 142
  Δελτίο Καιρού: 149
  Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης: 2310379000
  Νομαρχία: 2310428536
  Δημαρχείο: 238321
  Πανεπιστήμιο: 2310996000
  Εισαγγελία: 2310520235

  SITEMAP

  ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

  facebook twitter