ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > ΚΟΣΜΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 20/9/2015 8:40
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η βραδυφλεγής βόμβα της ανισότητας

Η βραδυφλεγής βόμβα της ανισότητας
Η ανισότητα έχει εξελιχθεί πλέον σε κυρίαρχο χαρακτηριστικό της παγκόσμιας οικονομίας. Τα στοιχεία απο μελέτες που καταγράφουν την εξέλιξη της, αποκαλύπτουν ότι πλέον η ανισότητα έχει διαχυθεί παντού.
Χαρακτηρίζει θέσεις εργασίας, το φύλο αλλά και επιμέρους τομείς δραστηριοτήτων στην ίδια οικονομία. Επίσης έχει γεωγραφικά και εθνικά χαρακτηριστικά. Στις περισσότερες χώρες, το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Στα 34 κράτη του ΟΟΣΑ, το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού κερδίζει 9,6 φορές το εισόδημα του φτωχότερου 10%.
Πρίν δύο χρόνια , το ποσοστό αυτό ήταν 9,5 προς 1. Στη δεκαετία του 1980 ήταν 7-1.Στη δεκαετία του 1990, το πλουσιότερο τμήμα του πληθυσμού κέρδισε 8 φορές το εισόδημα του φτωχότερου, και 9 φορές περισσότερα τη δεκαετία του 2000.
Ένας από τους λόγους για την ανισότητα είναι το λεγόμενο «μισθολογικό χάσμα των φύλων". Δηλαδή, οι μισθολογικές  διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με  μελέτη του ΟΟΣΑ, οι γυναίκες σε 34 χώρες  του ΟΟΣΑ  αμείβονται  περίπου 15 % λιγότερο από ό, τι οι άνδρες. Παράλληλα, περισσότερες γυναίκες από άνδρες , εργάζονται σε θέσεις εργασίας  που οι αμοιβές είναι χαμηλές.
Η θεαματική αύξηση του αριθμού των εργαζομένων με "ευέλικτες μορφές απασχόληση" έχει διευρύνει την μισθολογική ανισότητα.Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, , περισσότερες απο τις μισές νέες θέσεις εργασίας αφορούν σε συμβάσεις "ευέλικτης εργασίας" και φυσικά οι αμοιβές τους είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης σε μόνιμες θέσεις. Ακόμα και στην ευημερούσα Γερμανία  σχεδόν το 40% των εργαζομένων στη Γερμανία είχε το 2013  «άτυπες» θέσεις εργασίας , κερδίζοντας μόνο το 56% του ετήσιου εισοδήματος ενός τακτικού υπαλλήλου. Οι φτωχοί εργαζόμενοι είναι πλέον η νέα πραγματικότητα η οποία θυμίζει συνθήκες του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, μόνο το ένα τέταρτο του συνόλου των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο έχουν σταθερές συμβάσεις εργασίας
Η ανισότητα , που χαρακτηρίζει τις οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών φρενάρει και την ανάπτυξη.Στη Γερμανία, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ  μεταξύ του 1990 και του 2010 ήταν 26 %. Αν η ανισότητα δεν είχε διευρυνθεί τότε , οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι η αύξηση θα ήταν 31% περίπου. 
Σύμφωνα με την μελέτη της Oxfam, με στοιχεία που  βασίστηκαν σε πληροφορίες από την Credit Suisse και το περιοδικό Forbes, ο μέσος όρος πλούτου ενός ενήλικα που εντάσσεται  στο 1% των πλουσιότερων του πλανήτη είναι 2,7 εκατομμύρια $ .
Επίσης , το 46% του παγκόσμιου πλούτου - ανήκει στον πλουσιότερο ένα πέμπτο του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 80% του παγκόσμιου πληθυσμού πρέπει να μοιραστεί  το 5,5% του παγκόσμιου πλούτου - που ισοδυναμεί με $ 3.851 ανά άτομο κατά μέσο όρο. Ενδεικτικά άλλωστε είναι τα αποτελέσματα έρευνας που αφορά στην Βρετανία σύμφωνα με την οποία οι πέντε κορυφαίες οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν περισσότερο πλούτο από όσο έχει το φτωχότερο  20% των βρετανών. Έρευνα του  Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του 2014 αποκάλυψε  ότι το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης  διευρύνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.Η ψαλίδα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με  οποιαδήποτε άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ .

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Η βραδυφλεγής βόμβα της ανισότητας
  • Η βραδυφλεγής βόμβα της ανισότητας

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter