ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 27/11/2012
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΠΩΛΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στην «Λάμψα» περνά το King George

Στην «Λάμψα» περνά το King George

Του Γιώργου Ανδρή
andris@pegasus.gr

Χέρια άλλαξε το ιστορικό ξενοδοχείο King George Palace στο κέντρο της Αθήνας, καθώς οριστικοποιήθηκε η συμφωνία μεταξύ της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε. (ιδιοκτήτρια του «Μεγάλη Βρεταννία») και της Eurobank. Οι όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν την εκμίσθωση του πολυτελούς ξενοδοχείου με διάρκεια 20 ετών ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που η τράπεζα αποφασίσει να προβεί σε πώληση του ακινήτου, υπάρχει δικαίωμα προτίμησης εξαγοράς από την ΛΑΜΨΑ Α.Ε. Επίσης το ετήσιο μίσθωμα του ακινήτου ανέρχεται σε 700.000 ευρώ με επιπλέον ένα ποσοστό επί του τζίρου.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση η ΛΑΜΨΑ ισχυροποιεί κατά πολύ τη θέση της στην αγορά, καθώς θα λειτουργεί υπό την «ομπρέλα» της δύο κορυφαίες ξενοδοχειακές μονάδες με απεριόριστες δυνατότητες. Παράλληλα η επέκταση δραστηριοτήτων της ΛΑΜΨΑ Α.Ε. δίνει και έναν διαφορετικό τόνο στην ξενοδοχειακή αγορά του κέντρου μέσω επενδύσεων αλλάζοντας εντελώς τον τουριστικό χάρτη σε μια περιοχή όπου τον τελευταίο καιρό έχει υποβαθμιστεί εξαιτίας των επεισοδίων αλλά και των διαρκών κινητοποιήσεων φορέων και οργανώσεων έξω από το Σύνταγμα.

Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της αγοράς, η εκμίσθωση της ξενοδοχειακής μονάδας King George σίγουρα θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή προσελκύοντας υψηλό αριθμό επιπλέον τουριστών.

Αστέρας Βουλιαγμένης
Ακόμη ένα «χρυσό» τουριστικό ακίνητο φαίνεται πως έχει πάρει τον δρόμο της αξιοποίησης μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σχετικά με την έκταση στη χερσόνησο Μικρό Καβούρι στην Βουλιαγμένη, η οποία ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο συγκρότημα βρίσκεται σε έκταση 300 στρεμμάτων, τα οποία ανήκουν κατά 33,3% στο Δημόσιο και το υπόλοιπο ποσοστό στην Εθνική Τράπεζα. Τη διαχείριση της έκτασης έχει αναλάβει η Εθνική μέχρι το 2030.

Στόχος της Εθνικής αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ είναι να εισπραχθούν όσον το δυνατόν περισσότερα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα στα τέλη του 2011 η Αστήρ Παλλάς, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, ανέλαβε για 40 χρόνια τη διαχείριση της Μαρίνας Βουλιαγμένης, η οποία ανήκει στον ΕΟΤ και μπορεί να φιλοξενήσει 103 γιωτ.

Τη διαχείριση τέλος του ξενοδοχειακού συγκροτήματος έχει αναλάβει η διεθνής αλυσίδα Starwoods Hotels and Resort Worldwide Inc. από την 1η Ιουλίου του 2006.

Hilton 
Προτάσεις για την πώληση του Hilton φέρεται να έχει δεχθεί και η Alpha Bank, ιδιοκτήτης της Ιονική Ξενοδοχειακή, στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Ωστόσο δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.

Προς πώληση 27 μονάδες << Δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν στην κατοχή τους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας εκ των οποίων αρκετά ήδη πωλούνται. Ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα εξετάζει τις περιπτώσεις τουλάχιστον 15 μονάδων, μεταξύ των οποίων και το Gerakina Beach, με δυναμικότητα 503 δωμάτια, στη Χαλκιδική. Ο όμιλος της Αlpha Bank στα καλύτερα ακίνητα που διαθέτει προς πώληση περιλαμβάνει 9 ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται στη Λαμία, στην Πάτρα, στη Ραφήνα, στο Λουτράκι, στην Αίγινα στον Βόλο, στην Ιεράπετρα και στη Λακωνία. Ο όμιλος της Εurobank στα προτεινόμενα προς πώληση ακίνητα περιλαμβάνει 3 ξενοδοχεία στο 36ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, στην Ιαλυσό της Ρόδου και στη Γεωργιούπολη Χανίων.

Το ξενοδοχείο King George 
Στις αρχές της δεκαετίας του '30 κατεδαφίστηκε το παλιό διώροφο σπίτι του πρωθυπουργού Σκουλούδη στην οδό Γεωργίου Α΄, και στη θέση του, ακριβώς δίπλα στη «Μεγάλη Βρεταννία», οικοδομήθηκε το αστικό και αριστοκρατικό «King George», συμφερόντων του επιχειρηματία Καλκάνη. Το ξενοδοχείο εγκαινιάστηκε το 1936 και το 1958 προστέθηκαν οι 3 τελευταίοι όροφοι.

Το 1988 το ξενοδοχείο έκλεισε λόγω χρεών της ιδιοκτήτριας εταιρείας Ξενοδοχεία της Ελλάδος και το 1995 το εξαγόρασε η Τράπεζα Κρήτης. Μετά την εξαγορά της από την EFG Eurobank οι νέοι ιδιοκτήτες υπέγραψαν, το 2001, σύμβαση για την ανακαίνιση, εκμίσθωση και διαχείρισή του με τον όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάκη για 30 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα δέκα χρόνια. Το ξενοδοχείο άνοιξε και πάλι τις πύλες του στις 31 Μαΐου 2004, μετά από πλήρη ανακαίνιση. Οι εργασίες ανακαίνισης ανήλθαν σε 17,7 εκατ. ευρώ.

Μίσθωμα 700.000 ευρώ
Η συμφωνία για την εκμίσθωση του King George Palace έχει διάρκεια 20 ετών και το ετήσιο μίσθωμα του ακινήτου ανέρχεται σε 700.000 ευρώ με επιπλέον ένα ποσοστό επί του τζίρου.

Πώληση του «Αστέρα»
Η συμφωνία μεταξύ της Εθνικής και του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την έκταση στη χερσόνησο Μικρό Καβούρι, στη Βουλιαγμένη, ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter