ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 23/1/2013
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Ανησυχία για κραχ στο Χρηματιστήριο Ρύπων

Ανησυχία για κραχ στο Χρηματιστήριο Ρύπων

Της Μανταλένας Πίου

To κραχ στις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων στα διεθνή χρηματιστήρια προβληματίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, το οποίο πολύ δύσκολα θα πετύχει τους στόχους για συγκέντρωση 300 εκατ. ευρώ το 2013 από την πώληση δικαιωμάτων, σε περίπτωση που οι τιμές συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία. Τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων διοχετεύονται στον ελλειμματικό ειδικό λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο οποίος πληρώνει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, όμως, χαμηλότερες τιμές ρύπων σημαίνουν μικρότερη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ και ίσως χαμηλότερα τιμολόγια για τους καταναλωτές, οι οποίοι από φέτος έχουν επωμιστεί το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής CO2.

Δημοπρασία 
Οι τιμές έπεσαν τη Δευτέρα κάτω από τα 5 ευρώ/τόνο διοξειδίου του άνθρακα, μετά την αποτυχία της Γερμανίας να διαθέσει δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΕΧ), που εδρεύει στη Λειψία της Γερμανίας, ακύρωσε την προγραμματισμένη δημοπρασία 4 εκατομμυρίων δικαιωμάτων ελλείψει εντολών αγοράς σε τιμή ίση ή πάνω από την τιμή εκκίνησης.

Από τις αρχές του χρόνου οι τιμές των δικαιωμάτων έχουν χάσει περίπου 27%, ενώ από τα μέσα του 2011 οι απώλειες φθάνουν στο 70%, συγκρινόμενες με τα 4,79 ευρώ/δικαίωμα, που είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών, στο οποίο έπεσε το συμβόλαιο Δεκεμβρίου τη Δευτέρα, που είναι το συμβόλαιο αναφοράς για τις τιμές των ρύπων στην Ε.Ε.

Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες δημοπρασίες για δικαιώματα ρύπων δεν έχει κάνει ούτε το υπουργείο Περιβάλλοντος, προφανώς λόγω των χαμηλών τιμών.

Τα 4 εκατ. δικαιώματα που δεν διατέθηκαν από το ΕΕΧ προγραμματίζονται τώρα να πωληθούν στις επόμενες τέσσερις δημοπρασίες που θα κάνει η Γερμανία, μία διαδικασία που αυξάνει τον κίνδυνο συμπίεσης των τιμών, καθώς διευρύνει την προσφορά τίτλων σε μία ήδη υπερκορεσμένη αγορά.

Η τιμή των δικαιωμάτων στο σύστημα εμπορίας ρύπων της Ε.Ε. (ΕΤS) έχει πέσει περίπου 80% από τις αρχές του 2008, καθώς η οικονομική κρίση έχει μειώσει τη βιομηχανική παραγωγή. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα πλεόνασμα δικαιωμάτων της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου, που μπορεί να φθάσει στα 2 δισ. δικαιώματα έως το τέλος της τρέχουσας διαπραγματευτικής περιόδου, το 2020.

Η Κομισιόν προσπαθεί από τον περασμένο χρόνο να ενισχύσει «τεχνητά» τις τιμές, προωθώντας ένα σχέδιο σταδιακής απόσυρσης 900 εκατ. δικαιωμάτων την περίοδο 2013-2015, τα οποία σκοπεύει να «ξαναρίξει» στις αγορές το 2019-2020. Το αμφιλεγόμενο αυτό μέτρο αμφισβητείται έντονα από τις βιομηχανίες και τους ηλεκτροπαραγωγούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα εκείνους που λειτουργούν με συμβατικά καύσιμα, καθώς η αγορά δικαιωμάτων αυξάνει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής σε περίοδο κρίσης, μειώνοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Ας σημειωθεί ότι οι μεγάλοι ανταγωνιστές της Ε.Ε. -οι ΗΠΑ και η Ασία- δεν δεσμεύονται από υποχρεωτική αγορά δικαιωμάτων.

Το «πράσινο λόμπι», όμως, που δεν αφορά μόνον στις ΑΠΕ αλλά και σε τράπεζες, χρηματιστηριακούς οίκους που έχουν επενδύσει στις τιμές των ρύπων, καθώς και σε ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες με χαρτοφυλάκιο πυρηνικών σταθμών, υδροηλεκτρικών μονάδων κ.λπ., πιέζει για ακόμα πιο αυστηρή παρέμβαση της Κομισιόν προκειμένου να ενισχυθούν οι τιμές.

Απόσυρση
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πακέτο της απόσυρσης δικαιωμάτων δεν βρήκε θετική ανταπόκριση στις αγορές, οι οποίες το έκριναν ανεπαρκές και αρκετά ελαστικό, ενώ αμφισβητείται αν θα υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη, δεδομένου ότι πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, αντιδρούν, συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις στη βιομηχανία και την οικονομία.

«Με τους τρέχοντες κανονισμούς της Ε.Ε. η αγορά ρύπων δεν πρόκειται να λειτουργήσει μέχρι το 2045... τα δικαιώματα δεν αξίζουν τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά αναλυτής της UBS.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για την κλιματική αλλαγή κάλεσε τις χώρες-μέλη και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δράσουν άμεσα, επαναβεβαιώνοντας τις πολιτικές της Ε.Ε. για το κλίμα και προσβλέποντας σε αυστηρότερα μέτρα, όπως τη θέσπιση ελάχιστης τιμής για τα δικαιώματα ή την επιβολή φόρου για τον άνθρακα. Η οικονομική κρίση, όμως, που πλήττει την Ευρώπη φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει τα σχέδια....

Μικρότερη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ
Χαμηλότερες τιμές ρύπων σημαίνουν μικρότερη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ και ίσως χαμηλότερα τιμολόγια για τους καταναλωτές, οι οποίοι από φέτος έχουν επωμιστεί το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής CO2.

Πτώση 27% σε 20 μέρες
Από τις αρχές του χρόνου οι τιμές των δικαιωμάτων έχουν χάσει περίπου 27%, ενώ από τα μέσα του 2011 οι απώλειες φθάνουν στο 70%, συγκρινόμενες με τα 4,79 ευρώ/δικαίωμα, που είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter