ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 22/5/2013
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΚΤΩ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

Επίθεση για την ενεργειακή πολιτική στην Κομισιόν

Επίθεση για την ενεργειακή πολιτική στην Κομισιόν

Eπίθεση με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή πολιτική εξαπέλυσαν χθες οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης, με επικεφαλής τη γαλλική GDF Suez, εν όψει της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, με κορυφαίο στην ατζέντα το θέμα της ενέργειας μαζί με τη φοροδιαφυγή.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ξυπνήσουν καθώς η ενεργειακή πολιτική που ακολουθούν είναι μία αποτυχία» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GDF Suez στη γαλλική Le Monde, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι ότι η Ευρώπη καταστρέφει ένα τμήμα της ενεργειακής της βιομηχανίας.

Στην πρωτοβουλία των «8» συμμετέχουν επίσης εταιρείες όπως οι γερμανικές Ε-ON και RWE, η ιταλική ENI και οι ισπανικές Iberdola και GasNatural. Και μόνον το μέγεθος και το ειδικό βάρος των εταιρειών αυτών στις χώρες τους δίνουν ένα προμήνυμα της «μάχης» που θα δοθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να τροποποιηθεί η ενεργειακή πολιτική των Βρυξελλών, η οποία έχει οδηγήσει σε αρκετά αδιέξοδα, που επιτείνονται από την ύφεση.

Πολλοι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναγκάζονται σήμερα να υπολειτουργούν ή να μην λειτουργούν και απλώς να είναι σε ετοιμότητα για 3 - 4 ημέρες, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, ενώ λειτουργούν σταθμοί λιθάνθρακα, παρότι εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό έχει γίνει επειδή οι τιμές του λιθάνθρακα έπεσαν σημαντικά στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης στη χρήση σχιστολιθικού αερίου (shale gas), που έχει ανατρέψει τα δεδομένα της αγοράς ενέργειας. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς όπως δήλωσε και ο επικεφαλής της GDF Suez, οι κρατικές ενισχύσεις συμβάλουν στην αύξηση του πλεονάζοντος δυναμικού παραγωγής, επιδεινώνοντας την υπερπροσφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ο κίνδυνος για μπλακ άουτ ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερος απ' ότι σήμερα» κατέληξε, αποδίδοντας την κατάσταση στη μη ανταγωνιστική θέση των σταθμών φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την αναξιόπιστη ροή ηλεκτρισμού από τις αιολικές και φωτοβολταϊκές μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτω απο την πίεση που δέχεται για την πολιτική στις ΑΠΕ και τις συνεχείς περικοπές στα κίνητρα και τις επιδοτούμενες τιμές που αποφασίζουν η μία μετά τη άλλη οι χώρες της Ευρώπης φέρεται έτοιμη να δεχθεί ένα συμβιβασμό για μειώσεις από εδώ και πέρα στις εγγυημένες τιμές, αναλογα με τη μείωση κόστους της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας.

Το αναδρομικό «κούρεμα» τιμών εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο της Επιτροπής, η οποία όμως εξετάζει την ως ένα βαθμό ενοποίηση των κινήτρων που εφαρμόζουν οι χώρες-μέλη για τις ΑΠΕ με στόχο το «grid parity», δηλαδή οι εγγυημένες τιμές να συγκλίνουν με τη χονδρική τιμή του συστήματος.

Εξελίξεις πρέπει να αναμένονται και στο shale gas, να δοθεί δηλαδή το «πράσινο φως» για την έρευνα σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter