ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 24/1/2014
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ 4.000 ΝΕΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επένδυση έως 250 εκατ. από τη Suez στην ΕΥΑΘ

Επένδυση έως 250 εκατ. από τη Suez στην ΕΥΑΘ

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Τη δημιουργία 2.000-4.000 άμεσων θέσεων εργασίας στη βάση ενός επενδυτικού πλάνου πενταετίας, που κάθε χρόνο θα απορροφά κονδύλια της τάξης των 25-50 εκατ. ευρώ, ήτοι μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 250 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση νέων υποδομών στην εισηγμένη ΕΥΑΘ, επισήμανε χθες από τη Θεσσαλονίκη η αντιπρόεδρος της Suez Environment κ. Diane D' Arras.

Την ίδια στιγμή, η Suez ενδιαφέρεται και για τη σχεδιαζόμενη αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, μία διαδικασία, που χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό πολυπλοκότητας, καθώς σε αντίθεση με την ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ Παγίων είναι ενοποιημένη στον όμιλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τίμημα που θα χρειαστεί να καταβάλει ο υποψήφιος επενδυτής.

Η Suez Environment διεκδικεί μαζί με την Άκτωρ Παραχωρήσεις το 51% της ΕΥΑΘ, ενώ η κ. D' Arras προχώρησε στην εκτίμηση για τις δυνητικές επενδύσεις στην ΕΥΑΘ, χωρίς όμως να αποκαλύψει το περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης, το οποίο έχουν παραλάβει από το ΤΑΙΠΕΔ και τους συμβούλους του οι κοινοπραξίες, που διεκδικούν την εισηγμένη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η ίδια υπογράμμισε ότι τόσο για τις επενδύσεις, όσο και για το ζήτημα της τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης, απαιτείται να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της τοπικής κοινωνίας, ενώ δεν απέκλεισε τη συμμετοχή, ακόμη και κάποιου αιρετού, όπως του δημάρχου Θεσσαλονίκης, στο Δ.Σ. της ΕΥΑΘ.

«Η περίπτωση της ΕΥΑΘ και της ανάπτυξής της είναι απόλυτα διαχειρίσιμη. Εάν πιστεύαμε ότι δεν έβγαινε από την άποψη του ρίσκου, δεν θα μπαίναμε στον διαγωνισμό», είπε η αντιπρόεδρος της Suez Environment και πρόσθεσε πως θα αξιοποιηθεί για όλες τις επενδύσεις τοπικό εργατικό και στελεχικό δυναμικό, υλικά από τις βιομηχανίες της περιοχής κ.τ.λ.

Παράλληλα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. D' Arras υπογράμμισε πως η Suez σέβεται τη νομιμότητα και την επιδιώκει, όπως και τις αποφάσεις που μπορεί να προκύψουν για την ΕΥΑΘ από το ΣτΕ.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για το δημοψήφισμα που σχεδιάζουν να οργανώσουν δήμοι της Θεσσαλονίκης κατά της πώλησης της ΕΥΑΘ, είπε πως αυτή η πρωτοβουλία θα ήταν μία πράξη πολιτική.

«Περιμένω από όλους να σεβαστούν τις νόμιμες διαδικασίες, τους νόμους του ελληνικού κράτους», πρόσθεσε επιπλέον, τοποθετούμενη σχετικά με την πρόθεση δήμων να ανακαλέσουν τις υποδομές, που είχαν παραχωρήσει παλαιότερα στην ΕΥΑΘ.

Όσον αφορά στο τίμημα για την εξαγορά του 51% της ΕΥΑΘ, η κ. D' Arras σημείωσε πως θεωρεί υπερτιμημένη την τιμή της μετοχής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Σύμβαση 
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας πώλησης της ΕΥΑΘ, η κοινοπραξία της Suez και της «Άκτωρ» με τον χρηματοοικονομικό σύμβουλό τους εκτιμάται πως μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο θα έχει περατώσει τη μελέτη και αξιολόγηση της σύμβασης παραχώρησης.

Να σημειωθεί ότι ο τομέας ύδρευσης της ΕΥΑΘ διαθέτει 510.000 πελάτες, διαχειρίζεται δίκτυο παροχής νερού μήκους 2.340 χλμ και καλύπτει μία περιοχή 120 τετραγωνικών χλμ. Αντίστοιχα, ο τομέας αποχέτευσης της εταιρείας επεξεργάζεται ημερησίως, 192 χιλιάδες κυβικά μέτρα λυμάτων, εξυπηρετεί ένα εκατ. πληθυσμό και διαχειρίζεται περιοχή 640 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Όπως τόνισε η κ. D' Arras, η ιδιωτικοποίηση δεν συνεπάγεται την αύξηση της τιμής των τιμολογίων ύδατος, αλλά «μία εταιρεία δεν μπορεί να λειτουργεί, παρουσιάζοντας ελλείμματα». Mάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε για 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα και η Ιταλία εμφανίζουν τη χαμηλότερη μέση τιμή του νερού στην Ευρώπη ανά κυβικό.

Ο μέσος όρος ανέρχεται στα 3,49 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, με την τιμή να διαμορφώνεται στο 1,06 ευρώ σε Ελλάδα και Ιταλία. Ακολουθεί, η Ισπανία, όπου η μέση τιμή/κυβικό διαμορφώνεται στο 1,72 ευρώ, ενώ τις υψηλότερες τιμές τιμολόγησης εμφανίζουν η Γερμανία και η Δανία.

Παράλληλα, ανάμεσα σε 32 ευρωπαϊκές πόλεις, η τιμή ύδρευσης και αποχέτευσης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται στο 1,10 ευρώ και 2 ευρώ/κυβικό, αντίστοιχα. Στην Κοπεγχάγη συναντώνται τα ακριβότερα τιμολόγια με μέση τιμή περίπου 5,15 ευρώ/κυβικό, ενώ σε Λονδίνο, Παρίσι, Μόναχο και Βρυξέλλες το εύρος της μέσης τιμής ανά κυβικό διαμορφώνεται από 2,5 έως 3,3 ευρώ.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter