ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 19/3
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«Βραχυκύκλωμα» προκαλεί η ενέργεια στη διαπραγμάτευση

«Βραχυκύκλωμα» προκαλεί η ενέργεια στη διαπραγμάτευση

Με «βραχυκύκλωμα» απειλούνται οι διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνονται επιφυλακτικοί στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και επιμένουν στη πώληση μονάδων της ΔΕΗ και στην αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρισμού που διατίθενται μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ), προκειμένου να μειωθεί το μεριδίο της επιχείρησης στη λιανική αγορά, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Η σκλήρυνση της στάσης των Θεσμών φάνηκε στις τηλεδιασκέψεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Οπως διέρρευσε «τσακώνονταν» επί δύο ώρες για τα ενεργειακά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλο σκεπτικισμό της πρόταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη για την πώληση πελατολογίου της Επιχείρησης, προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο.

Αντ' αυτού επιμένουν στην αρχική τους θέση για τη λήψη δομικών μέτρων, με πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, εξέλιξη που, όπως υποστηρίζουν, ικανοποιεί και την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το άνοιγμα της πρόσβασης τρίτων στον λιγνίτη.

Ως ενδιάμεσο μέτρο, μέχρι οι μονάδες της ΔΕΗ να περάσουν σε ιδιώτες, οι δανειστές επιμένουν στην αύξηση των ΝΟΜΕ, ζητώντας τον Ιούνιο να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις που είχαν οι δημοπρασίες στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, όπως ακριβώς προβλέπει και η συμφωνία με τους θεσμούς του Μαΐου 2016. Ο υπουργός έχει αντιπροτείνει να γίνει η αξιολόγηση τον Δεκέμβριο, προκειμένου να συμπληρωθεί ένας χρόνος διεξαγωγής των δημοπρασιών ώστε να φανούν τα αποτελέσματα.

Το μερίδιο της ΔΕΗ αυξήθηκε αντί να μειωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2016, την περίοδο που έτρεξε και η πρώτη δημοπρασία (Οκτώβριος 2016). Τον Ιανουάριο παρουσίασε ελαφρά κάμψη και τον Φεβρουάριο φάνηκε να υποχωρεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τις οποίες όμως δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο, έχει ζητηθεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού για να αρθεί το αδιέξοδο στα ενεργειακά, ένα αδιέξοδο στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η ίδια η κυβέρνηση με τη ρητορική υψηλών τόνων, όσον αφορά στη ΔΕΗ. 

Πολύ περισσότερο, όταν μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία μελέτη για το ποια είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή για τη ΔΕΗ, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για τη μείωση του μεριδίου της κάτω από το 50% της αγοράς ως το 2020, τη στιγμή μάλιστα που φαίνεται να μην πετυχαίνει τον ενδιάμεσο στόχο της μείωσης του μεριδίου ως το τέλος του 2017 κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του Αυγούστου 2015 (περίπου 95%) Στο τέλος Ιανουαρίου 2017 το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ήταν λίγο κάτω από το 90%.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Χίλτον, έχει προτείνει τη δημιουργία, μίας ή δυο θυγατρικών της ΔΕΗ στις οποίες θα μεταβιβάσει παλατολόγιο της τάξης των 600.000-700.000 πελατών και κατόπιν θα τις πουλήσει σε ανταγωνιστές. Ομως τα διάφορα νομικά και τεχνικά προβλήματ, τι θα γίνει για παράδειγμα με τους πελάτες που θα αρνηθούν τη μεταφορά τους σε άλλη εταιρεία ή το πώς θα διασφαλιστεί η παραμονή των πελατών αυτών στην τρίτη εταιρεία, λειτουργούν ανασταλτικά.

 


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter