ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 15/4
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΤΟ IQBILITY ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Το «εκκολαπτήριο» που βοηθά τα ελληνικά startups

 Για τον 5ο κύκλο του ετοιμάζεται το IQbility του ομίλου Quest, το οποίο συμπληρώνει 4 χρόνια ενεργούς παρουσίας στο ελληνικό οικοσύστημα των startups
Για τον 5ο κύκλο του ετοιμάζεται το IQbility του ομίλου Quest, το οποίο συμπληρώνει 4 χρόνια ενεργούς παρουσίας στο ελληνικό οικοσύστημα των startups

Μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας στο ελληνικό οικοσύστημα των startups, το IQbility του ομίλου Quest αποτελεί μία από τις πλέον σταθερές παρουσίες όσον αφορά την προσπάθεια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις περίπου 500.000 ευρώ σε εννέα ομάδες, οι οποίες συνολικά έχουν αντλήσει κεφάλαια περίπου 6 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα ετοιμάζεται να ξεκινήσει τον 5ο κύκλο του, έχοντας ως στόχο να εντοπίσει επιχειρηματικές ομάδες με καινοτόμες ιδέες και να τις βοηθήσει ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα εντός και -κυρίως το δεύτερο- εκτός Ελλάδας.

Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr

Το IQbility αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ομίλου Quest, ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα με έντονη παρουσία στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και όχι μόνο. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα «εκκολαπτήριο» καινοτόμων επιχειρήσεων (incubator), στόχος του οποίου είναι να προσελκύει επιχειρηματικές ομάδες αποτελούμενες από ταλαντούχους ανθρώπους και να τους βοηθά να προωθηθούν στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, πρόκειται για τη μοναδική ιδιωτική πρωτοβουλία ελληνικής επιχείρησης, η οποία όχι μόνο στηρίζει την «εκκόλαψη» νεοφυών επιχειρήσεων (startups) αλλά τις χρηματοδοτεί κιόλας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος» σημειώνει στην «Η» ο Αλέξανδρος Ρούστας, ο οποίος ασκεί καθήκοντα γενικού διευθυντή του IQbility και είναι ο άνθρωπος ο οποίος ουσιαστικά βρίσκεται συνεχώς κοντά στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή, το IQbiity ετοιμάζεται να ξεκινήσει τον 5ο κύκλο εκκόλαψης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στους 4 προηγούμενους κύκλους συμμετείχαν συνολικά 12 startups, τα οποία κινούνται στον ευρύτερο χώρο των τεχνολογιών. Η επικέντρωση στον τεχνολογικό κλάδο έχει γίνει προκειμένου να μπορέσουν οι ομάδες να αξιοποιήσουν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η συνεργασία με τις θυγατρικές του Oμίλου Quest, οι οποίες είναι από τις μεγαλύτερες στην ελληνική αγορά πληροφορικής και επικοινωνιών.

Σημειωτέον πως στις εταιρείες που έχουν συμμετέχει μέχρι τώρα στους πρώτους 4 κύκλους του προγράμματος περιλαμβάνονται ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα και με σημαντικές προοπτικές startups της ελληνικής αγοράς όπως είναι οι Offerial, e-NiOS, Accusonus, Captain Wise, Pollfish, RoadCube, PanelSensor, All Can Code, Blendo, Mist.io και reEmbed.

Πρόγραμμμα
Κάθε κύκλος «εκκόλαψης» διαρκεί 12 μήνες και το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Καθοδήγηση από εξειδικευμένα στελέχη και επιχειρηματίες

Στοχοθέτηση για την ολοκλήρωση του προϊόντος, τη διείσδυση των υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές και την ανεύρεση νέων επενδυτών

Φιλοξενία σε χώρους του IQbility

Πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως είναι το cloud hosting και εργαλεία λογισμικού

Νομική και λογιστική υποστήριξη

Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Όπως επισημαίνει ο κ. Ρούστας, η επιλογή γίνεται λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως είναι η ομάδα και η καινοτομία του προϊόντος ή η λύση.

Χρηματοδότηση
Μία βασική διαφορά του IQbility σε σχέση με άλλες πρωτοβουλίες «εκκόλαψης» είναι ότι χρηματοδοτεί πολλές από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, υπάρχει και συνεργασία με επενδυτικά funds όπως είναι το PJ Tech Catalyst Fund ή το Venture Friends αλλά και ιδιώτες επενδυτές. «Μέχρι τώρα, έχουν χρηματοδοτηθεί 9 επιχειρήσεις, με το συνολικό ποσό να έχει ξεπεράσει τις 500.000 ευρώ», επισημαίνει ο κ. Ρούστας, σπεύδοντας να προσθέσει ότι οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν έχουν λάβει επιπλέον χρηματοδότηση που συνολικά ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι πάντως ότι οι εταιρείες αυτές έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 100 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, ενώ 7 από τις ομάδες έχουν ήδη διεθνή παρουσία και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζουν και ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης και προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνών funds.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρείται μία ταχύτατα ανοδική πορεία του ελληνικού οικοσυστήματος των startups» σημειώνει ο κ. Ρούστας, ο οποίος τονίζει ότι αναμένει στον 5ο κύκλο να συμμετέχουν ομάδες με εξαιρετικά καινοτόμες ιδέες και σημαντικές προοπτικές.

» success story

  • 12 επιχειρήσεις έχουν αξιοποιήσει τις υποδομές του IQbility
  • Πάνω από 500.000 ευρώ έχουν επενδυθεί από το IQbility σε 9 επιχειρήσεις
  • Στα 6 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συνολική χρηματοδότηση που έχουν λάβει οι εταιρείες
  • Πάνω από 100 θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί από τις εταιρείες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter