ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 21/4
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση


ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Ζητούνται επαγγελματίες πωλητές και προγραμματιστές

Ζητούνται επαγγελματίες πωλητές και προγραμματιστές

Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr

Δυσκολίες στον εντοπισμό εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα όσον αφορά στην προσέλκυση και την επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις αφορά τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν να προσελκύσουν τους κατάλληλους υποψηφίους. Όπως ανέφερε χθες, κατά την παρουσίαση του προγράμματος επαγγελματικής σταδιοδρομίας Wind Young Talents, η Μαντώ Πατσαούρα, γενική διευθύντρια του Kariera.gr, τα τελευταία χρόνια η ποσότητα έχει δώσει στην ποιότητα και η προσέλκυση και επιλογή του κατάλληλου υποψηφίου απαιτεί αλλαγή στρατηγικής.

Παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, είναι αξιοσημείωτο ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο ο αριθμός αγγελιών να αυξάνεται αλλά την ίδια στιγμή ο αριθμός των αιτήσεων ανά αγγελία να μειώνεται! Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία του Kariera.gr, στα οποία αναφέρθηκε η κ. Πατσαούρα, που δείχνουν μία αύξηση 12% στον αριθμό αγγελιών το 2015 σε σχέση με το 2014, ενώ το 2016 η αύξηση έφθασε στο +41% σε σχέση με το 2015! Την ίδια στιγμή, όμως, παρατηρείται μία πτώση των αιτήσεων ανά αγγελία: -20% το 2014 σε σχέση με το 2015 και -17% το 2016 σε σχέση με το 2015.

Πρακτικά, το πρόβλημα που υπάρχει σχετίζεται με τις δεξιότητες που ζητούν οι επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Manpower Group, το 59% των εργοδοτών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει θέσεις εργασίας. Και αυτό γιατί για τις θέσεις για τις οποίες υπάρχει ζήτηση δεν υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι οι θέσεις εργασίας για τις οποίες υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση συνήθως απαιτούν ειδικές δεξιότητες, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολύ ψηλά στη σχετική λίστα βρίσκονται ειδικότητες όπως είναι οι υπηρεσίες πληροφορικής, οι εξειδικευμένοι τεχνίτες και οι μηχανικοί. Ακόμη πιο ενδιαφέρον πάντως είναι πως στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκονται οι επαγγελματίες πωλητές! Σύμφωνα με την κ. Πατσαούρα, στα επόμενα χρόνια το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι να εντοπίσουν ανθρώπινο δυναμικό που θα έχει τις δεξιότητες εκείνες που απαιτούνται στη σύγχρονη παγκόσμια οικονομία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι δεξιότητες που σχετίζονται με τον προγραμματισμό και τη δημιουργία εφαρμογών και τη δημιουργικότητα. «Η πρόκληση είναι πλέον τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική. Τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ολοκληρωμένων προγραμμάτων προσέλκυσης, ανάπτυξης και διακράτησης ταλέντων», επισήμανε η κ. Πατσαούρα.

Το Τορ-10 των θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για την Ελλάδα, 2015-2016

2015 - Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα

1. Επαγγελματίες Πωλητές 

2. Υψηλόβαθμα Στελέχη 

3. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες 

4. Πτυχιούχοι Μηχανικοί 

5. Προσωπικό για Διοικητική & Γραμματειακή Υποστήριξη 

6. Προσωπικό Υπηρεσιών ΙΤ 

7. Τεχνικοί 

8. Προσωπικό για Λογιστήρια & Οικονομικά Τμήματα 

9. Εργάτες

10. Διευθυντές Πωλήσεων 

2016 - Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα

1. Επαγγελματίες Πωλητές

2. Προσωπικό υπηρεσιών ΙΤ

3. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες

4. Πτυχιούχοι Μηχανικοί

5. Υψηλόβαθμα Στελέχη

6. Τεχνικοί

7. Προσωπικό για Λογιστήρια & Οικονομικά Τμήματα

8. Προσωπικό για τον χώρο Εστίασης και Ξενοδοχείων

 9. Οδηγοί

10. Προσωπικό για Διοικητική & Γραμματειακή Υποστήριξη

(Πηγή: ManpowerGroup)


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση pzante@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

SITEMAP

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ HOMME

facebook twitter